Szépüljünk

Ismerd fel a valódi biokozmetikumot!

Dübörög a biománia, bio a tök, a répa, a naptej, sőt még a ránctalanító is. De vajon tényleg bio, amire azt írják?

A bioőrületnek köszönhetően lépten-nyomon találkozunk olyan termékekkel, amelyekre felkerült az a bizonyos felirat, de attól, hogy egy kozmetikum csomagolására ráírták, hogy a termék bio, még egyáltalán nem biztos, hogy tényleg az. Utánajártunk, miből bizonyosodhatunk meg mégis, hogy hiteles biokozmetikumot vásárolunk.

Ismerd fel a valódi biokozmetikumot!

Hiányzik az egységes szabályozás

Az Európai Unióban egyelőre nem létezik olyan egységes jogi szabályozás, mely pontosan előírná, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy terméknek ahhoz, hogy azt bio-, illetve natúrkozmetikumnak lehessen nevezni. Épp ezért gyakorlatilag bármely gyártó szabadon ráírhatja a termékére, hogy az natúr, bio, öko vagy épp organikus, még akkor is, ha igazából – részben vagy akár egészben – nem az, hiszen semmiféle hivatalos felelősségre vonással vagy büntetéssel nem kell emiatt szembenéznie.

A fogyasztók és a becsületes cégek védelmében viszont szinte minden országban működnek olyan szervezetek, melyek a saját szabályrendszerük szerint, kérésre bevizsgálják a kozmetikumokat, és megfelelés esetén kiadják a vonatkozó tanúsítványt. Magyarországon ez az intézmény a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft., melynek ügyvezetőjétől, dr. Roszík Pétertől megtudtuk azonban, hogy a külföldi gyártók rendszerint nem kérelmezik hazánkban termékeik ellenőrzését. Ennek következtében jelenleg csupán egyetlenegy bio- és natúrkozmetikai cég létezik, mely kérte a vizsgálatot, és megkapta a Biokontroll Hungária tanúsítványát: egy magyar vállalkozás, a kecskeméti Biola Kft. A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy több olyan külhoni minősítő sztenderd is van, melyekben megbízhatunk, ezek közül is kiemelte az öt rangos intézmény – a német BDIH, a francia COSMEBIO és ECOCERT Greenlife, az olasz ICEA és a brit SOIL Association – együttműködésben létrejött Cosmos Standardet. Amennyiben a natúr- vagy biokozmetikum csomagolásán a felsorolt szervezetek valamelyikének védjegyével találkozunk, biztosak lehetünk benne, hogy ellenőrzött termékkel van dolgunk. Az ügyvezető úgy véli egyébként, hogy nem csupán szükség, de igény is lenne az egységes törvényi szabályozásra, ám tudomása szerint az Európai Unió egyelőre még nem is tervezi a rendelet megalkotását.

Ismerd fel a valódi biokozmetikumot!

Szinte minden kozmetikumnak létezik natúr- vagy bioalternatívája.

Egy kozmetikum attól tekinthető natúrnak vagy – a szükséges feltételek megléte esetén – biónak, hogy a lehető legtöbb összetevőjét természetes alapanyagokból, elsősorban növényekből, ásványokból és élő állatoktól nyerik.

Leegyszerűsítve úgy kell elképzelni, hogy a szintetikus anyagokat azok természetes alapanyagokból előállított változatával helyettesítik, ennek köszönhető például, hogy a bio- vagy natúrkozmetikum állagában, színében, eltarthatóságában nem feltétlenül különbözik egy hagyományos kozmetikumtól.

Szigorú szabályai vannak az alapanyagok termesztésének, begyűjtésének és feldolgozásának, valamint magának a gyártásnak is.

Minek kell konkrétan megfelelni?

Ismerd fel a valódi biokozmetikumot! A bio- és a natúrkozmetikumokat nem véletlenül emlegetjük külön, hiszen, bár gyakran összemosódik a két fogalom, valójában nem ugyanaz a kettő. Natúrkozmetikumnak azokat a készítményeket tekintjük, melyek természetes és – általában enyhébb – szintetikus anyagokat egyaránt tartalmaznak. A biokozmetikumok esetében viszont mind az összetételt, mind pedig az előállítási technológiákat tekintve sokkal szigorúbb feltételeknek kell teljesülniük, így többek között a felhasznált alapanyagok meghatározott részének – a Biokontroll Hungária gyakorlatában 95 százalékának – ellenőrzött ökogazdaságból kell származnia.  

Ahhoz, hogy egy kozmetikai termék megkaphassa valamely minősítő intézet tanúsítványát, országonként, szervezetenként eltérő konkrét követelményeknek kell megfelelnie. Nemzetközileg a legelfogadottabbnak a BDIH (Német Ipari és Kereskedelmi Vállalkozások Szövetsége) irányelvei számítanak. A szövetség védjegyét azok a termékek viselhetik, melyek a lehető legnagyobb mértékben ellenőrzött biogazdaságokból származó alapanyagokból készülnek, nem tesztelik őket állatokon, nem tartalmaznak mesterséges színezékeket és illatanyagokat, szilikonokat, paraffint és más kőolajszármazékot, szintetikus tartósítószereket vagy halott gerinces állatoktól nyert anyagokat. Korlátozott mértékben használhatók előállításukhoz zsírok, olajok, viaszok, lecitinek, lanolin, monoszacharidok, oligoszacharidok és poliszacharidok, valamint fehérjék és lipoproteinek. Tartósításukhoz kizárólag természetes tartósítószerek – például szalicilsav, benzil-alkohol – használhatók. Ezenfelül pedig sem az alapanyagok, sem pedig a készítmény nem tehető ki radioaktív besugárzásnak.

Magyarországon – információink szerint – a következő natúr- és biokozmetikai márkák termékei vásárolhatók meg, melyek megkapták a BDIH tanúsítványát: Alverde, Anne Lind, Bergland, Bioemsan, Dr. Hauschka, Dr. Scheller, Fitne, Ilcsi Szépítő Füvek, Lavera, Logona, Maharishi Ayurveda, Naturderm, NeoBio, Santé, Weleda.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top