Szépüljünk

Festett haj, természetesen

A címben rejlõ ellentmondás feloldásához valószínûleg elég egy szót leírnunk: henna. Bizony, a henna a legtermészetesebb hajfesték és színezõ, mégpedig igen régóta. Persze nem csak hajra, bõrre is!





Ha vöröses hajra vágysz, mint mostanában nem kevesen, akkor nyugodtan próbálkozhatsz a henna-alapú festékekkel. A növény szárából és leveléből kivont festéket már az ókorban is használták haj- és testfestéshez. Különösen Észak-Afrikában volt elterjedt. Nem véletlen, hogy a marokkói házak díszítésének színei közül a vöröset a hennához kapcsolják (míg a zöldet pl. a mentához stb.)

Bár a henna saját színe barna a hajat vörösre színezi. Ha a természetes hajszíned világosszőke, az eredmény rozsdavörös lesz. A szőkék gesztenyebarna eredményt érhetnek el. Ha világosítani, vagy sötétíteni akarod az árnyalatot, akkor kamillát vagy vörösbort, diólevélteát adj a festékedhez.





A henna külön előnye, hogy nemhogy ártana a hajnak, inkább táplálja azt. Ha eredetileg is vöröses hajad van, akár pakolásként is használhatod. Tartást ad a hajadnak, és a gyorsan zsírosodó haj tünetein is segít. Hátránya viszont, hogy nem olyan könnyű vele eltalálni a kívánt árnyalatot. De mivel természetes anyagról van szó, biztosan nem lesz az eredmény pl. rózsaszínű, és a hajat sem marja szét. Arra viszont számíts, hogy nem fed olyan egyenletesen, mint a bolti festékek.





A hennát a kívánt színtől függően 20 perctől akár 3 óráig is a hajadon hagyhatod. Szintén nagy különbség a többi festékkel szemben, hogy nem száraz, hanem alaposan megmosott és leöblített hajra kell felvinned.

Egyszerűbb persze, ha a natúr henna helyett henna alapú festéket vásárolsz, így az árnyalatban is biztosabb lehetsz, és az eredmény is kiszámíthatóbb lesz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top