Szépüljünk

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Mivel a napozáshoz kifejlesztett termékek ára igencsak borsos, érdemes körültekintőnek lenned, és a számodra legmegfelelőbbet megvenni, hogy a barnulás és a védelem is tökéletes legyen.

Egy kis ismétlés nem árt!
UVA-sugarak: a bőr mélyebb rétegébe jutnak, lassú, kumulatív (mindig hozzáadódik az újabb adag az előzőhöz) hatásúak, károsítják a bőrsejtek DNS-állományát, ezzel korai bőröregedést idéznek elő, és lassan, de biztosan fokozzák a bőrrák kialakulásának az esélyét.

UVB-sugarak: hatásuk szembeötlő, ezek okozzák a bőrszín változását, erősen rákkeltőek.

Az UV-sugarak elleni védelem szükségességét már senki nem vitatja, ám mégis szép számmal akadnak leégett emberek a strandokon. Ragad, izzadok tőle, kiütéseim lettek, tele vagyok tőle pattanással – ezeket szokták leggyakrabban felhozni érvként a napvédők használatával hadilábon állók. Tényleg, melyiket válasszuk a temérdek napozószer közül? Magas faktorszámút? Krémeset? Átlátszót? Fújhatót? Segítünk, hogy megtaláld az igazit, aminek segítségével a védelem mellett elérheted az áhított színt is.

Az első szempont a vásárlásnál: vedd figyelembe az eredeti bőrszínedet

A napozószerek felkenésük pillanatától fizikai gátat szabnak a káros sugaraknak, visszaverik azokat a bőr felszínéről. Ne spórolj a mennyiséggel, bőven adagold a napvédőket, és gondosan kend el, a bőröd minden részére. A bőrbe beszívódva már a bőr saját védekezőképességét erősítve képesek elodázni a károsodásokat. Az egyszerűbb tájékozódás miatt az Európai Unió előírta, hogy alacsony, közepes és magas védelmi kategóriába sorolja a gyártó a termékét, így egyszerűbb a választás. Nem kell aggódnod, ma már kötelezően mindegyik termék véd az UVA-sugarak ellen is!

A bőrszínünk árnyalata genetikailag kódolt, és ennek megfelelően a napsugarak elleni védekezőképességünk is eleve meghatározott. A képlet egyszerű: minél világosabbak a színeid (bőr, haj, szem), annál kevesebb ideig lehetsz napon a leégés veszélye nélkül. Igazi mélybarna bőrszínt a napon csak a kreol bőrűek érnek el, világos bőrűként ez lehetetlen. Miért hangsúlyozom az eredeti bőrszínt? Sokan hajlamosak a szoliban és az önbarnító használatát követően elért színüket alapul venni, amikor napvédőt választanak, pedig ezzel becsapják önmagukat. Egy átlagos közép-európai nagyjából 20 percig képes önmaga védekezni a leégés ellen. Ezt a védelmi időt sokszorozzák meg a napozószerek. A faktorszám mutatja, hogy hányszorosára képes növekedni a védekezőképességed. Ha 30-as faktort használsz, akkor 30×20 perc lesz a védett időtartam. Mielőtt boldogan hátradőlnél, hogy 10 óra védelmet kaptál egyszeri krémezéssel, azért nem árt figyelembe venned, hogy a napsugarak nem tudják, hogy csak a strandon akarsz barnulni! Minden szabadban töltött perc számít, sőt az UVA-sugarak állandóan veszélyt jelentenek, borús időben, de még az üvegen át is károsítják a bőrödet. Kezdetben mindig magasabb faktorszámú készítményt válassz, aztán – ha már lebarnultál – jöhet a picit alacsonyabb védelem.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

 

A második szempont a vásárlásnál: a napozószered alkalmazkodjon a bőröd igényeihez és a szokásaidhoz

A gyerekeknek azért van szükségük fokozott védelemre, mert a bőrfelszínük a teljes testükhöz viszonyítva jóval nagyobb, mint egy felnőttnek. Az ő esetükben nem kérdéses, hogy a legnagyobb faktorszámú készítményre van szükségük, mindig. A játszótéren, a sétálások során is.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: A Nivea Sun gyerekeknek szánt zsebnapteje a legkisebb helyen is elfér. 50-es faktorának hála, magas fokú védelmet nyújt, és a gyerekek bőrének érzékenységére is tekintettel van (1995 Ft).

Az idősödő bőr (nemcsak kortól, hanem a káros hatások mennyiségétől függő kategória, akár 30 évesen is idetartozhatsz) már vesztett a rugalmasságából, a szabad gyökök átkos hatására már sérült a DNS-állomány a bőrben, ezért ilyenkor a bőrsejtek mélyén ható védelemre van szükséged. A napvédődben extra magas legyen az antioxidánsok mennyisége!

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: A Lancôme az idősödő bőrre fejlesztette ki a Sôleil DNA Guard naptejet, amelynek spray változatával finom tejpermetet juttathatsz a bőrödre.

A férfiak nem szeretik a krémes állagú készítményeket, mert a szőrös felületen ezek megtapadnak, nehezen kenhetők. Számukra mindig könnyű, spray változatot vásárolj (ha láttál már férfit önmagától, saját részre napvédőt vásárolni, akkor kivételezett helyzetben vagy, én még soha nem láttam ilyet), és fújd be vele alaposan. Vigyázat! Az átlátszó napvédők hátránya, hogy nem elég szembetűnő a felvitelük során, ha egyes bőrterületekre nem került belőlük. Ha ilyen terméket használsz, mindig legyél nagyon alapos.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert


Tipp:
A Nivea Sun Invisible Protection átlátszó spray-t még fejjel lefelé tartva is használhatod. A 10-es, 20-as, 30-as faktorszámú változat ára 2795, 3395, illetve 3795 Ft.

A száraz bőrre inkább tejes, a zsírosra áttetsző, zselés állagú napozószert használj.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: Az Ambre Solaire light & silky naptejek minden bőrtípusra megfelelőek. Nem zsírosak, finoman selymes a textúrájuk, nem ragadnak a felkenést követően. A 10-es, 20-as, 30-as faktorszámú változat ára 2499, 2999, illetve 3499 Ft.

Az arcodra külön készítményt kenj, ezek a testre szánt naptejeknél gyengédebbek, pont az a különbség, mint az arckrémek és a testápolók között. Az ajkad a legérzékenyebb része a testednek (nincsenek a bőrén napvédő sejtek), ezért használj magas faktorszámú stiftet a védelmére.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: Az Estée Lauder Bronze Goddess SPF 15 sárgabaracknektárral gazdagított napvédő arckrémét a szabadságod alatt akár állandóan használhatod a nappali krémed helyett. Az elképesztően finom „napozás illata” csak fokozza a kényeztetést (6700 Ft).

Az anyajegyeidet, a régebbi és az újabb műtéti hegeket is kiemelt figyelemmel óvd, ezekre is használhatod az ajakvédő stiftedet.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: A Vichy Capital Soleil SPF 50+ napvédő stift biztos védelmet nyújt (2299 Ft).

A harmadik szempont a vásárlásnál: vedd számításba, hogy milyen körülmények között fogsz napozni

Egy kozmetikumnak sem tesz jót a tűző nap, a flakonokat próbáld árnyékban tartani, és jól zárd le, hogy ne kerüljön bele homok vagy víz, ezektől könnyebben megromlik.

Nyáron a legnagyobb UV-veszély a vízparton leselkedik rád. A víz felszínéről visszaverődő napsugarak megsokszorozzák a sugárzás erejét. A fürdőzések alkalmával lemosod magadról – már a vízbe érkezés első perceiben – a krémet, tehát miközben pancsolsz, szinte védtelen a bőröd (csak szinte, hisz a bőr mélyén még ilyenkor számíthatsz a napozószer hatóanyagainak segítségére, de fizikai védelem már nincs a bőrfelszíneden).
Amikor a szabadban sportolsz, és erőteljesen izzadsz, akkor nagyon hamar ledörzsölöd, leizzadod a krémet magadról.

3 szempont, hogy megtaláld a tökéletes napozószert

Tipp: A Lancaster Sun Sport elnevezésű termékcsaládja speciális állagának köszönhetően hosszasan ellenáll a külső hatásoknak. Jó tulajdonsága, hogy akár vizes, izzadt bőrre is felkenheted, és nagyon könnyen beszívódik. Expresszpermet 15-ös vagy 30-as faktorral (közepes védelem): 7000 Ft.

Amikor turistaként új városokat fedezel fel, sokszor több időt töltesz a szabadban, mint a vízparti nyaralás során. Már a napi túra előtt, a szobában kend be a – ruha által szabadon hagyott – bőrödet, és vidd magaddal a krémet, hogy napközben megismételhesd a védekezést.
Tipp:
A kis kiszerelésű terméket könnyebb magaddal vinni. A nagy flakonokat tartsd meg inkább a strandra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top