Szépüljünk

Kesztyûs kézzel?

Dédanyáink meglehetõsen egyszerûen óvták kezük bõrét: kesztyût hordtak még nyáron is. Úrinõ sehová sem ment nélküle, s ami azt illeti, házimunkát sem igazán végzett, tehát neki jóval egyszerûbb dolga volt, mint a mai dolgozó nõnek.





Védd a bőröd!

Kéz egyik legnagyobb ellensége a víz, főleg, ha szappanos, lúgos, mosószeres. Persze nem mindig lehet elkerülni, hogy bőrünket ilyen hatások érjék – bár a gumikesztyű használatával már lényegesen csökkenthetjük ennek esélyét –, de érdemes legalább a kézmosáshoz hidratáló krémet tartalmazó, balzsamos, glicerines folyékony vagy hagyományos szappant használni. Kézmosás után alkalmanként a törölközővel visszahúzhatjuk a körömágybőrt, hogy körmünk levegőhöz jusson.

Ha úgy találod, kezed rémes állapotban van, vagy egyszerűen csak kényeztetni szeretnéd, de nincs időd, kedved vagy pénzed kozmetikushoz, manikűröshöz menni, bánj otthon kesztyűs kézzel magaddal! Ez pedig nem takar mást, minthogy lefekvés előtt finoman leradírozod, majd bekened a kezed az általad használt kézkrémmel – ami lehetőség szerint legyen zsírosabb – és a gyógyszertárakban kapható steril kesztyűt húzva rá hagyod reggelig hatni. Használhatsz nyugtató körömvirág- vagy kamillakivonatot tartalmazó krémet is. Ezt hetente egy-két alkalommal bátran elvégezheted.






Ami a díszítést illeti, ahogy a körmön a lakk, a kézen a hennafestés is elterjedt. Bár tetoválásnak tűnik, körülbelül két hét után felszívódik, káros hatása nincs. Fontos tudni, hogy az igazi, természetes henna színe barna, a fekete többnyire szintetikus, allergén anyagokat tartalmaz, így azt ne engedjük magunkon alkalmazni.
A különféle szalonokban már biztosítják a kézápoló kezelések néhány fajtáját, bár a leggyakoribb és szinte mindenütt elérhető módszer a paraffinos kezelés. Ez eléggé hasonlít a kesztyűskéz-módszerre, azzal a különbséggel, hogy itt szakszerű fertőtlenítés után következik a radírozás, majd zsíros, vitaminokban és/vagy kollagénben gazdag krémmel való bemasszírozás, utána pedig háromszor-négyszer kellemesen meleg paraffinba mártják a kezet és védőtasakba, majd pedig frottírkesztyűbe dugják. Mintegy harminc perc után eltávolítják a paraffint, és még egyszer bekrémezik. Ezek után a bőr puha és selymes lesz. Másutt alkalmaznak algás, illetve aromaterápiás kezeléseket is, ezeknek az ára azonban valamivel magasabb, mint a már hagyományosnak számító paraffinos módszeré.


Pigmentfoltok





Mivel a kezünk ki van téve az egyébként sem elhanyagolható természetes környezeti ártalmak és az esetleges helytelen, illetve folyadékhiányos táplálkozás mellett a káros hatású tisztítószereknek is, bőre gyakran gyorsabban öregszik, és lesz alkalmasint pigmentfoltos, mint a testünk egyéb területein. Ez azonban egyáltalán nem nyújt szép látványt. Orvosi kezeléssel szerencsére már jó hatásfokkal lehet eltávolítani ezeket. Először úgynevezett fényterápiás pigmentációs kezelést végeznek, amellyel az öregségi és napfoltok 75-95 százalékát eltüntetik. Ahol további beavatkozásra van szükség, ott kötőszövetet erősítő bőrfiatalítást végeznek. Megakadályozhatjuk a foltok kialakulását, ha rendszeresen alkalmazunk fényvédőt és antioxidást tartalmazó krémet.






Egészséges körmök


A körmök erősítésére szintén léteznek különféle praktikák és kezelési módszerek. Elsődleges azonban a kellő mennyiségű folyadékbevitel, és a vitaminok folyamatos külső vagy belső pótlása. Bár elterjedt nézet, hogy kizárólag reszelővel vagy körömcsipesszel szabad formázni a körmöket, a vékony pengéjű körömolló használata sem káros, sőt egyesek szerint sokkal egészségesebb, mint a csipesz.





Amit ajánlunk:

Vichy Novadiol kézkrém 50 ml 1899 Ft. Pigmentfoltok kialakulása ellen is véd.
Neutrogena Hand Cream 50 ml 899 Ft.
Garnier Skin Naturals Intenzív száraz bőrre 499 Ft.
Avon Glicerines kézkrém

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top