Szépüljünk

Fürdősókat teszteltünk

Egy illatos fürdősó csodákra képes - ellazít vagy felpezsdít, gyógyít vagy éppen relaxál. De vajon melyik mit tud? Tesztünkből kiderül!

Königs Salz fürdősó levendula- és narancsolajjal (180 g)

A helyes, csatos befőttesüvegre emlékeztető üvegcse tipikus ajándék fürdősó. A tégely kinyitása után kéjes levendula- és narancsillat csapja meg az orrunkat, ami kellemes kalandot ígér. Mindezt a sóban felitatott olajnak köszönheti, amely a fürdővízbe öntve is megtartja finom aromáját. A finomra őrölt kristályok – talán pont az olajnak köszönhetően – picit lassabban oldódnak fel. A forró vízben dominánsabban érződő narancsillat ellazít, nyugalmat és meghittséget teremt. A bőrünkre kerülve kellemes, picit síkos, csúszós érzést kelt a sóból kioldódó olaj, amelyet a fürdő utáni külön tusolással lehet eltávolítani (persze csak ha szeretnénk). A kedves kis üvegtégely szinte felkínálja magát a további hasznosításra – nálam mécsestartó lett belőle.


Levendula-fürdősó – L’Occitane (300 g)

A méltán híres provence-i illatszermárka ismerői tudják, hogy a L’Occitane minden illatvarázslatához elkészíti a teljes szépségápolási palettáját. Így készülhetett el a márka alapillatához, a levendulához tartozó fürdősó is. A fürdőnkhöz akár már kis mennyiségben is hozzáadva gyönyörű színnel és kellemes illattal csábít. A sókristályok (habár durvább szemcsések) teljesen feloldódnak, így nem kell hosszasan kevergetni a vizet. Más fürdősókhoz képest a hatása viszont kevésbé hangsúlyos, ami egyrészt jó, mert nem szárít, és nincs kellemetlen csípős érzés sem a fürdőzés után, emellett viszont elmarad a relaxációhoz elengedhetetlen extra ellazító érzés is. Az illat hamar elillan, ezáltal a hatása is rövid. Elegáns fémdoboza miatt ideális ajándék lehet belőle, sőt a zárható doboz megakadályozza, hogy a felbontott só a következő használatkor kiboruljon.

Bükfürdői Thermal fürdőkristály (500 g)

Aki már volt Bükfürdőn, és megtapasztalhatta valamelyik gyógyfürdő méltán híres jótékony hatását, sokáig vágyakozik majd a kényeztetés után. A dobozba zárt csoda már réges-régóta elérhető bárki számára. A sókristályok igen aprók, porszerűek, gyorsan oldódnak a vízben, a jellegzetes „gyógyillat” (erős, de nagyon kellemes) hamar elárasztja a fürdőszobát. A forró vízben pihenve hamar ellazul az ember, pár alkalom után pedig már érezni lehet jótékony hatását. Sajgó derékra, beállt nyakizomra vagy görcsös izomfájdalmak esetén remek otthoni kúraszerű megoldás. A tasak tartalma egy fürdőre elegendő.

 

Atea – illatosított adriai-tengeri fürdősó, rózsa (4 × 80 g)

A hullámkarton papírba csomagolt, rafiaszalaggal átkötött „költemény” négy apró műanyag dobozt rejt magában – feltételezhetően négy fürdőre elegendőt. Bevallom, én mohó voltam, és rögtön két adagot használtam fel belőle, de nem bántam meg. A halvány rózsaszín kristályok hamar feloldódtak a forró vízben, és útjára engedték az illatos, puha, simogató rózsaszirmokat. A mámorító rózsaillatban szinte elkábul az ember, így a 30 perces kikapcsoló fürdő szinte percek alatt elszáll. Ne feledjük, hogy alapvetően nem egy gyógy- és nem is egy relaxáló fürdősóval kerülhetünk intim kapcsolatba, hanem egy testet-lelket felemelő, kényeztető fürdőalkalmatossággal. Ha az elvárásaink ennek megfelelőek, akkor nem fogunk csalódni, hercegnőhöz méltó kényeztetésben lehet részünk.

Tesco fürdősó – frissítő moszatillattal (630 g)

Meglehetősen erőteljes a műanyag flakonba zárt fürdősó illata. A jelzett moszataroma aligha lehet az eredeti élőlény természetes illata, sokkal inkább egy túlpörgött kreatív marketinges agyszüleménye. Ettől függetlenül viszont a só teljesen megállja a helyét, ha épp nem tudományos alapon akarjuk kényeztetni megfáradt csontjainkat. Ugyanis a vízben jól oldódik, azt óceánkékre színezi, és az illata is nagyon kellemessé válik. Fürdés után viszont semmiképpen se hagyjuk ki a lemosását, ugyanis valamiért kicsit irritálja a bőrt.

Levendula-fürdőkristály (500 g)

Valószínűleg a kádba kieresztett forró víz komolyabb értéket képvisel, mint ez a papírdobozba zárt szörnyűség. Bár a színe kelthet bennünk olyan érzést, hogy netán levendulás fürdőben ejtőzhetünk majd, az illúzió azonban hamar szertefoszlik, ahogy elmerülünk a sós lében. Levendulaillatot nyomokban sem lehet érezni, s bár a só gyorsan kiengedi lila színét, ő maga sokáig nem hajlandó feloldódni. Külön érdekesség, hogy a víz színe 5-8 perc után eltűnik, újra átlátszóvá válva. Ezáltal az utolsó illúziónk is megszűnik, hogy netán valami különös kényeztetésben lehet részünk.

Kneipp Kikapcsolódás fürdőkristály – citromfű (500 g)

A citromfű feszültségoldó-nyugtató hatását évszázadok óta ismerik az emberek. Teaként, illóolajként már bizonyította jótékony hatását, sőt sokan frissen szedve a békésebb álom reményében ágyukban is elhelyeznek egy kis citromfüves párnát. A Kneipp fürdősó sem ígért mást, mint amit maga a citromfű jelent: nyugtató hatást. Némileg ellentmond a természetességnek, hogy a fürdősó színe kék, ellenben a citromfű, ugye, zöld, ámde tekintsünk el ettől az „apróságtól”. A fürdőnkhöz kis mennyiségben hozzáadva is erős illatot áraszt. Ez az átható, tiszta illat a forró vízben hatványozottan felerősödik és bódító nyugalomba ringat. A Kneipp sók egyébként tiszta termálsóból készülnek, amelyet különféle aromaaktív olajokkal vonnak be. Ajánlott sötétben, pár teamécses társaságában kipróbálni. Papírforma szerint ugyan 8-10 fürdőhöz elegendő, de ha igazán élvezni akarjuk hatását, és nem spórolunk vele, kb. 3 fürdőnyi adag lesz belőle.

Thetis fürdősó (1 kg)

Kék színű, apró kristályú (finomszemcsés) fürdősó erős – de nehezen beazonosítható – illattal. A meglepetést akkor okozza igazán, amikor a fürdővízbe kerülve habzani kezd (mert persze csak utólag veszem észre, hogy habzó tulajdonságát a zacskón is feltüntették). Személy szerint én szeretem a habos fürdőket, és örültem is neki, hogy találtam egy olyan fürdősót, amellyel szemben nem kell kompromisszumot kötnöm a habfürdők javára. Azonban sajnos ennyivel nagyjából ki is fújt a Thetis ereje. A kristályok gyorsan feloldódnak, az illat azonban hamar sterillé, leginkább fertőtlenítőszagra hasonlítóvá változik. Az igazi hátránya azonban nem ez, hanem az erősen szárító hatása, emiatt a forró fürdőben percek alatt aszalódni kezd az ember. Ennélfogva hosszabb ideig nem is igazán használható.

 

Kneipp pezsgőfürdő-tabletta – borókabogyó (75 g)

Stressztől beállt vádli, fájó derék, keményen feszülő nyakizom: mind-mind a napi munkánk hozadéka, amit leginkább ezzel a remek fürdővel lehet gyorsan csillapítani. Az erős illatanyaggal és remek természetes hatóanyaggal bíró borókás fürdőtabletta tökéletesen ellazítja a benne megmártózót. A test mellett a lelket is ápolja, ugyanis a forró fürdő gőze átjárja a légutakat, és segít teljesen kiüríteni a fejünket. Bízzunk a kiszerelésben, a nem túl nagy tabletta egy normál fürdőhöz bőven elegendő aromával szolgál.

 

Kneipp – mandulavirág-fürdőkristály (60 g)

A kedves rózsaszín tasakba zárt fürdősó a Kneipp egyik melléfogásának tűnik. Az egyetlen értékelhető tulajdonsága az illata, amely nőies, kellemesen lágy, de a legkevésbé sem relaxál, sőt talán kicsit túl mézesmázos. A hátoldalra került leírás szerint puhaságot és selymes csillogást – ez utóbbit nem is igazán értem – kölcsönöz a bőrnek. Sajnos ehhez hasonlót sem sikerült tapasztalnom, bár hozzá kell tenni, hogy a fürdősókra jellemző szárító hatás, érzés is elmaradt, tehát valami mégis csak lehet a leírtakban, miszerint mandula- és jojobaolaj-tartalma puhaságot kölcsönöz a száraz bőrnek. Egy alkalomra elegendő.

Alverde kényeztető fürdősó – orchideaillattal (80 g)

Az érzéki csalódás netovábbja ez a – kevésbé igényes csomagolásba rejtett – fürdősó. Az illatkompozíció remek, sűrű, kitárulkozó virágillat, de abban már nem vagyunk biztosak, hogy a csomagoláson említett orchidea lenne. Mindez nem kell hogy akkora fejtörést okozzon, mivel a színtelen, durva szemcsés só a vízbe öntve aromáját percek alatt elveszti, és mivel színezni nem színezi meg a fürdővizünket, ezért nagyjából ennyiben ki is merül a hatása. Illúziónak, miszerint kényeztetjük magunkat, nem rossz, de hát ezenkívül mással nem igazán tudjuk nyugtatgatni magunkat. Használata után tusolás mindenképp javasolt, mert bár nem túl erős (a tasak tartalma inkább elegendő egy közepes lábfürdőnek), érzékenyebb bőrűeknek (mint én is) viszketést okozhat. Habár tartalmaz mandulaolajat, olajos érzést nem kelt a bőrön. Egy alkalomra elegendő.


Murnauers holt-tengeri fürdősó (500 g)

A Holt-tenger gyógyító ereje messze földön híres. A Murnauers sem ígér mást, mint csodaszép bőrt. A napon szárított, valódi tengervízből nyert, mindenféle mesterséges anyagoktól mentes fürdősó gyorsan és színtelenül oldódik a vízben. Illata nincs, az íze viszont igazi tengervíz, amely a bőr természetes ízéhez hasonló. A holt-tengeri fürdő nemcsak a bőrnek, de mozgásszervi panaszokra is kellemes gyógyír, ezt viszont meglátásunk szerint egy kádnyi vízben nem lehet megtapasztalni. Azt az érzést ugyanis, hogy a sótól sűrű tenger hullámain súlytalanul lebegünk órákon át, még illúziószinten sem tudja nyújtani. Fürdő után nincs viszkető érzés, de azért alaposan le kell mosni, majd a 15-20 perces fürdő után gyorsan meleg paplan alá bújni egy órácskára. A készítők legalább így garantálják a relaxáló, illetve gyógyhatást.

 

Üzletlista: Még több Kipróbáltuk-cikk:
Königs Salz, Atea – Szépségek Kicsiny Boltja, Bp. V. ker., Nádor. u. 14.
L’Occitane fürdősó – L’Occitane, Mammut II., fsz.
Tesco fürdősó, Kneipp, Thetis, Murnauers – Tesco, ill. egyéb hipermarketek
Alverde fürdősó – dm drogériák
Szájvizeket teszteltünk »
Kézkrémeket teszteltünk »
Mézes kozmetikumok tesztje »

 

Szépség.lap.hu
Szépségápolás.lap.hu
Gyógyvíz.lap.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top