Szépüljünk

Szauna

Ha beborul az ég, fúj a szél és esni kezd az esõ, nincs is jobb, mint beülni a forró szaunába. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatásos a méregtelenítésben!




A szauna minden fajtája hasonló elven működik. Az extrém hőség a lázhoz hasonló állapotot idéz elő a szervezetben, és ennek segítségével számos pozitív folyamat indul el. Az immunrendszer magasabb fokozatra kapcsol, a fokozott verejtékezés csak úgy pumpálja kifelé a raktározott méreganyagokat. Edzettebb lesz a vérkeringés, és felfrissülnek a gondolatok a relaxáció után. A belső elválasztású mirigyek is fokozottabb munkába kezdenek. A párologtatott illóolajok segíthetnek a légutak megtisztításában. A melegben pedig sok kalóriát égetünk el, tehát még fogyaszt is!


A legtöbb ember azt hiszi, hogy a szaunát a finnek találták ki, pedig már a dél-amerikai indiánok is izzasztással gyógyítottak. Európában is elterjedt volt a Középkorig a módszer, de aztán sok más jóval együtt az egyház ennek is ellene szavazott. A finnek viszont kitartottak mellette, és valóban ők voltak azok, akik visszahozták a köztudatba a XX. század első felében a szaunát. Mára orvosilag igazoltak pozitív hatásai, akármelyik változatot is választjuk.





Milyen szaunát válasszunk?


A finn szauna a legmelegebb változat. Itt általában 80-90 fok körül van a hőmérséklet, de a levegő nem olyan nedves. Bár a forró kövekről párologtatott víz növeli a páratartalmat, de korántsem annyira, mint a gőzfürdőben. A legtöbben ezt próbálták már, hiszen lassan az uszodákban is alapfelszerelésnek számít.
Fontos azonban odafigyelni, hogy nem mindenki mehet be a forró kamrába. Bizonyos betegségekben szenvedőknek (vese-, keringési megbetegedések, gombás fertőzések stb.) kifejezetten tilos a mesterséges láz előidézése. A hat év alatti gyerekeket se vigyük magunkkal. Aki kezdő, az pedig először mindenképpen az alsó padokat válassza, ott kevésbé forró a levegő.
A hőkúra utáni hagyományos hideg vizes zuhannyal vagy megmártózással is vigyázzunk, aki érzékeny a hőváltozásokra, azok inkább langyossal zuhanyozzanak.

A gőzfürdő kb. 60 fokos hőmérsékletében viszont nagyon magas a páratartalom. Az itt uralkodó „nedves gőz” az alacsonyabb hőmérséklet ellenére fokozza az izzadást. Erre és a száraz gőzös finn változatra is igaz, hogy leginkább vizet veszt a szervezetünk, így nagyon fontos a megfelelő foyladékpótlás. Érdekes, hogy a szervezet a rendszeres szaunázás hatására hozzászokik, hogy kisebb mennyiségű ásványi sót veszítsen az izzadás hatására.

A legújabb változat az infraszauna. Ennek száraz a levegője, és a melegítést a nap hősugaraihoz hasonló összetételű infrasugárzásnak köszönhetjük. A fény behatol a szövetekbe, és belülről kifelé melegíti fel azokat. Így, mélytisztító hatása révén harcol a cellulit ellen. Szakértők szerint az infraszaunában nem csak vizet vesztünk, hanem a hagyományos szaunához képest sokkal több méreganyagot. Nehézfémektől, tejsavtól, zsírfeleslegtől szabadulunk meg, és a felélénkült vérkeringés mintegy kisöpri a régóta nyugvó raktárakat. Arról nem is beszélve, hogy gyógyhatással lehet az allergiára és a hosszan elhúzódó gyulladásos megbetegedésekre is!

Bármelyik fajta szauna jó tehát a nem vágyott narancsbőr megszüntetésére, nem beszélve más kellemes hatásaikról. És persze arról, hogy mi eshetne olyan jól a kezdődő őszi szelek közepette, mint a szauna melege?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top