Szépüljünk

A vágy tárgya: hófehér fogak – Mit tehetünk értük házi praktikákkal?

Megőrizhetjük a fehérséget, vagy fokozhatjuk is? Szálljunk harcba a foltok ellen, de az óvatosság vezéreljen bennünket!

Tisztázzuk már a legelején: bármit is sugallnak a reklámok és a sztárokról készült fotók, az emberek többségének nem hófehér a foga, a természetes árnyalatok valahol a fehér, a csontszín és a törtfehér környékén helyezkednek el a színskálán. Akinek genetikailag kódoltan sárgás vagy szürkés árnyalatú a fogzománca, az csak és kizárólag művi úton nyerhet hófehér fogakat. Így aztán annak, aki ódzkodik a radikális változtatásoktól, jobb csak a lehetőségei határain belül mozogni: megőrizni az eredeti állapotot, illetve oda visszatérni.

A vágy tárgya: hófehér fogak - Mit tehetünk értük házipraktikákkal?

Amit már a nagyanyáink is tudtak…

A fogpor, a fogkrém valójában csak hab a tortán, a siker titka a fogkefében rejlik, és a rendszerességben! Ám fogkeféből is hiába a legjobb és legdrágább, ha nem cseréljük rendszeresen. Átlagban háromhavonta kell elővennünk egy újat. A fogmosás gyakoriságára és idejére pedig egyszerű a szabály: fogmosás este és reggel, valamint az étkezéseket követően, legalább 2 percen át!

A fehér fogakat csak rendszeres tisztítással őrizhetjük meg, ám egyes foltok eltávolítására egyszerű praktikákat is bevethetünk. A szódabikarbóna, a só és a citrom hármasa volt külön vagy együtt a megoldás már akkor is, amikor nem léteztek fehérítő kémiai „csoda”-eljárások. Az előbbi hármasból azonban a citromot jobb, ha elfelejtjük, ugyanis egyértelműen kiderült, hogy a gyümölcssavak károsítják a fogzománcot, és hosszú távon többet ártunk a fogainknak, mint amit rövid távon esztétikailag nyerünk. A sószemcsék csiszoló hatásuknak köszönhetően távolítják el a foltokat a fogak felszínéről, valamint fertőtlenítő hatásuknak köszönhetően a fogínyünk is hálás nekik, még ha az íze nem éppen mennyei, akkor is. Vigyáznunk kell azonban a túl nagy szemcséjű sókkal, amelyek a fogzománc rovátkáit tovább mélyíthetik, ezzel növelve annak a felületnek a mennyiségét, amelybe a lepedék beleülhet.

A vágy tárgya: hófehér fogak - Mit tehetünk értük házipraktikákkal?Jó hír, hogy méregdrága fogkrémek nélkül is van élet! Ha időnk és kedvünk van hozzá (no és az alapanyagok mibenlétében is biztosak akarunk lenni), a fogkrémet helyettesítendő, otthon is készíthetünk hatásos fogporokat. Például a narancsból és borsmentából készülő fogpor ideális a foghús erősítésére, s fogínysorvadás esetén is alkalmazható.

  • Reszeljünk le 40 g narancshéjat (nagyon alaposan sikáljuk meg előtte a gyümölcsöt), szárítsuk egy éjjelen át, majd másnap keverjük hozzá a nagyjából azonos mennyiségű szétmorzsolt szárított borsmentaleveleket és a sót (10 gramm legyen, és lehetőleg extra finom szemcsés tengeri sót használjunk). Tegyük egy kis porcelántégelybe, amely jól záródik, vagy valamilyen csavaros tetejű üvegcsébe. Fogmosáskor tegyük a megnedvesített fogkefére, használjuk szokásosan, és várjuk a hatást.

De ne feledjük, a rendszeres fogápoláshoz hasonlóan nagyon fontos az egészséges, vitaminokban gazdag étrend is szánk egészségéhez. A C-vitamin például a foghús épségének megőrzésében is szerepet játszik (gondoljunk csak a fogahagyott matrózokra!).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top