Szépüljünk

Mire jó a fogorvos?

A gyerekek szívesen elbliccelik, vagy túl gyorsan letudják a fogmosást. Az meg szinte elképzelhetetlen, hogy napközben, az iskolában is hajlandók legyenek fogat mosni. De van kivétel!

Tudod, milyen a háromnegyed fogkefe? Pedig van ilyen! A felmérések szerint ugyanis 0,7 db fogkefét használnak el évente átlagosan a magyarok, vagyis háromnegyed fogkefét egy egész évig. Ha most gyorsan odaszaladsz a mosdóhoz ellenőrizni mindezt, talán egy elegáns vonalvezetésű, ereje teljében lévő fogkefét látsz a pohárban. Mert te, ahogy kellene, háromhavonta cseréled a fogkefédet, nem egy és negyed évente, mint az átlag. De az is lehet, hogy egy kézhez szokott, szétálló sörtéjű valamit, mely már egyedül is képes kiigazodni a fürdőszobában.

Egy másik, ugyancsak sokkoló adat: egy évre jutó fogkrémfelhasználásunk két és fél tubus, és ebben már benne van az is, amit az ezüstök tisztítására szoktunk titokban elcsenni. Az minimum fél doboz.

Kattints a plakátra!
Nemcsak a felnőttek kapnának rossz osztályzatokat fogmosásból, hanem a gyerekek is. A Signal többek között az iskolaprogrammal próbál javítani ezen a helyzeten. A ma már nyolcéves Dentibusz sikere adta az ötletet, hogy a fogbetegségek megelőzését szolgáló szűrővizsgálatokat és a helyes fogápolásra nevelést az iskolákban is megszervezzék. A mozgó fogorvosi rendelő, a Dentibusz eddig közel kétszázezer kilométert tett meg az országban, s fogorvosa több mint 120 ezer gyerek és felnőtt fogait ellenőrizte.

A Signal iskolaprogram első két évében 250 iskola közel tízezer napközis diákja vett rész. A mostani tanévtől kezdve – hogy mindenki bekapcsolódhasson a programba – a Signal az internetet hívta segítségül (www.signaldentibusz.hu), így az ország minden iskolájába eljutottak a hasznos információk és a gyerekeknek szánt játékos feladatok. A honlapon a különböző nemzetek népviseletébe öltözött vidám fogacskák, a Dentoszok mutatják meg a helyes fogápolást.

Az évek folyamán sok napközis diák kapott Signal fogkefét és fogkrémet ajándékba, hogy a nagy, közös iskolai fogápolási órákon mindenki együtt sikálhassa a fogát. Voltak olyan elsős gyerekek, akik – saját bevallásuk szerint – életük első fogápolási szerelését kapták kézhez. Nem csoda, ha vigyáztak rá. Ezen felbuzdulva a pedagógusok játékos vetélkedőkkel, rajzversenyekkel igyekeztek még nagyobb kedvet csinálni az egészséges mosolyhoz. Ami, figyelembe véve, hogy az általános iskolások nyolcvan százalékának már van lyukas foga, nem kis feladat.

Az egészségnevelő kampány során hónapról hónapra új feladatokat kapnak az iskolások, miközben számos fontos, a szájhigiénével kapcsolatos információ kerül birtokukba. Év elején a fogkefe rendszeres cserélésére buzdított a Signal, októberben a „nagy rém”, a fogászati szűrés volt soron, novemberben pedig a megelőzés legfőbb eszközére, a helyes fogmosásra hívják fel a figyelmet. A játékos feladatokban sokszor az egész iskola részt vesz. A legjobbaknak havonta ajándék jár. A legvégső, szellemes feladatban – híres épületeket kell fogkrémes dobozokból felépíteni – azok a diákok vehetnek részt, akik a félév folyamán az összes megelőző feladatot sikerrel teljesítették. A fődíj igencsak csábító, hiszen a nyertes csapat az ausztriai Klagenfurtba utazhat majd, hogy a Minimundusban megcsodálhassa a civilizált világ minden csodáját, nagyjából kétméteres magasságban.

Kattints a rajzra!
A fogorvos, egészen a legutóbbi időkig, bolygónk egyik legrettegettebb alakja volt. Félt tőle a legerősebb és a gyengécske, apuka és nagymama, nem is szólva a gyerekekről. Biztos önök is hallottak olyan diákról, aki a csoportos iskolafogászati látogatások alkalmával a kályha mögött keresett menedéket, és olyan felnőttről, aki a sok halogatás következtében végül nem tömést, hanem szép, teljes fogsort kapott. Aztán az utóbbi években valami szép lassan megváltozott. A félelmetes fehér köpenyből kikandikált egy helyes doki vagy doktornő, és kiderült, a Dentibuszba és a rendelőbe nem azért megyünk, hogy fájjon, hanem azért, hogy egészséges és szép legyen – mármint a fogunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top