Szépüljünk

4 tipp, hogy kivédd a hajbajokat!

Szeretnéd, ha a hajad mindennap csodás fényben ragyogna, és nem kellene aggódnod a frizurád miatt? Kövesd tanácsainkat, és minden nehézséget kivédhetsz!

A haj épségét és szépségét számos környezeti tényező veszélyezteti: a hideg éppúgy megviseli fürtjeinket, mint a fűtött lakások száraz levegője, és az sem használ neki, ha mindennap szárítással vagy sütővassal gyötröd. Mit tehetsz hát, hogy mégis megőrizze fényét és tartását? Először is térképezd fel, milyen veszélyeknek van kitéve, és igyekezz kivédeni ezeket a támadásokat!

 Városban: tönkreteszi a szmog!

Ha a nap végén elnehezült, fénytelen, összeesett frizurával térsz haza, valószínűleg a városi szmog a bűnös: a kipufogógázból származó finom por ugyanis lerakódik a hajban.

4 tipp, hogy kivédd a hajbajokat! - Városban: tönkreteszi a szmog!

 

Mi a megoldás?
A szmog nemcsak a hajad szépségét veszélyezteti, hanem az egészségednek sem tesz jót. Szabadulj hát meg tőle minél előbb: moss hajat enyhe, kímélő samponnal, és használj simítóbalzsamot! Ha ugyanis a hajszálak felszínén elhelyezkedő lemezkék elsimulnak, nemcsak fényesebb lesz a hajad, hanem kevesebb szennyeződést is képes felszívni, mint ha felborzolódnának.

 Otthon: nincs időd a hajápolásra

A munka és az otthoni kötelezettségek közé lehetetlen rendszeresen beiktatni a fodrászt, sőt az időigényes otthoni szépségrituálék is a vágyálmok kategóriájába tartoznak.

4 tipp, hogy kivédd a hajbajokat! - Otthon: nincs időd a hajápolásra

 

Mi a megoldás?
Először is, ha eljutsz a fodrászhoz, olyan frizurát kérj, amelyet kis túlzással elég csak néha megmosni, és már kész is. Ha ennek ellenére sem vagy elégedett a végeredménnyel, valószínűleg nem öblítetted ki elég jól a sampont és a balzsamot. Erre az egy műveletre ne sajnálj pár pluszpercet, az ápolószerek utolsó cseppjét is mosd ki a hajadból, mielőtt a formázáshoz fognál. Ha nagyon sietsz, válaszd a 2 az 1-ben termékeket, amelyek a sampon és a balzsam előnyeit egyesítik.

 A munkahelyeden: tönkreteszi a száraz levegő

A száraz levegő nemcsak a bőrt, hanem a hajat is kiszárítja. A munkaidő végére a haj fénytelenné, tapinthatóan szárazzá válik.

4 tipp, hogy kivédd a hajbajokat! - A munkahelyeden: tönkreteszi a száraz levegő

 

Mi a megoldás?

Válassz olyan sampont és balzsamot, amelyek anélkül hidratálják a hajszálakat, hogy elnehezítenék azokat. Hetente-kéthetente egyszer kényeztesd a hajszálaidat tápláló olajokat tartalmazó gazdag pakolással.

 Hűvösebb időben: összenyomja a sapka

Fontos, hogy a hűvös, szeles időben sapkát húzz, hiszen ha fázik a fejbőröd, az nemcsak kellemetlen, de akár hajhulláshoz is vezethet. Ám a rosszul kiválasztott sapka nemcsak a frizurádat teszi tönkre, hanem a levegőtől is megfosztja a fejbőrödet, ami szintén ártalmas.

4 tipp, hogy kivédd a hajbajokat! - Hűvösebb időben: összenyomja a sapka

 

Mi a megoldás?
Válassz pamutból készült sapkát, ez alatt ugyanis nem alakulhat ki olyan meleg és nedves környezet, amely elősegítené a zsírosodást és a korpásodást. Amikor leveszed a sapkádat, masszírozd át a fejbőrödet az ujjaiddal, körkörös mozdulatokkal. Ez a fejbőr vérkeringését beindítja, és újraformázza a frizurádat! A körmeiddel ne sértsd fel a fejbőrt! Hogy a hideg ne törhesse el a hajszálakat, válassz olyan sampont és balzsamot, amelyek védenek a töredezéstől.

100-150 ezer szálra kell vigyáznod!

A fejünkön átlagosan 100 ezer hajszál nő, de a dús hajú nők ennél több, akár 150 ezer hajszállal is büszkélkedhetnek. Nagy általánosságban a vörös hajúaknak van a legkevesebb hajszáluk, átlagosan 80 ezer, ezután a barnák következnek 100 ezerrel, végül a szőkék 120 ezer hajszállal.

A haj naponta 0,2-0,5 millimétert nő, és a hajszálak átlagos élettartama 3-4 év.

Túl sok hajszálat találsz a fésűben? Ne aggódj: ha a kihullott szálak száma nem haladja meg a napi 100-at, ez csak a természetes cserélődésük következménye.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top