Szépüljünk

Szépítõ növények

Egyre nagyobb teret hódítanak a különféle gyógynövénytartalmú kozmetikumok, hiszen ezek kevésbé irritálják a bõrt, és jobbak regeneráló-, ápoló-, védõtulajdonságaik, így kiválóan alkalmasak bõrünk szépségének megõrzésére.





Számtalan külsőleg alkalmazható növényi hatóanyag létezik, sőt a legtöbb növényben többféle is rejlik. Ezeket általában különválasztják egymástól, és koncentrátumként, vagy krémekbe, oldatokba keverve hasznosítják.
A gyógynövényekben található aromás olajok baktériumölő tulajdonságúak, a keserűanyagok erősítik a bőrt, a csersav pedig összehúzza a pórusokat.

Egyre több kozmetikai cég állít elő értékes növényi hatóanyagokat tartalmazó termékeket, de akár saját magunk is készíthetünk kozmetikumokat, így legalább biztosak lehetünk az összetevőikben. Mi választhatjuk ki az alkotórészeket, ellenőrizhetjük, hogy azok mennyire frissek vagy tiszták. Némelyik elkészítése pedig nem igényel több időt, mint egy kanna víz felforralása.

Növényi fürdők

A gyógynövényekből összeállított fürdő serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat. Figyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklete mindig testmeleg legyen, a túl forró vízben ugyanis bőrünk párologtatni kezd, így nem szívja magába a jótékony növényi aromákat.





Fürdőzacskó
Tegyünk egy gyógynövényekkel jól megrakott teaszűrőt a fürdővízbe, vagy helyezzünk maroknyi gyógynövényt egy gézdarab közepére, fogjuk össze a sarkait, és kössünk rá csomót. Egy hosszabb zsineggel akasszuk a vízcsapra, így a meleg víz a zacskón átcsurogva tölti majd meg a kádat.

Főzetek
A kiválasztott gyógynövény(eke)t forrázzuk le egy kisebb fazék vízzel, majd tíz perc állás után öntsük a fürdővízbe a szűrletet.

Olajos fürdő
Cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat a kézmeleg fürdővízbe, és finoman keverjük el.





Rózsa

A rózsaolaj javítja a bőrképződést, élénkítően hat a vérkeringésre, segíti az új szövetek növekedését. A rózsavíz regenerálja a bőrt, antibakteriális hatású.
Gyógyfürdőhöz való növények

Nyugtató fürdő – kamilla, hársfa, macskagyökér
Gyógyító fürdő – cickafark, körömvirág, fekete nadálytő, palástfű
Frissítő fürdő – levendula, babér, citromfű, kakukkfű, menta, rozmaring






Krémek, testápolók


A bőrápoló krémek alapja egy olvasztott viaszból, olajokból és illatos folyadékokból álló keverék, amelyben minden elemnek azonos hőmérsékletűnek kell lennie.
A viaszokat (alacsony hőmérsékleten) együtt kell megolvasztani, majd az olajokat felmelegíteni és a viaszba belekeverni. Ezután a felmelegített folyadékokat cseppenként dolgozzuk bele a viasz-olaj keverékbe, és kevergessük folyamatosan kihűlésig. Az egész procedúra nem tart tovább tíz percnél.
Az alkotórészek arányának változtatásával befolyásolhatjuk a krém állagát – ha keményebb krémet akarunk, adagoljunk több méhviaszt, ha lágyabbat, több folyadékot.





Csalán

A csalán természetes hatóanyagai (enzimek, A- és C-vitamin, kovasav) csodát tesznek a hajjal – serkentik a fejbőr vérellátását, erősítik a hajhagymákat, egészséges, szép fényt adnak.

Tipp: Forrázzunk le egy maroknyi csalánlevelet, hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le, és hajöblítés után dörzsöljük be vele fejbőrünket.
Milyen növényeket használjunk krémekbe, testápolókba?
Rengeteg növénynek van jótékony kozmetikai hatása. Az itt felsoroltak különösen hatásos bőrápolók.

Bodzavirág – kisimítja a ráncokat, lágyítja a bőrt, megnyugtatja a leégett bőrt
Cickafark – tisztító, összehúzó hatású, zsíros bőrre
Csalán – alapos bőrtisztító, zsíros bőrre
Hársfavirág – puhítja és tisztítja a bőrt
Ibolya – enyhe összehúzó szer
Kakukkfű – tisztító, élénkítő, fertőtlenítő hatású
Kamilla – lágyítja a bőrt, fehérítő hatású
Kövirózsa – bőrlágyító, nyugtató, száraz, érzékeny bőrre




Levendula
– tisztító, lágyító, frissítő
Orvosi ziliz – száraz, repedezett bőrre, puhító hatás
Palástfű – pórusösszehúzó, érzékeny, száraz bőrre
Rozmaring – tisztítja a bőrt, élénkíti a vérkeringést, fertőtlenít
Rózsa – bőrnyugtató, lágyító
Zsálya – elhalványítja a foltokat


A felsorolt alapanyagok beszerezhetők a gyógyszertárakban, bioboltokban, drogériákban. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top