Szépüljünk

Egy lakk, és más semmi?

Körmünk akkor szép, ha ápolt, ápoltságát pedig megkoronázza egy ízléses lakk. De vajon létezik-e olyan, ami tuti körmöket garantál? És egyáltalán mi alapján válasszuk ki a legszebbet, legtartósabbat és legtrendibbet?

Fotó: ASTOR
Mint a kozmetikai cikkekre általában, a körömlakkokra legalább annyira igaz, hogy óriási a termékkínálat, minden márka, kategória, típus és árnyalat képviselteti magát a piacon, ami nagyon megnehezíti a választást.

A három alapművelet

A lakk gyakorlatilag nem más, mint egy “műanyag” réteg a körmön. Nem mindegy azonban, hogy milyen alapra kenjük fel, és az sem, hogy milyen minőségű terméket választunk. A műkörmön minden lakk megtapad, de saját köröm esetén fontos, hogy minőségi lakkot válasszunk. Az igazán tartós végeredmény három művelet együttes alkalmazásával érhető el.

• Alapozás
Az alapozó lakk használata a színes körömlakk könnyebb tapadása, valamint a köröm elszíneződéstől való védelme szempontjából fontos. A ritkábban kapható alapozó lakk mellett inkább körömerősítő lakkok vásárolhatók erre a célra. Kiválóak a főként műköröm-nagykereskedésekben kapható Orly, Opi és Akzent márkák termékei. Nem hatékonyak azonban a kombinált alap- és fedőlakkok, az ún. “kettő az egyben” termékek.


• Lakkozás
A művelet fő része a színes lakkok felvitele. Egy lakk annál tartósabb, minél rugalmasabb és puhább, mert ezáltal követni tudja a körömlemez mozgását. Saját köröm esetén erre a célra a lassan száradó körömlakkok felelnek meg, a gyorsan száradó 60 vagy 120 másodperces lakkok jobban megkeményednek, kiszáradnak, és hamar lepattogzanak a körömről. Jó minőségűek a Margaret Astor, a Jollie France, valamint a Moyra körömlakkok. Ha nincs elég időnk, meggyorsíthatjuk a száradást gyorsszárító olajjal, spray-vel, valamint fénnyel.

Őszi-téli divatszínek

A nyári világos, finom pasztellszíneket leváltva ősszel és télen főleg az erőteljesebb körömlakkok uralják a divatot, követve a trendi öltözékek színvilágát. A természetes ápoltságot sugárzó francia manikűr, valamint a rózsaszín továbbra is az élen marad, de az évszakváltás magával hozza az óarany, a barna, a bronz, a zöld, valamint a sötétebb keki színeket is. Divatosak a csillogó körmök, amit csillámporral, apró kövekkel és flitterekkel érhetünk el.
• Fedés
A lakkozást kopásálló fedőlakk használatával érdemes befejezni. Minél minőségibb terméket választunk ehhez, annál tartósabb lesz a lakkozás. Ez esetben is nagyon fontos, hogy kerüljük a kombinált alap- és fedőlakkokat. Jó minőségűek az Orly, az Opi és az Akzent termékek.

Ami ápol és véd

• Védőanyagokkal dúsított lakkok
A körmök egészségének, rugalmasságának és erősségének megőrzésére igyekeztek a gyártók kifejleszteni azokat a lakkokat, amelyek különféle “védőanyagokat” tartalmaznak. Ilyen anyagok elsősorban a vitaminok, mint az E- és a B5-vitamin, továbbá az ásványi anyagok és nyomelemek, mint a kalcium, a magnézium, a vas és a szilícium. B5-vitamint és vasat nagyobb mennyiségben tartalmaz például a Forever Strong körömlakk.

• Körömerősítők
A körömerősítők védőréteggel vonják be a puha körmöket, így teszik őket ellenállókká. Mivel ezek a lakkok szárítanak, rendszeres használatuk inkább a zsírosabb körműeknek ajánlott, egyébként a körmök töredezetté válhatnak.

• Körömkiegyenlítők
Ha a köröm felülete egyenetlen, és ezért nem nő szépen, használjunk körömkiegyenlítő lakkokat, melyektől a köröm újra szép, sima lesz (pl. Orly).

• Körömvilágosítók
UV-pigmenteket tartalmazó lakkok, melyek optikailag fehérítik ki a megsárgult, elszíneződött körmöket (pl. Moyra).


Extrák – ínyenceknek

Rengeteg színárnyalat létezik, a szolid pasztelltől a csillogón át a metálfényűig. A metállakkok irizáló pigmenteket tartalmaznak, ezektől csillog olyan érdekesen a köröm. A gyöngyházlakk gyöngyházfényt kölcsönöz a körömnek, a csillámlakk pedig kissé érdes felületet képez rajta. De még ezeket is felülmúlják a kevésbé ismert “specialitások”.

• Illatos körömlakk
Parfümökkel harmonizáló illatos lakkok, melyek sem színben, sem tartósság tekintetében nem jó minőségűek, mivel a hangsúly az illaton van.

• Hőre színüket változtató lakkok
Hidegebb hőmérséklet esetén sötétebb, melegben világosabb árnyalatra váltanak.

• “Repedezős” lakk
Szintén nem a tartósságáról híres lakk, amelyet ha kifestett körmünkre kenünk fel, márványos hatást fog kelteni úgy, hogy az apró “hajszálrepedések” mentén kivillan az alapszín.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top