Szépüljünk

A drága sampon nem jobb, mint az olcsó

A gazdaságostól a méregdrágáig zavarba ejtően sokféle, csodásabbnál csodásabb hatással kecsegtető sampon közül válogathatunk... Nincs köztük azonban akkora különbség, mint hinnénk.

Egyes szakemberek szerint egyáltalán nincs oly mértékű érdemi különbség az olcsó és a luxuskategóriás samponok között, mint amit a jelentős árkülönbség alapján feltételeznénk. Árfekvéstől függetlenül nagyon hasonlóak ugyanis a termékek összetevői, mivel alapvetően egyszerű készítményekről van szó. A samponok általában 80 százalékban vízből állnak, és mindenképp tartalmazniuk kell olyan felületaktív anyagot is, mely eltávolítja a zsíros réteget a hajról. E célra leggyakrabban a nátrium-lauril-szulfátot használják. Ezen felül olyan összetevők is kerülnek a termékekbe, melyek lágyabbá, fényesebbé teszik a hajat, megteremtik a szükséges pH-egyensúlyt, vagy épp a habzást segítik.

A drága sampon nem jobb, mint az olcsó

Az extra adalékanyagok, mint például az olajok vagy gyümölcskivonatok – melyekkel előszeretettel reklámozzák a samponokat –, valójában nem egész 1 százalékát teszik ki a készítménynek. „Olyan ez, mintha egy csepp whiskyt adnál a vízhez, és onnantól kezdve koktélnak neveznéd” – magyarázta a Daily Mail magazinban John Hamilton, az organikus kozmetikumokat gyártó Essentially Yours igazgatója.

„Abszolút nincs különbség a drága és az olcsó samponok között. Ezt egyértelműen ki merem jelenteni – nyilatkozta ugyanott Paula Begoun kozmetikai szakértő. – Függetlenül a terméktől, a hajat tisztító és kondicionáló összetevők azonosak. Persze ezeknek is léteznek különböző formáik, de az az elgondolás, mely szerint a drága samponok készítésekor drága összetevőket használnak, helytelen.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top