Szépüljünk

Egészséges, szép haj télen is!

A hideg idõ nagy megpróbáltatás a fejbõrnek és a hajnak. A sapkába rejtett frizura lelapul, és könnyebben zsírosodik. Ezért elõszeretettel hanyagoljuk a fejfedõket, ám ekkor a hajunk hullani kezd.

Téli haj-bajok

Hajhullás
A hideg ellen a fejbőr a hajszálakat tápláló vérerek összehúzódásával védekezik. Ezáltal viszont romlik a hajhagymák anyagcseréje, és a haszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Ezért fontos, hogy ne mellőzzük a sapkát!

„Sapka-szindróma”
A sapka és a fejbőr között a levegő felmelegszik, ami a faggyúmirigyeket fokozottabb működésre serkenti. Mivel a sapka lelapítja a frizurát, a hajszálak a zsíros fejbőrhöz érnek, és magukba szívják róla a zsírt. Emiatt összetapadnak, és a haj ápolatlannak tűnik.

Korpásodás
Akinek általában is könnyen zsírosodik a haja, annál télen fennáll a korpásodás veszélye is. A fejbőr megfázása elősegíti a korpásodás kialakulását, ezért nagyon fontos a fejbőr megfelelő védelme.

Mire figyeljünk fokozottan?

• A megfelelő hajmosásra
Érdemes több időt áldozni a fejbőr és a haj tisztítására. A lúgos samponok fokozhatják a faggyútermelést, használjunk helyettük semleges, természetes alapú gyógynövényes, vagy enyhén savas sampont, amelybe néhány csepp menta-, rozmaring- vagy borókaolajat cseppentve fokozható a tisztító hatás. Ha a hajunk zsírosodik, válasszunk áttetsző, alacsony szilikontartalmú samponokat, mert ezekben kevesebb a ragacsos anyag. A faggyúmirigy működésének csökkentésére hatékony a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon.

• A tisztító és tápláló hajöblítésre
A hajöblítés történjen langyos vízzel, mert a túl meleg víztől kitágulnak a fejbőr erei, ami fokozhatja a faggyútermelést.

Gyógynövényes hajöblítés
1/3 csészényi gyógynövényt forrázzunk le 1/4 liter vízzel, hagyjuk hűlni 15 percig, majd szűrjük le, és hajmosás után öblítsük le vele hajunkat.
– Zsíros hajra: csalán, kamilla, bojtorján, citromfű
– Korpás hajra: csalán, kakukkfű
– Hajhullás ellen: csalán, bojtorján, rozmaring, orvosi zsálya

Tisztító, vitalizáló hajöblítés
– Almaecetes öblítés: Tonizál, eltávolítja a samponmaradványokat, és a hajat selymessé, csillogóvá varázsolja. Öntsünk 1 teáskanál almaecetet fél liter langyos vízbe, és ezzel végezzük az utolsó öblítést.
– Citromos öblítés: Ha 1 citrom leve és 1/2 liter víz keverékével öblítjük át hajunkat, nemcsak tisztább és erősebb lesz, de elejét vehetjük a zsírosodásnak is.

• Az alapos, de kíméletes hajszárításra
Ügyeljünk arra, hogy hajunkat alaposan szárítsuk meg, mielőtt kimegyünk a hidegbe, mert ha a fejbőr megfázik, könnyen korpásodhat. Hajszárítás után érdemes legalább fél órát a szobában tartózkodnunk, mielőtt útnak indulunk. Fontos, hogy ne túl forró levegővel szárítsuk hajunkat, inkább alacsonyabb fokozatra állítsuk a hajszárítót, mert az sokkal kíméletesebb az amúgy is jobban igénybe vett haj számára, és nem kell tartanunk a fokozott faggyútermeléstől sem.

• Védjük pakolásokkal!
A növényi olajos pakolások (olíva, jojoba, búzacsíra és szezám) ellenállóbbá teszik a hajat a hideggel szemben, táplálják és vitalizálják a fejbőrt és a hajszálakat. Ejszakára kenjük be a hajunkat és a fejbőrt, fedjük be kendővel, és reggel mossunk hajat.

• Kényeztessük masszázzsal!
Minden hajmosáskor masszírozzuk a fejbőrünket ujjbegyünkkel, körkörös mozdulatokkal 2-3 percig. Ezáltal javul a hajhagymák vérellátása és méregtelenítése.

• Nem mindegy, milyen a sapka
Ügyeljünk arra, hogy a sapka természetes anyagból készüljön, jól szellőzzön, ugyanakkor melegítsen. Sűrű szövésű sapka helyett vegyünk inkább ritka szövésűt vagy kötöttet, amely alatt a fejbőr szellőzik, de mégsem fázik meg.

• Fogyasszunk „hajvédő” táplálékokat!
Télre a vitamin, ásványi anyag és nyomelem raktáraink kiürülnek, ami a hajunkon is meglátszik. Egészségtelenebbé, erőtlenebbé, fénytelenebbé válik, ami ellen változatos táplálkozással, megfelelő mennyiségű A-, B-, E-, H-vitamin, valamint vas, cink, jód és folsav fogyasztásával védekezhetünk. Télen is kerüljük a túl sok cukor, só és állati zsiradék fogyasztását, helyette együnk több halat, gabonát, zöldséget, olajos magvakat és gyümölcsöt. Érdemes beiktatnunk egy téli virágpor-kúrát is: fogyasszunk 3-4 héten át napi 15-20 g virágport étkezések előtt tisztán, vagy vízben, teában feloldva.

• Igyunk eleget télen is!
Bár a hidegben nem kívánjuk annyira a folyadékot, érdemes mégis odafigyelnünk arra, hogy igyunk legalább 1,5 litert, ásványvíz, gyógytea vagy friss gyümölcslé formájában. Ez elősegíti a méregtelenítést, javítja a vérkeringést és fokozza a hajhagymák tápanyagellátását.

• Kerüljük a dohányzást és a stresszt!
A dohányzás hatására az erek összeszűkülnek, ami rontja a fejbőr megfelelő vérellátását, ezáltal növeli a hidegben amúgy is gyakoribb hajhullás veszélyét. Stressz hatására a haj jobban zsírosodhat, korpásodhat, sőt hullhat is, ezért télen még inkább érdemes odafigyelni arra, hogy eleget pihenjünk és aludjunk. Amikor csak lehet, próbáljunk meg kikapcsolni, félretéve a gondokat. A jóga és a meditáció sokat segíthet ebben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top