Szépüljünk

Elő a ceruzákkal!

Tuti, hogy neked is van a neszesszeredben több-kevesebb szem-, száj- vagy éppen szemöldökceruza. Használd ki maximálisan a bennük rejlő lehetőségeket! Eláruljuk a trükköket, és abban is segítünk, milyen szempontok szerint vásárolj újat.

Kezdjük így az elején egy jó hírrel: a szem- és szájceruzák nagyon sokáig megőrzik a minőségüket, ugyanis csak kevés avasodásra hajlamos zsiradékot tartalmaznak. Éppen ezért nyugodtan beszerezhetsz a tárolásukra akár egy méretes ceruzatartó edényt is a fürdőszobába, még látványnak sem lesz utolsó, ha ügyesen választasz! (Én rábeszéllek egy kisebb üvegvázára, mert akkor jól látszik a feliratuk is, és így keresgélni is könnyebb lesz köztük.) Mindig tartsd rendben őket, hogy ne bosszankodj, amikor sietned kell. Szerezz be hegyezőt, amelyet mindig tarts a ceruzák közelében! (Ne használd az irodait, illetve a gyerekét, mert esetleg valamilyen káros anyag kerül a sminkceruzádra, és utána a szemedre, illetve a szádra!) A lágyabb, kenőcsösebb ceruzákat hegyezés előtt tedd be egy rövid időre a mélyhűtőbe, így nem kenődik bele a hegyezőbe, és gyönyörűen formálhatod. Vásárolhatsz csavarosat is, amikor a ceruza hegyének hosszát ennek a segítségével szabályozhatod, és nincs szükség hegyezőre.

Dianne Brill fekete és fehér vízálló szemceruzák applikátorral
Dianne Brill fekete és fehér vízálló szemceruzák applikátorral

 

Beszédes vonalak

Így használd!

A felső és az alsó ajkadon is a szájzugtól haladj – figyelmesen – az ajkad közepe felé a ceruzával. Az alsó ajkadnál nem árt, ha először a közepénél meghúzod röviden a vonalat, és utána a sarokból indulva éred el ezt a szakaszt a ceruzával.

  • Bár elmúlt az az idő (persze ismerve a divat körforgását, minden berzenkedésünk ellenére bármikor visszatérhet), amikor a rúzsunk körül jóval sötétebb vonallal rajzoltuk körbe a szánkat, a szájceruzát ma sem nélkülözhetjük. A sötét és legfőképpen a piros rúzsok igénylik, hogy keretet adjunk nekik, de szigorúan a rúzzsal megegyező színben. Így elkerülheted, hogy túlfusson az ajkad vonalán a festék, és pontosabban dolgozhatsz a látványos színekkel.
  • Sokan küzdenek azzal, hogy elmosódott a szájszélük vonala (nem árt, ha te is alaposan szemügyre veszed a tükörben, mert lehet, hogy ez okozza, hogy nem tudod szépen kirúzsozni a szádat, csak sosem gondoltál még rá), ilyenkor a szád színével megegyező színű szájceruza segít a vonal megerősítésében.
  • A szájceruzákat alapozóként is használhatod: satírozd be vele a szádat, sokkal jobban tapad majd rá a rúzsod.
  • Ha elég ügyes vagy, akkor a szájceruza segítségével korrigálhatod is egy picit az ajkad vonalát. Ha túl vastagnak tartod a szádat, akkor a vonalat mindig a belső élén húzd meg, míg vékony száj esetében ellenkezőleg, a vonalát kívülről érintve rajzold körbe. Ha széles a szád, akkor ne húzd a vonalat teljesen a szájzugodig, egy-két millimétert csalhatsz így is.
Mac - barna szemceruza
MAC – barna szemceruza

Szemceruzából sosem elég!

  • A feketét akár tus helyett is használhatod, a szürke – különösen a sötét – ideális a füstös szemfestéshez.
  • A barna lágyabb eredményt nyújt, mint a fekete, a szőkéknek és a kor előrehaladtával érdemes lenne többször használniuk, mert kevésbé keményíti az arcvonásaikat.
  • A kék nem egyszerűen kék, hiszen az egészen világostól a türkizen át a sötétkékig gyönyörűen kiemeli a tekintetedet, és nem csak akkor, ha kék a szemed.
  • A zöld az azonos szemszín mellett a kékkel is csodás, de a világosbarnát is „macskásabbá” teszi.
  • A lila elengedhetetlen, ha ezt a színt használod a szemhéjadon is.
  • Az ezüst és az arany különlegessé teszi a szemedet, az előbbi a szemhéjadon hasznát kékekkel és a szürkével, míg az utóbbi a barna megannyi árnyalatával mutat nagyon jól.
  • A fehéret sem hagyhatod ki, ha szemceruzáról van szó, hiszen a segítségével megnagyobbíthatod a szemedet optikailag. Az alsó szemhéjad belső vonalát húzd ki vele. Akkor is segít, ha fáradt vagy, de a legjobb formádat akarod hozni.

Ne hagyd ki ezt sem!

Elbizonytalanodtál, és nem tudod, hogy a szemöldök- vagy szemceruzát tartasz a kezedben? Könnyen eldöntheted a kérdést, ha húzol vele néhány vonalat a kézfejedre. Ha könnyedén húztál erőteljes színű vonalat, biztosan szemceruzával van dolgod. A keményebb ceruzabél szemöldökceruzára utal, ezt jobban rá kell nyomnod a kézfejed bőrére a vonal megrajzolásához.

A szemöldökceruzát sokan méltatlanul száműzik, talán mert nem tudják, hogy milyen hasznos segítséget nyújtanak. Mindig hegyesen használd, és apró vonalkákat rajzolj vele, amivel dúsabbá, formásabbá teheted a szemöldöködet. Természetesen a szálak színéhez válaszd a számodra megfelelőt, bár a fekete szemöldököt picit lágyíthatod egy sötétbarna ceruzával. Akkor is segít, ha elszúrtad a szemöldökszedést, és pici hézag lett a szemöldöködben: egyszerűen pótold a hiányzó szálakat a ceruza vonalaival.

Nem mindegy, hogy mi van a végén!

A legtöbb sminkceruza végén találsz valamilyen kiegészítő kelléket: applikátort, ecsetet vagy spirálos kefét. Olyan is előfordul, hogy ide rejtik a hegyezőt, bár ez a ceruza kupakjában is lehet. Használd ezeket az eszközöket, mert velük az adott ceruzát profi módon alkalmazhatod. A szemceruzák applikátorai arra szolgálnak, hogy az éles vonalat elmosódottá, decenssé varázsolják. A füstös smink elkészítésekor nélkülözhetetlen ez a satírozás. A szemöldökceruzák végén a spirálos kefével tudod formázni a szálakat. A szájceruzák ecsetével a vonalat tompíthatod, és a rúzs felvitele is könnyebb a segítségével.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top