nlc.hu
Szépüljünk
Mûköröm

Mûköröm

Nem is gondolnád, hogy naponta hány ember vet pillantást kezeidre – buszon fogódzkodásnál, miközben a klaviatúrán gépelsz, vagy amíg a kolleganõdnek megtámasztod az ajtót a menzán.

A kézfej mindent elárul „tulajdonosáról”. A bársonyos, feszes, napbarnított-hatású kézbőrrel egy kis odafigyeléssel nem is akadnak gondok. De a betöredezett, erőtlen, vagy nem szép formájú körmök már bizony könnyen kifognak rajtunk. Mert ugye vagyunk páran, akiket egyszerűen nem áldott meg az ég szép körmökkel. Az egyik egy kicsit csálé, a másik kicsi, a harmadik megnöveszthetetlen, a negyedik kerekebb, mint kellene…
Manikűröshöz már egyre többen járunk a legkülönbözőbb okokból:
• mert igényesek vagyunk,
• mert lusták vagyunk vagy kevésbé ügyes kezűek,
• mert nincs kedvünk, energiánk vagy tehetségünk kétnaponta lakkozással bíbelődni vagy polírozni,
• mert ki nem állhatjuk a körömreszelő hangát, és valójában sosem voltunk képesek a kisolló rendeltetésszerű használatára.
A körünk hosszán és a formáján azonban egy sima manikűr nem változtat, a műkörömmel viszont mindez egy csapásra megoldható, ráadásul a lakk is olyan rajta, mintha örökké tartó réteggel vonták volna be.











 „De a műköröm olyan…”


 


Sajnos vannak ellenérzéseink… Valahogy ha azt mondják egy nőre: „tudod, műkörme van”, a legtöbbször nem gondolunk egyértelműen jóra, pedig mára már ebben a műfajban is a természetesség hódít (csakúgy, mint a sminkelésnél, vagy a hajfestésnél), és az, hogy valakinek műkörme van, nem feltétlen jelent csiricsáré, karvalyszerű körmöket szivárványszínben, strasszokkal kombinálva. Egyre inkább teret kap az épített franciaköröm, az egyszerű, szerény díszítés, az elegáns színek, a rövid vagy kicsit hosszabb, de alapvetően természetes formájú műköröm.






 Milyen típusai vannak?


 


Ha eldöntöttük, márpedig műkörmünk lesz, alapvetően két lehetőség közül választhatunk: a felragasztható tipp, vagy az épített köröm közül, amely UV fény hatására köt meg. Építetten belül aztán lehet zselés vagy porcelán is.






 Melyiket válasszam?


 


Mindegyiknek vannak – természetesen – előnyei és hátrányai egyaránt. • A felragasztható tippet akkor érdemes választanod, ha a körmöd hosszán kívül a formáján is radikális változtatnál. Ez ugyanis tulajdonképp egy egyszerű műanyag köröm, amit az eredeti körmödre ragasztanak rá. • Az épített körmöt akkor válaszd, ha főként körmöd erőtlenségével van problémád, mert ez az eljárás megerősíti körmeidet, és egyben meg is hosszabbítja azokat.











 Mennyi ideig tart, amíg elkészül?
Ha egy gyakorlott műkörmössel van dolgod, egy óra alatt letudjátok az egészet tippel, de a zselé és az épített porcelán felrakása picivel több időt vesz igénybe.






 Magamnak is meg tudom csinálni?


 






Mind a kettő eljárás borzasztó egyszerűnek tűnik, de mégsem ajánlom, hogy egyedül a fürdőben nekiállj a dolognak. Ugyanis előtte a profik még csiszolnak, zsírtalanítják a körmöd felszínét, formázzák, lefertőtlenítgetik, és csak ezután ragasztanak, vagy viszik fel a zselé- illetve porcelánréteget. Ráadásul, ha egyszerűen fogod magad, és minden szakértelem nélkül nekiesel körmeidnek, megvan annak a veszélye, hogy elfertőződik a körmöd, gombás lesz – vagy ha mindezt megúszod, a műköröm esik le pár napon belül… Ezen problémák mindegyikét könnyen elkerülheted, ha egy valódi szaktudással rendelkező „művészre” bízod az alkotást.
Ha látsz szép „munkát” valamelyik kolléganőd vagy barátnőd kezén, kérdezd meg, kihez jár. Mint minden szépészeti beavatkozás előtt, itt is az a legegyszerűbb, ha az elkészült munkái alapján választasz mestert.





 Milyen legyen a díszítés?


 






Ha neked az tetszik, akkor a legkülönbözőbb mintákat kérheted a manikűrösödtől, lehetnek miniatűr festménykék is akár, vagy különböző színű, csillogós, strasszos berakások. A lakkokkal elkészült díszítéseken kívül lehetőséged van arra is, hogy színes porcelánból és színes zselékből készíttess mintát. Ezek tartósabbak, mint a lakkal készült megoldások, és sokkal egyedibb díszítések is elérhetővé válnak vele. A minták között újdonságnak számít a nyomdatechnika, amelyen nagy előnye, hogy olyan aprólékos, részletes minták is elérhetőek, amelyek szabad kézzel egész egyszerűen nem megvalósíthatóak. Örök divat a francia manikűr, amikor a köröm vége („a fehér rész”) eltérő színű, mint a köröm egésze. Ebből nagyon elegáns megoldásokat is lehet választani, ha ugyanazon szín két eltérő változatát választjuk, de lehetünk egészen extrémek is, két egymástól merőben eltérő szín kombinálásával.
Jó ha tudod, hogy nem minden munkahelyen keltesz megbízható benyomást az agyondíszített körmökkel. Az elegáns megjelenéstől pedig teljesen idegen. Nyugodtan hagyatkozz itt is a „kevesebb néha több” szlogenre.







 Mire ügyeljünk színválasztásnál?


Semmi örök érvényű szabály nincsen. Mivel a műkörmökön nagyon sokáig megmarad a körömlakk, praktikussági szempontokból érdemes valami olyan színt választani, amihez nem kell „hozzáöltöznünk”, ruhatárunk legtöbb darabjához passzol. Természetesen bármikor átlakkozhatod otthon, de mindig győződj meg arról, hogy a lakklemosód nem tartalmaz acetont, azzal ugyanis egy csapásra tönkreteheted a műkörmödet.







Mennyibe kerül a műkörmeim rendben tartása?
Ez függ attól, milyen gyorsan nőnek körmeid, mert az új részen a körömágynál egy kis bemélyedés keletkezik, hiszen ott nincs fedőréteg. Ezt a területet szokták „feltölteni” időről időre. Az sem mindegy, hogy hol, melyik szalonban szeretnéd rendbe tetetni. Mindezekkel együtt átlagosan havi 3-5 ezer forinttal biztosan számolhatsz.


 


 




 


 


 


 


 


 


 







 Ti írjátok a fórumon !


•  Twixi körmei  •  A nők és a műköröm  •  Hosszú műköröm  •  Kisbaba-műköröm •


 




















 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top