Szépüljünk

Karneváli fodrászverseny

Brazil hangulatot idézett az Intercoiffure Hungary fodrászversenye: nem csoda, hiszen a győztes Rio de Janiero-ba utazhat, hogy a világ legjobb fiatal fodrászaival mérhesse össze tudását az Intercoiffure Mondial-on.

Az Intercoiffure Hungary, vagyis a a Magyar Fodrász Művészek Egyesülete idén is megrendezte a már hagyománnyá vált fodrászversenyét és frizuratrend-bemutatóját. A megmérettetésen azok a fodrász tanulók és fiatal fodrászok vehettek részt, akik az egyesület mesterfodrászainál tanulják ki a szakma fortélyait.

A versenyen először a fodrász-tanulók mérték össze tudásukat. Közülük néhányan alig egy éve, mások pedig két-három éve tanulják a mesterséget.

– Két éve vezettük be a tanulók versenyét. Itt ugyan nincs olyan nagy tét, mint a junioroknál: a nyertes egy kupát, a jobbak pedig ajándékcsomagot kapnak. Mégis örömmel jönnek, hogy megmérettessék magukat, és ez jót tesz a későbbi pályafutásuknak is – fejtegette Szabados Iréne, a verseny egyik szervezője.

A tíz tanuló mindegyike nagyon jól teljesítette a 70 perces feladatot, végül Papasz Vasziliosz tanítványa, Balogh Bence vitte el a pálmát.

A verseny java ezután kezdődött: a 18 és 27 év közötti, már szakvizsgával rendelkező fodrászok két műfajban versenyeztek: extrém hajvágásban, és hajépítésben.

– A mezőny évről évre változik, a mostani kilenc indulóból csak ketten versenyeztek tavaly is – magyarázta Szabados Iréne. – Az indulás ugyanis sok pénzbe kerül, mert a versenyzőnek nemcsak a frizura, hanem a hozzá illő smink és ruha költségeit is állnia kell.

Talán épp ezért a legtöbb fodrász maga készítette el a modelljei ruháit.

A fiatal fodrászokon látszott, hogy többségüknek ez élete első versenye, az első fél órában bizony jócskán remegtek az ollók. Ez persze nem akadályozta meg őket a tökéletes frizurák elkészítésében. Az igazi meglepetés a hajépítésnél következett: a feladat az volt, hogy a versenyzők a karnevál jegyében készítsenek hajkoronákat. A Krisztus szobortól a hatalmas tollas fejdíszen át az átláthatatlan álarcig sok megoldást találtak ki a fiatalok, a zsűrinek mégis a Zsiga Renátánál tanuló Kószó Eszter műve tetszett a legjobban. A törékeny, szőke lány utazhat két hét múlva Rióba, a világversenyre.

A győztes elmondta, hogy sokat készült a versenyre. Az internetről gyűjtött anyagot, mindent kinyomtatott, és több kartont teleragasztott a képekkel. Ebből merített ihletet. Az épített modell álarcát is maga készítette. Az extrém modell haját a fekete és fehér kettősségére építette.

A megmérettetés után az egyesület 20 mesterfodrásza mutatta be az idei év hajdivatát.

A Glamour stílus haj és ruhakölteményeit elegancia, lágy vonalak, finomság jellemzi. A lányok arcát loknik és hosszú tincsek szegélyezik, mindannyian a múlt század báli hangulatát sugározzák, ám már a mai kor ízlésvilágával és formáival átitatva. Az elegánsan nőies frizurákat Tombácz Zsuzsa, Binder Géza, Bozsics Katalin, Dudás Attila, Kucsera Zsolt, Kormányné Eta, Papasz Vasziliosz, Rózsa Erzsébet és Szécsényi István alkotta.

 

A Cyber modellek pedig az extravagancia és a jövő század hangulatának jegyében készültek. Az egyszerű ruhák látványosan kiemelték a határozott, kontúros vonalú frizurákat, amelyeket Gellei András, Hajas László, Horváth Sasa, Kada Éva, Karika Zsolt, Lestyán Csaba, Popovics Attila, Szabados Iréne, Szabó Imre, Zsidró Tamás és Zsiga Renáta készített.

Ajánló:
Fodrászat.lap.hu »
Fodrász.lap.hu »
Stylist.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top