Szépüljünk

Hajfestésdilemma: otthon vagy fodrásznál?

Mivel fessük? Milyen színűre? Fessük egyáltalán? Összeszedtük a tudnivalókat, hogy könnyebben hozd meg a döntésedet.

Minket, nőket négy dolog vezérel, amikor úgy döntünk, hogy befestetjük a hajunkat:

  • elkezdünk őszülni;
  • fakónak és unalmasnak tartjuk a hajszínünket;
  • többnyire lelki okok miatt drasztikusan akarunk változtatni a külsőnkön;
  • divatos frizurára vágyunk.

Átmeneti vagy tartós eredményre vágysz?

Először ezt kell eldöntened a szín megváltoztatása előtt. A hajszínezőkkel rövid ideig tartó hatást érsz el, míg a hajfestékek általi színt csak átfestéssel tudod megváltoztatni, vagy hagynod kell lenőni. Ám az ősz hajszálak már beszűkítik a mozgásteredet; ha néhány szálnál több van, akkor ne is próbálkozz egyszerű (kimosható) hajszínezővel. A hajszínkrémeket akkor is bevetheted, ha a hajad egynegyede ősz, ám ennél több fehér szálat csak a festékek fednek el. Az otthon használható festékesdobozokon szereplő „x%-os őszhaj-fedés” felirat segít a választásban. Ha a hajad több mint fele őszül, akkor már az 50%-os fedés sem lesz megfelelő, ennél hatásosabb festéket kell keresned.

Hajfestés-dilemma: otthon vagy fodrásznál?

Fodrásznál vagy otthon?

Ha a tartós festék mellett döntöttél, akkor rögvest felmerül a kérdés, hogy nekiállj-e házilag a kivitelezésének, vagy fodrásznál festess. Egészen biztos, hogy tartósabb és szebb lesz a végeredmény, ha szakemberre bízod magad. És akkor csak az egy színnel történő festésről beszéltünk. A melírozással, a színátmenetes festéssel ne próbálkozz házilag. Otthon az ember akkor fest hajat, ha a már festett haja lenőtt, és nem sikerült időpontot egyeztetnie a fodrásszal, illetve ha anyagi szempontok dominálnak. Bár ez utóbbi is kérdéses, hiszen ha nem rövid a hajad, akkor lehet, hogy egy adag festék nem lesz elegendő, illetve nem olyan tartós a végeredmény, ezért sűrűbben kell akcióba lépned, és máris ugyanott vagy kiadásban, mint ha elmentél volna a fodrászhoz. Ha mégis az otthoni festés mellett döntesz, olvasd el korábbi cikkünket, hogy könnyebben boldogulj.

Létezik ártalmatlan hajfesték?

Hajfestés-dilemma: otthon vagy fodrásznál?A mai hajfestékek nem károsítják az egészségedet, ám mindegyik kémiai hatásoknak köszönhetően éri el a kívánt eredményt, tehát igenis beavatkozik a hajszálak szerkezetébe, és a fejbőröddel is reakcióba lép. A végeredményen túl a szag és – különösen akkor, ha érzékenyebb a fejbőröd – a bizsergő, esetleg csípő érzés is tanúskodik a vegyi folyamatról. Gyakorlatilag száz éve nem igazán változott a hajfestés lényege, ám mostanában egyre többször fogsz hallani az új generációs hajfestékekről, amelyek úttörője az INOA. A piacvezető L’Oréal Professionnel által bevezetett új típusú hajfesték nem ammóniával dolgozik, és a vizes közeget olajosra cserélte. Az újításnak hála, ez a hajfesték sokkal több festékpigmentet juttat a hajszál belsejébe, mint a vizes bázisú társai, kevésbé roncsolja a hajszálakat, és még kellemetlen szaga sincs.

Milyen színű legyen?

Egy újabb ok, amiért érdemes fodrászszalonba menned: míg otthon az adott színű festékkel kell boldogulnod, addig a fodrász több színből keverheti ki azt az árnyalatot, amelyet együtt megálmodtatok, és ezt bármikor képes reprodukálni. Bár nem kell ész nélkül követni a divatot, azért nem árt tisztában lenni az aktuális színtrendekkel:

  • Ha szőke, akkor hűvös platina, esetleg meleg mézszőke.
  • Ha vörös, akkor élénk epervörös vagy padlizsán, illetve rézvörös a hosszú hajúaknak.
  • Ha barna, akkor legyen föld- vagy faárnyalatú, esetleg mokka vagy karamell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top