Szépüljünk

Barnulni mindenáron?

Tény, hogy a nõk sok mindent megtesznek a szépségért. Sokszor akár az egészséget veszélyeztetõ eszközöktõl sem riadunk vissza, csak hogy szebbek legyünk. Mi az ára a barnaságnak?





Napozás

Le kell szögeznünk, hogy a sok rémhír ellenére a mértékletes – napi néhány perces – helyes napozás egészséges: hangulatjavító hatással bír és aktiválja a szervezetben a D-vitamin-termelést.
Tény azonban, hogy semmi nem gyorsítja jobban a bőr öregedésének folyamatát, mint a nap UV-sugárzása. Az életünk során a testünket ért sugárzás ráadásul összeadódik, így hosszabb távon mély ráncokkal, barna foltokkal, a bőr felszínéből kiemelkedő vaskosabb szaruréteggel kell számolnunk. A legtöbben „csak” ilyen kozmetikai problémával fizetnek a túlzásba vitt napozásért. Sajnos azonban egyre nő a bőrrákos esetek száma is, melyekről bizonyított, hogy gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik sokat tartózkodnak napon. Megfelelő fényvédelemmel és fokozatossággal csökkenthető a kellemetlen tünetek megjelenésének kockázata.





Szolárium


A szoláriummal kapcsolatban megoszlanak a nézetek. Télen, napsütés hiányában és néhány bőrbetegség esetében kedvező hatásai ellensúlyozzák a negatívakat. A bőrgyógyászok még ezekben az esetekben is mértékletességre intenek. Felnőttek esetében maximum évente 15-20 alkalommal 3-6 percet engedélyeznének. Sajnos a gyakorlat mást mutat: aki rendszeresen jár szoláriumba, ezt a mennyiséget két hónap alatt „teljesíti”.
Michael Repacholi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője szerint a gyakori szoláriumozás és a bőrrák kialakulása közötti összefüggést egyre több vizsgálat igazolja. A WHO ezért nem javasolja a szolárium használatát. Sőt, gyerekek és tinik esetében egyenesen megtiltaná, hiszen az ebben a korban elszenvedett UV-sugárzás a legártalmasabb.
A mértéktelenség a napozáshoz hasonló kockázatokkal jár: a bőröregedés felgyorsul, ráncok, elszíneződések alakulhatnak ki, megnő a bőrrák kockázata.





Önbarnítók, önbarnítós testápolók

Az önbarnítók használata igényel némi időt és gyakorlatot. Ha ezzel a kis kényelmetlenséggel megtanulunk együtt élni, máris sokat tettünk bőrünk egészségéért. Az önbarnítók egy szőlőcukorfajtával (DHA) színezik meg a bőr felső rétegét, így nem károsítják, szárítják, öregítik a bőrt. Hátránya, hogy ez a barnaság csak pár napig tart, ezért az önbarnító folyamatot rendszeresen ismételni kell.
Az önbarnítós testápolók erre a problémára nyújtanak megoldást, hiszen mindennapi használatuk a csekély önbarnító-tartalomnak köszönhetően folyamatosan alakítja ki és tartja szinten a kellemes nyári színt.
A barnaság ilyenformán történő megszerzésének káros hatása nem ismert.





Önbarnító tabletták

Az önbarnító tabletták fő hatóanyaga a béta-karotin, amely nagyobb mennyiségben kellemes sárgásbarna színt ad a bőrnek.
„Mellékhatásai” pozitívak: a karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes felmérések szerint csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási arányát is és jó hatással vannak a koleszterinszintre.
Ráadásul a szervezet a provitamint szükség esetén A-vitaminná alakítja, így segíti a szem egészséges működését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top