Szépüljünk

A szeretet ünnepe

A karácsony, valószínûleg mindannyiunk kedvenc ünnepe, a keresztény hagyományban gyökerezik. Ez az a nap, amikor a nem hívõket is meglegyinti a hit szele, és igyekszik szeretettel gondolni a többi emberre. Hiszen ez a szeretet ünnepe.





Jézus születéséről két evangélium (Máté és Lukács) is beszámol. Mindkettő szerint a júdeai Betlehemben született. A Máté evangélium szerint azért, mert – noha szülei, Mária és József Názáretben éltek-, Betlehembe kellett menniük az összeírási rendelet miatt.

József feleségével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt, elindult Betlehembe, ahol Mária megszülte fiát, és mivel nem kaptak szállást, jászolba fektette.

A környéken pásztorok őrizték nyájukat az éjszakában. Egyszer csak megjelent előttük egy angyal, aki közölte velük az örömhírt, hogy megszületett a Messiás, akit arról ismernek meg, hogy pólyában fekszik egy jászolban. A pásztorok útra keltek, és elmentek Betlehembe, ahol megtalálták Máriát, Józsefet és a kis Jézust.

Ősi keresztény szokás, hogy az emberek karácsonykor megajándékozzák egymást, kimutatva ezzel nagylelkűségüket és örömüket Krisztus születése felett. Hazánkban és például Németországban, a hagyomány szerint a kis Jézus hozza az ajándékot karácsony éjszakáján.






Spanyolországban, Mexikó egyes részein, Paraguayban és a Dominikai Köztársaságban a háromkirályok hozzák az ajándékot január 5-én. A gyerekek, csakúgy, mint nálunk Mikuláskor, megtisztított cipőiket kiteszik az ablakba, és várják, hogy reggelre megteljen ajándékkal.

Olaszországban december 24-én este a Télapó hozza az ajándékot, de január 5-én megjelenik a „Befana”, egy jó boszorkány, aki szintén ajándékot osztogat. Oroszországban a Maroz (jégapó) lepi meg az embereket ajándékkal, aki úgy öltözik, mint a Télapó, de nem egyedül utazik, hanem van egy segítőtársa, Hópelyhecske.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban szintén a Télapó ajándékozza meg az embereket, aki a kéményen keresztül ereszkedik le az otthonokba. Svédországban az úgynevezett Tomtek hozzák az ajándékot karácsonykor, ők apró, pirosba öltözött, csúcsos sapkás, fehérszakállas kismanók, akik csengettyűkkel feldíszített kecskéken járják az országot.

Ajándékozz te is!


 












Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top