Szépüljünk

Kérdések a hagyományos fogszabályozásról

A folyamat hosszú idõt vesz igénybe. Fontos, hogy ezalatt elfogadd a kényelmetlenségeket, hiszen a beavatkozás az esztétikán túl megelõzés is.

A kivehetőség előnye

– A beavatkozást egy nagyon pontos kezelési terv készítésének kell megelőznie – mondta dr. Hermann Gábor – Röntgenek, fotók, gipszminták, száj-videóképek, számítógépes elemzések készülnek egy jól megalapozott tervhez, mely alapján a kezelésnek figyelembe kell vennie a biológiai lehetőségeket is a fogak mozgatásában. A fogszabályozó kiválasztásánál elég széles skálán tudunk mozogni.

– Mindenki a maga számára megfelelőt választhatja?

– Tulajdonképpen igen, néha az esztétikum szinte nagyobb szerepet játszik, mint a hatékonyság. A hagyományos termékek között szerepelnek a kivehető készülékek, amelyek készülhetnek csak egy fogsorra (felülre vagy alulra), illetve vannak olyanok, amikbe beleharapnak a gyerekek. Ezekben a készülékekben valamilyen aktív elem van, csavarok vagy rugók, amik fogakat vagy fogcsoportokat tudnak mozgatni. Ezeket a rugókat az orvos kéthetente vagy havonta ellenőrzi, és szorosabbra húzza.

– A kivehető készülékek ugyanolyan hatékonysággal bírnak, mint a rögzítettek?

– Ezeket a termékeket csak kisebb elmozdításokra érdemes betenni. Egy ilyen készülékbe sok aktív elemet nem lehet betenni, hiszen akkor leesik, így sok fog elmozdítására nem ez a legjobb megoldás. Felnőttkorban ezek a szabályozók szinte nem is hatékonyak, a fő feladatuk a kivehető termékeknek a korai kezelés, a még növésben lévő állcsontozat helyreállítása.

Fogszabályozóval is divatosan

– A régebbi fogszabályzók viselését gyakran érezte kényelmetlennek, akár fájdalmasnak is a páciens – említette Hermann doktor. – A különböző részek, drótok dörzsölhették a szájat, elengedett a ragasztó, vagy épp ellenkezőleg, semmi pénzért nem akart engedni, és nehezebb lett velük a beszéd. Persze a nehézségekből maradt egy-kettő a modernebb, kisebb változatok viselőinek is, de cserébe divatcikket hordhatnak a szájukban. A klasszikusnak is nevezhető fémszabályozó mellett ma már van aranyozott, üveg, színes, UV-fényben világító, vagy akár fogszínű is. A fémre allergiásoknak titánból is elkészítik.

– A rögzített készülékekkel az orvosok „biztosra” is mennek?

– Igen. Nagy előnyük, hogy nem lehet kivenni őket, és az orvosok jobban befolyásolhatják a viselés idejét. Ezek a fémkészülékek a fogszabályozók ősi elemeit tartalmazzák manapság is, csak ma már sokkal kisebbek, könnyebbek és jobban tapadnak. Ezek a termékek három elemből épülnek fel, van a felragasztott zár (brackett)és az ív, melyek különböző anyagból készülnek, és ahhoz, hogy a fogszabályzón belül rögzüljön az ív és a zár, egy kikötés szükséges, ami akár színes is lehet. A készülék anyagát az orvos és a páciens együtt választja ki, az viszont, hogy milyen alakú készülékek, milyen információval kerülnek felhasználásra, az orvostól függ.

Kortól függetlenül

Sokszor azért választja a páciens a hagyományos, rögzített fémszabályozót, mert ezt a típust támogatja a TB tizennyolc éves korig. Ma már inkább sikk és igényesség fogaink rendbetétele, ezért a még kicsit feltűnőbb drótíves termékeket is szívesen el szoktuk viselni. Az ifjúság körében kifejezetten divat lett a fogszabályzós mosoly, és valóban, van valami fiatalos bája az egésznek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top