Szépüljünk

Védekezz!

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a nõk mindössze 40%-a használ rendszeresen napozószereket. Persze könnyû megfeledkezni az UV-sugarakról, hiszen az emberi szem nem érzékeli õket, a bõrünk viszont annál inkább...





Hol?

A hölgyek 60%-a tehát egyáltalán nem használ fényvédőt, vagy csak alkalmanként, amikor direkt “aszalódni” megy a vízpartra. Pedig akkor is óvni kell a bőrt, ha nem csupán napozás céljából tartózkodsz a szabadban, hanem úszol, kirándulsz vagy egyszerűen csak kutyát sétáltatsz a parkban.

Bár az UV-sugárzás a felhőtlen ég alatt a legerősebb, de borult napon és árnyékban is magas lehet. Bizonyos felületek – például a víz, a homok, a beton vagy a – fokozzák a veszélyt, mivel visszaverik a napsugarakat.

Mikor?





Azt már a gyerekek is kívülről fújják, hogy délelőtt 10 és délután 4 óra között nem szabad napozni. A sugárzás lényegesen gyengébb a reggeli és késő délutáni órákban, ezért célszerű ekkor sütkérezni.

Tudtad, hogy ahhoz, hogy a napsütés jótékony-hangulatjavító, D-vitamin-szintézist elősegítő, vérkeringést fokozó hatását élvezd, elegendő napi néhány szabadban töltött perc?





Ezzel szemben sokan órákat töltenek a napon. A napozás után néhány órával jelentkező napégés és bőrszárazság csak a legenyhébbek a UV sugarak okozta káros hatások közül. A rövidávú hatások között megtalálhatjuk a szem szaruhártyájának gyulladását vagy az immunrendszer legyengülését is. Évekkel, évtizedekkel később jelentkezhet a bőr fokozott öregedése, ráncosodása, valamint a bőrrák kialakulása és a szürkehályog képződése. Ezek akár egyetlen leégést követően kialakulhatnak, de az életünk során napon töltött idővel párhuzamosan, egyre valószínűbbé válik megjelenésük.


Hogyan?

Nyugodj meg, nem kell életed hátralevő részét egy sötét szobában eltöltened. Kis odafigyeléssel minimálisra csökkentheted a kozmetikai és egészségügyi kockázatot.

Napsütésben viselj világos színű ruhákat, ezek visszaverik a fény egy részét. A sapka vagy kalap és az UV védelmet biztosító napszemüveg kötelező darabok és még fel is dobhatod velük a megjelenésed.









Fontos!

Használj fototípusodnak megfelelő napozószert! A vörös hajúaknak, szőkéknek és szeplőseknek erős fényvédőkre van szükségük, a barna hajú, kreol bőrűek válasszanak közepesen erőset. Jó, ha tudod, hogy 10-es faktorszám alatti napozószerrel jobbára csak a lelkiismereedet nyugtatod meg. Vásárlás előtt ellenőrizd, hogy a fényvédő UVA és UVB sugárzás ellen is védettséget nyújt-e! Ezeken a termékeken a “napvédő faktor” – rövidítve SPF -nek hívják az angol Sun Protection Factor után – mellett megtalálod az UVA és UVB védelemre vonatkozó információkat is. Azokon, amelyeken csak a fényvédő faktor van feltüntetve, többnyire csak az UVB sugarak ellen nyújtanak védelmet. Az Európai Bizottság nemrégiben kezdeményezte, hogy a feliratok egységesek és könnyen érthetőek legyenek, így bárki könnyen összehasonlíthassa két napozószer hatékonyságát.


Mit sem ér a gondosan kiválasztott kence, ha nem megfelelően használod. Szánj rá egy percet és olvasd el a használati utasítást. Általában 20-30 perccel a napozás megkezdése előtt kell bekenni a bőrt, hogy a szer kifejthesse hatását és 2-3 óránként meg kell ismételni a felvitelt. Igaz ez a vízálló darabokra is.





Apropó, víz. Hidratáld a bőröd! Már kaphatók hidratáló hatású napozószerek, és széles a választék a napozás utáni készítményekből is. Utóbbiak kellemesen nyugtatják és regenerálják a bőrt. Szervezeted belülről is szomjazik, ezért fogyassz el napi 2-2,5 liter folyadékot. Legjobb, ha ásványvizet vagy frissen facsart gyümölcslevet iszol. A C-vitaminban és béta-karotinban gazdag narancs-sárgarépa koktél a barnulásodat is segíti.

És mindenekelőtt ne feledd el, hogy a barnulás nem más, mint a szervezet védekező reakciója a sugarakkal szemben. Ha karamell árnyalatú bőrre vágysz, használj inkább önbarnítós testápolót. (Olvastad már tesztünket?)

Hamarosan folytatjuk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top