nlc.hu
Szépüljünk
Mi történik a kozmetikában?

Mi történik a kozmetikában?

Az elmúlt hetekben megismerhettél olyan kezeléseket, amelyeket igénybe vehetsz vagy épp elszenvedhetsz a kozmetikusnál. Sorozatunk befejezõ részében a kollagén, az AHA, az oxigén és a mágnes tulajdonságait, valamint a termomaszk mûködését ismerheted meg.

Kollagén

Bőrünk egyik rétege az irha, amely lazarostos kötőszövetből áll, ezen rostoknak egyike a kollagén. A legnagyobb mennyiségben ez a rost van jelen a bőrben. A kollagén olyan fehérje, amely sok vizet képes tárolni. A kollagén rostok kollagénből alakulnak ki, ez felelős bőrünk feszességéért, rugalmasságáért is, nem mellesleg védelmet nyújt a mechanikai hatásokkal szemben. S mivel 25 éves korunk után bőrünk kollagéntermelésének képessége egyre csak romlik, mesterséges úton kell pótolni azt. A mai technika az édesvízi ponty bőréből és kagylóból vonja ki ezt a hatóanyagot. A kozmetikában (és otthon is) általában krém vagy gél fomájában juttatják az arcbőrbe, de sok helyen regeneráló kezeléseket is végeznek ú.n. kollagénlapocskák segítségével, így adva rugalmasságot a bőrnek.

Az előzményekért kattints ide

•

Tisztítás, puhítás, iontoforézis és társaik »
• SPM, bőrvasalás és mélyhámlasztás »

AHA

Az AHA-kezelést általában kúraszerűen alkalmazzák a ránctalanítás és a bőrfelület kisimítása, pigmentfoltok halványítása, a bőr anyagcseréjének és az aknés bőr állapotának javítása céljából. Egyszeri alkalommal tápláló kezelésnél, de kozmetikai kezeléssel egybekötve is hasznosítják ezt a kezelési eljárást. Gyümölcssavakról van itt szó, amelyek azonban elősegíthetik a pigmentfoltok képződését, ezért napfényben szegény időszakokban használják, sőt a kezelés alatt szoláriumba sem szabad menni. Fontos tudni, hogy a kezelést csak szakemberrel, vagy annak segítségével lehet végezni, mert egyes készítmények akár 35%-os aha-savat is tartalmazhatnak!


Termomaszk

A termomaszk azon az elven működik, hogy a bőrre helyezve felmelegedik, kitágulnak a pórusok, így az alá felkent tápláló krém, pakolás jobban felszívódik. Miután a maszk kihűl és megkeményedik, szinte rányomódik a bőrre, ami pedig jó hatással van a nyirokkeringésre is. Mivel ez a kezelés nem csupán a hatóanyagbevitelt végzi el, hanem hat az anyagcserére is, jótékonyan befolyásolja a bőr megújulási képességét. Arra azonban a kozmetikusnak figyelnie kell, hogy értágulatos bőr esetén ne alkalmazza a hővel járó kezeléseket.

Oxigénkezelés

Néhány éve már kozmetikákban is megtalálható az ún. oxigénkezelés, amely hatékonyan orvosolja a bőr fáradásának jeleit. Míg ugyanis fiatal korban a bőr hajszálerei kiválóan működnek és 100%-osan betöltik funkciójukat, addig az évek előrehaladtával lassan kimerülnek a bőr oxigéntartalékai. Ráadásul lelassul az anyagcsere is, ezáltal elkezdődik a ráncosodás, a bőr veszít rugalmasságából és fénytelenné, sápadttá válik. Míg a korábbi oxigén-eljárások csak a bőr felszínére, a legújabb Bio-Oxigén technika már a legalsó rétegekbe is képes oxigént juttatni. Először a bőr alsó rétegeit kezelik így, majd egy spray segítségével a felső réteg is éltető oxigénhez jut, végül tiszta oxigén belélegzésével fokozható a kozmetikai kezelés hatása, ráadásul stresszoldó, immunrendszert aktiváló hatása is közismert.

Mágnesterápia

A mágnes hatására javul a bőr vérellátottsága, és aktivizálódik az anyagcsere, több oxigén jut a sejtekbe, amelyek aztán kollagént képesek előállítani. A mágnesterápia végül az 50-es években kezdett el hódítani. Mivel a kozmetikában több frekvenciával is kezelnek, a vendégek nem éreznek még apró áramütéseket sem a bőrükön. Létezik egy ú.n. delejező készülék, amely szív és nyom, pumpál és ütöget is egyben. Amikor a kozmetikus valamiféle egyéb hatóanyagot is alkalmaz, lefedi folpackkal a felületet, majd, hogy tökéletes legyen a szigetelés, be is hintőporozza. De létezik már mágneses pakolás is, amellyel állítólag igen jó eredményeket tudnak elérni a bőr állapotának javításában. Ráadásul azt mondják, szinte az összes bőrtípusnál kedvező hatást képes kifejteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top