Szépüljünk

Fogatlanságból jeles

Ha a szem a lélek, akkor a fog az ápoltság tükre. És ha ez így van, akkor mi, magyarok elég rossz helyen állunk, a fogmosás helyett ugyanis sokaknak fontosabb a színhelyes szett.

200 forint. Ennyibe kerül egy közepesen puccos fogkrém, és még nagyjából ennyiért fogkefét is lehet szerezni. Mégis valahogy a fogmosás másodlagos kérdés, főleg ha dönteni kell, hogy hajlakkra, bokaláncra, vagy inkább fogkrémre költsük az utolsó forintjainkat. A szájápolás körüli zűrzavarnak pedig megvan az eredménye: fekete fogú ovisok és fogatlan felnőttek mosolyognak az emberre úton-útfélen. A helyzet elkeserítőbb, mint gondolnánk. Néhány nappal korábban egy reggeli tévéműsort néztem, ahol egy mindenki által ismert közszereplő nyilatkozott széles vigyorral, és még annál is feltűnőbb foghiánnyal. Aztán gyorsan körbekérdeztem az ismerőseim között, és még ha nem is mindenkinek, de néhányaknak közülük beugrott egy-két kép, amikor magyar közszereplő jelent meg a nyilvánosság előtt fog nélkül. Itt persze hosszan jöhetne az a rész, hogy egy közismert embernek miért nem jó ötlet fog nélkül mutatkozni, leégeti az országot és társai dumákkal, de a tényen az sem változtat. Egy országban, ahol már az ismert embereknek sem fontos a hibátlan fogsor, ott mire számíthat az egyszerű földi halandó?

Fogatlanságból jeles

Az után a bizonyos reggel után elkezdtem figyelni a fogakat, vagy éppen azok hiányát, metróztam, buszoztam, és nemcsak a lepukkantabb kerületekben. A helyzet több mint elkeserítő. Szép ruhába öltöztetett kislány fekete foggal, és mellette az alig 24 éves anyukája, akinek az első fogai között nem találni ép, fehér példányt. Arra persze volt ideje – valószínűleg fogmosás helyett –, hogy színhelyes szettbe vágja magát, de a fogsor, hát az mindegy. A fogmosás olyan természetességgel marad ki sokak életéből, hogy észre sem veszik, hogy valami nem stimmel a szájukban. Az a gyanúm, hogy az elöl feketedő fogak nem egyik napról a másikra adják meg magukat, hosszú folyamat eredménye a visszataszító barna szín. Mert az még érthető, ha a hátsó, nehezebben elérhető fogakkal történnek gikszerek, de az első fogakat már egy kétéves gyerek is játszi könnyedséggel meg tudja mosni, nálunk valahogy még ennek ellenére sem divat a fogmosás. Te hányszor mosol fogat egy nap?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top