Szépüljünk

Kinek, milyen kezelést?

Jaj azoknak, akik szakszerûtlenül kezelgetik otthon magukat, hiszen szó szerint a saját bõrüket viszik a vásárra! De mégis: mit tud a kozmetika, amit mi nem? Milyen kezeléseknek vetnek alá minket, ha kéz alá fekszünk?

Bella Szilvia, kozmetikus szakértőnk szerint az embereknek sokkal inkább figyelniük kellene magukra és a bőrükre, mert a kozmetikus sem mindenható. A stresszes életmód és legyengült immunrendszer miatt vitamin- és ásványianyag-hiányos szervezetet és bőrt egyetlen kozmetikai kezelés sem hozhatja helyre. Persze fordítva is igaz: az egészségesen élők (ami meg persze relatív, mert manapság szinte senki sem tud így élni) sem hagyhatják el a kozmetikust.

• Tisztítás

Minden kozmetikai kezelés, még az otthoni is, a tisztítással kezdődik. De most nem csupán a szokásos arclemosó tej, arclemosó tonik, bőrradír triumvirátusra kell gondolni, hanem a kicsit körültekintőbb, masszázzsal és puhító krémmel kiegészített kezelésre. Persze mindez otthon is elvégezhető, de sokkal macerásabb, kényelmetlenebb, és egyáltalán nem biztos, hogy a megfelelő termékeket használjuk, úgyhogy hagyatkozzunk csak szépen a kozmetikusra.

Mert már a tisztításnál sem mindegy, milyen bőrre milyen készítményeket alkalmazunk. Természetesen az első lépés mindig az, hogy teljesen megszabadulunk a sminktől, aprólékosan lemossuk a szempillafestéket is. A kozmetikában is tisztítással kezdik a kezelést, bőrtípusnak megfelelő szerekkel. A száraz bőr nem kaphat alkoholos, szárító, a zsíros bőr pedig olajos, zsíros készítményeket. Ezt követi az úgynevezett peeling, vagyis az elhalt hámréteg eltávolítása.

• Puhítás

A legtöbb helyen masszázzsal, gőzöléssel kezdik a bőr felpuhítását, az értágulatos bőrt azonban, amely már eleve bő vérellátással rendelkezik, nem szabad masszírozni és gőzölni sem. Ilyenkor felpuhító borogatást alkalmaznak, hogy minél kevésbé fokozzák a vérkeringést. A kozmetikusok felkennek az arcbőrre egy vékony réteg puhító gélt vagy krémet, borogatást tesznek rá, majd egy vékony, meleg pelenkával fedik le – kihagyva a szem és száj környékét -, ezután fóliával takarják le, végül pedig egy törölközővel.

A masszázs azért fontos, mert kitágulnak a hajszálerek, és az addig passzívan „viselkedő” erecskék is bekapcsolódnak a vérkeringésbe, ezáltal pedig nyilvánvaló, hogy sokkal jobb lesz a bőr vér-, ezzel együtt tápanyagellátása.

• Le a pattanásokkal!

Ezek után szokott következni a kellemetlen nyomkodás, aminek a kozmetikában szigorú szabályai vannak. Egyszer használatos kendővel, és ha szükség van rá, steril tűvel dolgoznak, és egy-egy centimétert mindig ki kell hagyniuk az egyes pattanások között, hogy ne vigyék át az egyik fertőzést a másikra. Sőt, vannak olyan pattanások is, amelyekhez nem nyúlhat a kozmetikus, amelyet nem kezelhet, hanem bőrgyógyászra kell bíznia, otthon ezt biztosan nem tudjuk eldönteni!

• Iontoforézis

Az eljárás során galvánáram segítségével lehet különféle hatóanyagokat a bőr mélyebb rétegeibe juttatni. A régi típusú készülékeken egy benedvesített vattadarabot kellett a készülék végére tekerni, így lehetett bejuttatni a vízben oldott hatóanyagokat. Az iontoforézis enyhe csipkedő érzést okoz, ám arra figyelni kell, hogy akinek fémes tömése, vagy egyéb fémiplantátuma van, azon ne alkalmazzák ezt a kezelési módot, mert a fém vezeti az elektromos áramot, és esetleg kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Láz, a szervezetben lévő gyulladás, pacemaker, trombózis, szövetszaporulat, terhesség esetén nem javallott az iontofrontézis használata. Ma már azonban létezik a microderm2000 készülék, amely beépített mikromotorok segítségével, közvetlen áramhatás nélkül dolgozik, és a gél alapú maszkokat és ampullákat szinte belekalapálja a bőrbe. Olajat tartalmazó anyagokat azonban nem lehet ily módon a bőrbe jutattni.

• Dezintrusztáció

Tinédzsereknél alkalmazható a dezintrusztációs (dezi) eljárás, amely az ionfrontézishez hasonló elven működik, de a bőr felpuhítását szolgálja, és lúgos anyagokat alkalmaz.

• Ultrahang

Ez az eljárás szintén a hatóanyag-bevitelt szolgálja, de ilyenkor zsíros, olajos készítményeket is a bőrbe lehet juttatni. Az ultrahang hatására megélénkül az anyagcsere, javítja a sejtek életfunkcióit, gyorsabbá válik a nyirokkeringés, és javul a sejthártya áteresztőképessége, valamint gyulladáscsökkentő is.

Legközelebb többek között a bőrvasalást, a viót, a mikrodermabráziót, és az SPM-et vesszük nagyító alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top