Szépüljünk

Az egészséges fogak titka

Bár sok minden múlik a géneken, a helyes fogápolás is meghatározza fogaink jövõjét. Különösen, ha már gyerekként elsajátítottuk a helyes technikát, és nem nyûgnek érezzük a fogmosást.

De hogy beszéljük rá a gyerekeket a napi rendszeres fogmosásra, méghozzá annak is a helyesen és alaposan végrehajtott módjára?

Első lépés – finom ízek

A gyerekek használjanak speciálisan nekik készült fogkrémet. Ez nem csak összetételével, hanem ízével is garantálja a fogmosás megkedvelését. Ha már igazi, „felnőttnek való” fogkrémet használhatnak, hadd válasszák ki kedvencüket. Lehet, hogy az általunk kedvelt erősen mentolos íz nem ízlik nekik. Ne riaszd el őket, legyen külön fogkrémjük. Így legalább azt is ellenőrizheted, mennyi fogy belőle.

Második lépés – helyes technika

Fontos, hogy a gyerekek minél előbb megtanulják a fogmosás helyes technikáját. Érdemes erre minél több időt fordítani, és ellenőrizni, amíg nem megy. Természetesen a helyes technika is csak a megfelelő, háromhavonta cserélt fogkefével működik jól. Itt sem árt némi kísérletezés. A gyerekek kisebb korukban élvezik a gyerekeknek készülő fogkefék játékos látványát. Nagyobb korukban pedig nem baj, ha háromhavonta más típust próbálnak ki, míg meg nem találják, melyik esik nekik kézre.

Harmadik lépés – az időtartam

Bizony, mi felnőttek is hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a helyes és alapos fogmosás kb. három percig tart. A gyerekek pedig akár fél perc alatt is letudják a dolgot. Vegyünk jópofa tojásfőző órát, amin csemeténk magának is beállíthatja az időt. Amíg le nem jár, addig mehet a sikálás!

Negyedik lépés – ne ijesztgesd!

Fontos, hogy a gyerekek ne azért mossanak fogat, mert különben elromlanak a fogaik, és mehetnek a fogorvoshoz. Nem jó, ha már otthon beléjük oltjuk a fogorvosoktól való félelmet. A fogak állapotától függetlenül félévente látogassuk is meg a rendelőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top