Szépüljünk

Napfénylexikon

A teljesség igénye nélkül összeállítottunk egy lexikont, amelynek segítségével kiismerheted a napfény áldásait és káros hatásait. Segítségével, reméljük, fel tudsz készülni a napozásra, és vonzó, tartós barna színt szerzel majd. Lehet, hogy még te is találsz benne újdonságot!

AFTER SUN

A napozás utáni termékek megnyugtatják, felfrissítik és hidratálják a naptól kifáradt, kiszáradt és esetleg kipirult bőrt. Ne helyettesítsd a szokásos hidratálókrémeddel és testápolóddal, mivel ezeknél jóval gazdagabbak speciális bőrnyugtató összetevőkben.

BARNULÁS

A bőr természetes védekezési mechanizmusa a napsugárzással szemben. Még akkor is napvédőt kell használnod, ha kreol a bőröd alapszíne, és a szoláriumban vagy az önbarnítók révén nyert barna bőrszín mellett is leéghetsz.

 

Bikiniszezon a WellnessCafe oldalán!
Nyári szépségápolási és életmód tippek ötletek, tanácsok napozáshoz! » 

BÉTA-KAROTIN

Az A-vitamin provitaminjaként abban segít a béta-karotin, hogy a bőr barnás színe gyorsabban alakuljon ki. Emellett antioxidáns hatása van, megköti a szabad gyököket és késlelteti a bőr öregedését. Megtalálható természetes módon a sárgarépában, a petrezselyemben, a sárgabarackban és a mangóban is.

BŐRRADÍROZÁS

Az első napozás vagy az önbarnító készítmények használata előtt elengedhetetlen az elhalt hámsejtek eltávolítása. Így egyenletes, foltok nélküli barnaság alakulhat ki a bőrön.

CLEARSTONE

Ultraibolya fénnyel felszerelt fotókészülék, amely képes diagnosztizálni a bőr fény által okozott öregedésének és sérüléseinek fokát, a ráncokat, a foltokat, sőt a jövőbeni várható további sérüléseket is. Legfőképpen arra szolgál, hogy pontosan megállapítsa, az életünk során elszenvedett bőrártalmak mellett a jövőbeliek megelőzéséhez milyen faktorú napvédelemre van szükség.

COCO CHANEL

A mitikus francia tervezőnő a 20-as években divatba hozta a napozást és a napbarnított bőrt. Abban az időben társadalmi jelentősége volt a bőrszínnek: a barnaság az egzotikus, napos vidékekre tett utazásokat jelezte.

DHA

A dihidroxi-aceton rövidítése. Legtöbbször ez a cukorszármazék felelős az önbarnító termékek működéséért. Nem szívódik fel a bőrben, hanem oxidációs folyamatokat indít be a bőr felszínén. Mivel a hatás csak felületi, ahogyan a bőr felső hámsejtjei cserélődnek, úgy tűnik el fokozatosan a barna szín.

ÉRZÉKENY TERÜLETEK

Ha ezt olvasod egy készítmény dobozán, hogy „érzékeny területekre”, akkor a szemek környékére, az ajakra és az orr területére utal a gyártó. A testeden a napsugárzás hatásainak tükrében a vállak mellett a dekoltázs számít még érzékeny területnek: itt érdemes a többi területet védő napozóknál magasabb faktorszámú – akár 25-ös, 30-as – terméket használni. Ne felejtsd el, hogy csak akkor hatásos a védelem, ha nem feledkezel el arról, hogy gyakran meg kell ismételned a krémezést.

 

FELEDÉKENYSÉG

A napvédő termék használatakor ne légy feledékeny! Gondolj az egyébként gyakran elfelejtett testrészekre, a fülekre, a lábfejekre, a tarkóra is.

FELHŐS IDŐ

Tudtad, hogy a felhős napokon sem mondhatunk le az UV-védelemről? A káros UVA-sugarak nagy része áthatol a felhőkön (és a vízen és az ablaküvegen is).

FF

A magyar fényvédő faktor kifejezés rövidítése, az egyesített UVA- és UVB-védelem erősségére utal.

FOTOSTABILITÁS

Ez a tulajdonság nagyon fontos a napvédő termékek esetében, hiszen ezáltal kevésbé károsodnak a napfénytől, és képesek megőrizni eredeti védelmi funkciójukat.

FOTOTÍPUS

Azt határozza meg, hogy egy adott bőr hogyan reagál a napfényre. A hajszín, a bőr és a leégésre való hajlam szerint hat típust különböztethetünk meg. Minél alacsonyabb fototípusba tartozunk, annál erősebb napfényvédelemre van szükségünk.

GYEREKEK

A három év alatti gyerekeket lehetőleg ne napoztassuk közvetlenül. Ezután is csak széles spektrumú UVA- és UVB-szűrőt tartalmazó védőszer használatával engedjük őket a napra. A felnőttkori bőrrák kialakulásának komoly rizikófaktora a gyermekkorban napon eltöltött idő.

 

HAJ

A haj igencsak megszenvedi a nyári időszakot: a napsugárzást, a szelet, a sós vizet, az uszoda klóros vizét. Használj speciális samponokat, balzsamokat, pakolásokat és napozás közben UV-sugarak ellen védő készítményeket.

HERPESZ

Aki szenved tőle, az tudja, hogy kevés napsugárzás is elegendő a herpesz megjelenéséhez. Mindez azért, mert gyengül a szervezet védekezőképessége, és a herpeszvírus könnyebben aktiválódik. A herpesz megelőzésére használj 25-30 faktoros ajakvédőt.

HIDRATÁLÁS

Napozás közben és utána is gondoskodj a megfelelő hidratálásról. A kellően hidratált bőrnek erősebb a védelmi rendszere. Használj rendszeresen hidratálótermékeket és fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot.

HIGH

A napvédő szereken feltüntetve azt jelenti, hogy magas védelmet nyújt a termék, 30-as faktorszámú vagy e feletti.

IDŐSKORI BARNA FOLTOK

40-50 éves kor körül megjelennek a bőrön a barna színű, ovális foltok. Ezeket az összeadódott napfényen töltött órák által kiváltott sejtműködési rendellenességek és a bőr megújulóképességének lelassulása okozzák. Leggyakrabban a napfénynek szinte mindig kitett testrészeken, az arcon, dekoltázson és kézfejen jelennek meg.

IDŐZÍTÉS

Már százszor hallottuk, de nem elég ismételni: 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást. Ebben az időszakban a legintenzívebb az ultraibolya sugárzás. Bár sokan távoznak ilyenkor a strandokról, sajnos még mindig többen vannak azok, akik ilyenkor érkeznek a későig tartó alvás és a hosszas reggelit követően. Ha te is későn kelő típus vagy, akkor déltájban inkább olvasgass az árnyékban vagy készítsd elő az esti kerti partit, és a délutánt szánd napozásra és fürdőzésre.

 

INFRAVÖRÖS

A napsugárzás azon spektruma, amely a melegérzetet okozza. Az erős infravörös sugárzás is azonnali – hőhatás által generált – bőrpírt okoz.

LOW

A napvédő szereken feltüntetve azt jelenti, hogy alacsony védelmet nyújt a termék, ebben a tartományban a 10-es faktor számít a legmagasabbnak.

MEDIUM

A napvédő szereken feltüntetve azt jelenti, hogy közepes védelmet nyújt a termék, a faktorszámok a 15-től 25-ig tartó tartományban mozognak.

MELANIN

A bőrben, a hajban, a szemben található biológiai festékanyag, amelyet speciális sejtek, a melanociták termelnek. A napsugárzás hatására egyre több melanin termelődik, ez okozza a napon kialakuló barna bőrszínt, amely szigorúan véve a bőr védelmi mechanizmusa. Érdekesség, hogy a sötét bőrűek bőrszövetében nincs több melanocita, csak a kódolt működési aktivitásuk tér el a fehér bőrűekétől.

NAPALLERGIA

A napfénnyel szembeni intolerancia, amely leggyakrabban igen viszkető bőrkiütések formájában jelenik meg. Leggyakoribb a dekoltázson, a felkarokon, a vállakon, a kézháton és a homlokon. Figyelem: néhány gyógyszer fokozottan fényérzékennyé tehet és napallergiát okozhat. Napozás előtt nézd át az általad szedett gyógyszerek tájékoztatóit.

NAPÉGÉS

A napégésnek különböző fokozatai vannak, amelyek a bőr típusától és a napon töltött időtől függenek. Enyhébb esetben bőrpír jelenik meg, súlyosabb esetben apró hólyagok is kialakulnak, ilyenkor akár orvosi ellátásra is szükséged lehet. Soha ne kenj zsíros kencéket a hólyagos égésre – akár nap, akár más okozta –, csak a hűtés jelent megfelelő elsősegélyt a bőröd számára.

 

NAPOZÓTABLETTÁK

Bizonyos étrend-kiegészítők béta-karotin- és vitamintartalmuknak köszönhetően előkészítik a bőrt a napozásra. Belülről erősítik a bőr védelmi rendszerét, fokozzák a barnulást és a barnaság tartósságát. Kezdd el szedni a nyaralás előtt 15 nappal, és a vakáció vége után még 15 napon át folytasd a szedését. Ne feledd, hogy ezek mellett is szükséged van a fényszűrős napozótermékek használatára!

NAPSZEMÜVEG

A szem és környéke különösen érzékeny terület. A kék és zöld szeműek esetében ez fokozottan jelentkezik. Fontos, hogy hitelesített, valóban jó minőségű napszemüveget viseljünk. Olyat, amely a látható fény mellett megszűri az ultraibolya sugárzást is. Napszemüveg nélkül a pupillád az összeszűkülésével akadályozza meg, hogy káros sugarak jussanak a szem belsejébe. Ha nem megfelelő a szemüveged, akkor a sötétítés miatt a pupillád nem húzódik össze, és nem képes védekezni az ultraibolya sugarakkal szemben. A szemed épségének megóvása mellett a hunyorgás elkerülésével az apró szarkalábak megjelenését is késleltetheted. Figyelem! Ne feledkezzünk meg a gyerekek szeméről sem! Számos kutatás kimutatta már, hogy egészen kis kortól fontos a szemek napsugárzás elleni védelme.

NAPSZŰRŐK

Olyan készítmények, amelyek megszűrik az ultraibolya sugárzást és semlegesítik káros hatását. A napszűrőknek több típusa létezik. A fizikai szűrők úgy viselkednek, mint egy védőfal: a bőr felszínén maradva kisebb-nagyobb százalékban visszaverik az UVA- és UVB-sugárzást. Előnyük, hogy nem igazán allergizálnak, hátrányuk, hogy csak gondos, egyenletes felvitel esetén képesek védeni, és nagyon könnyen lekopnak a bőr felszínéről. Ilyen szűrők a cink-oxid és a titánium-dioxid, de fizikai szűrőként viselkedik a ruházatunk is. A kémiai szűrők a bőr felszíne alá bejutva fejtik ki a hatásukat, ezért ezeknek megfelelő időt kell biztosítanunk a felszívódáshoz, ez a magyarázata, hogy már a napozás kezdete előtt legalább negyedórával ajánlatos bekenni a testünket. Az öregedést is késleltető antioxidánsok biológiai fényvédőiként is működnek. A legfontosabbak közülük az A- és E- vitaminok.

NEM KOMEDOGÉN

Ha ezt a feliratot látod a terméken, akkor tudd, hogy a termék használatakor minimális a mitesszerképződés kockázata.

ÖNBARNÍTÓ

Nap nélküli barnítótermék – gyors, egészséges, biztonságos. Ezek a termékek oxidáció segítségével a bőrfelszín legfelső rétegét barnásra színezik. Mindezt a melanintermelés és a bőr természetes védelmi funkcióinak befolyásolása nélkül. Két fontos tudnivaló: 4-5 naponta újra kell használni őket, és semmi esetre sem használhatók napvédő termékként, hiszen nem tartalmaznak UV-szűrő összetevőket.

PARADICSOM

Igazi vitaminbomba, ráadásul magas likopintartalmának köszönhetően ideálisan készíti elő a bőrt a napozáshoz. A likopin az antioxidánsok egyik legjobbika: megküzd a szabad gyökökkel, semlegesíti a napsugárzás káros hatásait, megelőzi a bőr idő előtti öregedését. Legyen a mindennapi menüd része – salátaként, ivóléként.

 

SPF

Az angol Sun Protection Factor kifejezés rövidítése, az UVB-sugarak elleni védelemre utal.

SZÉLES SPEKTRUM

Ez a szóösszetétel a terméken arra utal, hogy a szűrők képesek a bőrt az UVA- és UVB-sugárzással szemben is védeni.

UVA

Az UVA a látható fényen túli elektromágneses spektrum része, hullámhossza 400-tól 320 nanométerig terjed. Az UVA-sugárzás a bőr mélyebb rétegeibe hatol, és felelős a bőr idő előtti öregedéséért. Az UVA-sugarak az év 365 napján át jelen vannak, áthatolnak a felsőkön, a vízen és az ablaküvegen is.

UVB

Az UVB-sugarak okozzák a bőr kipirosodását, a napégést. A bőrszövet felszíni rétegeit érintik, és az idő múlásával felelősek lehetnek a sejtek módosulásáért és a bőrrák kialakulásáért. Leginkább a déli órákban károsak.

WATERPROOF/WATER RESISTANT/VÍZÁLLÓ

Ez a megnevezés a napvédő termékeken azt jelzi, hogy rövid fürdőzés esetén nem kopik le a bőrünkről, ám ennek ellenére nem árt, ha megismétled a felvitelét a pancsolás után. Inkább abban van jelentősége, hogy a lubickolás közben is védelmet nyújt.

Nyár.lap.hu »
Napozás.lap.hu »
Strand.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top