Szépüljünk

Lenyűgöző és biztos hatás – rózsa a szépség jegyében

Szeretjük a látványát, szívesen viseljük az illatát, és a hatóanyagait bőrápolókba zárjuk. Mi a rózsa titka?

Imádott nagymamám kedvence volt a telt virágú, nagy fejű sárga rózsa, amelynek az édeskésen lágy illata a mai napig rá emlékeztet. A rendszerváltás körüli években voltam életemben először „nyugati nagyáruházban”. Megbabonázott, hogy a földszint szinte teljes egészében a kozmetikumokról, a sminkről és a parfümökről szólt. Amikor megláttam az egyik „szépségsziget” fölött a rózsaemblémát, mágnesként vonzott, ez volt az első találkozásom a Lancôme márkával. Bár elég különc és lázadó típus vagyok, ez esetben nem lógok ki a tömegből, a rózsa számomra is a nőiesség szimbóluma. Szeretem, mert színétől, méretétől függően lehet kacér, távolságtartó és kislányos. Talán nincs is virág a rózsán kívül, amely évezredek óta ilyen előkelő helyet foglal el a kozmetika világában. Az illatának, a hatóanyagainak és a színének köszönhetően a rózsa parfümök, bőrápolók fontos alkotóeleme és megannyi sminktermék ihletője, de az aromaterápiában és a gyógyászatban is bizonyított a hatása.

Lenyűgöző és biztos hatás - rózsa a szépség jegyében

A rózsa illata

A szirmokból nyert rózsaolaj már kis mennyiségben is képes „megbolondítani” egy illatkompozíciót. Ráadásul nem csak főszereplőként első osztályú. Más-más illatkomponensekkel tökéletes harmóniát alkot, és a háttérben megbújva – normál halandó orra nem is érzi a jelenlétét – is képes arra, hogy egy parfümöt kerek egésszé alakítson. Nem véletlen, hogy máig dobogós helyen áll a parfümgyártás alapanyagai között. Annak ellenére, hogy mára több ezer fajtáját nemesítették, máig három rózsafajtát termesztenek rózsaolaj előállítására, az olajrózsának is hívott damaszkuszi rózsát (Rosa damascena Mill.), a százlevelű rózsát (Rosa centifolia L.) és a patikai vagy parlagi rózsát (Rosa gallica L.). Érdekes, hogy termőhely adottságaitól függően azonos fajtáknak is más-más összetételű és intenzitású az illóolajuk. A rózsaolajat lassú és kevéssé hatékony préseléssel is kinyerhetjük a szirmokból, de iparszerű előállításához ennél hatékonyabb megoldásra van szükség. A leginkább keresett sárgás árnyalatú bolgár rózsaolajat vízgőz-desztillációval állítják elő. A pirosas színű folyékony rózsaeszenciát alkoholos áztatással nyerik ki a szirmokból. Rózsavíz alkoholos és forró vizes áztatással is előállítható.

 

A rózsa a bőrápolásban

Lenyűgöző és biztos hatás - rózsa a szépség jegyébenA hatóanyagként alkalmazott rózsaolaj (és rózsavíz) több száz összetevőből áll, közülük többről tudományosan is bebizonyították, hogy képesek egyes baktériumokat elpusztítani. Alkoholos segítség nélkül is remek bőrfertőtlenítő és -összehúzó hatása van, képes csillapítani a bőrpírt. Arclemosókban, arckrémekben, testápolókban, ajakápolókban, fürdőolajakban, szappanokban, de még a samponok között is találkozunk a rózsából nyert hatóanyagokkal. Minden bőrtípus számára megnyugvást nyújt, de a pirosodásra hajlamos, valamint az idősödő bőr számára kifejezetten áldásos a hatása. Mivel fényre nem érzékeny hatóanyag, ezért extra költségek nélkül adagolhatják a kozmetikumokhoz, így szerencsére a megfizethető árú kozmetikumokban is találkozhatunk rózsakivonatokkal.

A rózsavíz önmagában is egyike a legjobb arctisztítóknak. Vattapamacsra téve töröld át vele az arcodat reggelente, és máris ragyogó alapokkal kezdheted a napot.

A rózsavizet drogériák mellett bioboltokban is beszerezheted, de akár önmagad is előállíthatod. Kétszeres mennyiségű forralt vízzel öntsd le a szirmokat (érdemes erős illatúakat használni, hiszen ezekben több az illóolaj) egy üvegedényben. Két napig gyakran megkeverve áztasd, aztán szűrd le, és tedd jól zárható üvegbe, ezután tartsd a hűtőben.

A fáradt szemedet is felfrissítheted rózsavizes borogatással, de természetes szájöblítőként is alkalmazhatod. Ha illatos megnyugvásra vágysz, önts rózsavizet a fürdővizedbe, és élvezd az aromaterápiás hatását. Ha 1-2 deci tejszínben feloldasz egy pinduri rózsaolajat, és ezt öntöd a vizedbe, akkor nemcsak illatossá, hanem még selymessé is teheted a bőrödet.

Rózsás kencék, amiket érdemes kipróbálnod

A Vichy Essentielles arc- és testápolócsaládjának minden tagja rózsakivonatot tartalmaz. A vízzel habosítható lemosó, az arckrém, a tusfürdő és a testápoló krém is tartalmazza a rózsából nyert polifenolt, mely hatékony antioxidáns.

Lenyűgöző és biztos hatás - rózsa a szépség jegyében

 

1 Garnier rózsakivonatos arctisztító

1. Garnier Essentials rózsakivonatos arctisztító, 2. L’Occitane rózsás hajápoló,
3. Dr. Hauschka rózsatestolaj, 4. Annamarie Börlind rózsakivonatos bőrápoló,
5. Labello Rose ajakápoló, 6. Lush 13 soap unlucky for dirt antibakteriális
kézmosó szappan

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top