Szépüljünk

Nyílik a bodza!

Úton-útfélen belebotlunk a bodzabokorba, tudjuk, hogy gyógyító ereje van, de csak kevesen hallottak róla, hogy szuper kozmetikai hatóanyag. Érdemes megismerkedni ezzel az oldalával is!

A fekete bodza (Sambucus nigra L.) roppant sokoldalúan hasznosítható növény. A közel 5 méteres cserje vagy fácska igazi kozmopolita. Így nevezik azokat a növényfajokat, amelyek a világ számos részén előfordulnak. Nyílik mindenütt hazánkban is, a legtöbbször az erdők szélén találkozhatunk vele. Ernyős virágzata jó nagyra nő, átmérője 20 centiméter körüli. A sárgásfehér virágzatot alkotó ezernyi apró virágból fejlődnek a jellegzetes színű bogyótermések.

A gyógyhatása mellett kiváló természetes festékalapanyag, isteni szörp és bor készíthető belőle, emellett a virága és a termése is hasznosítható a kozmetikai iparban. Az utóbbinak az egyetlen nehézsége pont abban rejlik, amitől istenítik a festékiparban, vagyis komoly gondot okoz a színanyagok kiküszöbölése.

A szépséges virág

A májusban nyíló virágban rejlő értékes hatóanyagok, a flavonoidok fokozzák az érfalak rugalmasságát, ezért az apró erek által ellátott bőrszövet vérellátása javul, életerősebbnek, frissebbnek tűnik. Ismert az antioxidáns hatása is, ezért alkalmas a bőr idő előtti öregedésének visszaszorítására.

Jó tudni, hogy a profik a virágot akkor kezdik el begyűjteni, amikor a virágzat külső virágai már kinyíltak, de a belsők még bimbósak. Az egész ernyős virágzatot egyben vágják le – igen óvatosan –, és a hatóanyagokat is károsító elszíneződés elkerülése érdekében úgy vigyáznak rájuk, mint a hímes tojásokra.

 

Bőrfrissítő bogyók

Kozmetikai szempontból a bodza termése a magas (1% körüli) AHA sav, azaz gyümölcssavtartalma miatt kerül előtérbe, ezért remekül hat kémiai hámlasztóként. A kiemelkedően magas C-vitamin-tartalom szintén élénkíti a bőrt, míg az ásványi anyagok, a mangán, a szilícium és a cink gondoskodnak az erősítéséről.

A termés begyűjtését általában szeptemberben kezdik, ekkor a leglédúsabb a bogyó. Mindig szárral együtt kell levágni a bokorról.

A magból nyert olaj igazi kincs

Az élelmiszeriparban a bogyók tömegének közel ötödét kitevő mag melléktermék, a szépségipar számára azonban valóságos kincs. A belőlük sajtolt olajban található esszenciális zsírsavak hidratáló erőműként vethetők be a krémekben. Mielőtt azonban erre sor kerülne, „meg kell szabadulni” az átható – nem éppen finom – illatanyagától. A vízháztartást optimalizáló hatása mellett a magból nyert olaj is tartalmaz antioxidáns összetevőket.

Bodza.lap.hu
Szépség.lap.hu
Tavasz.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése