Szépüljünk

Úszd meg ép bőrrel a telet!

A tél a bőrödet is próbára teszi. Ha szeretnéd a hideg hónapokat a szó szoros értelmében ép bőrrel átvészelni, ápold a kültakaródat az évszaknak megfelelően! Tippek következnek.

Szárazság, kipirosodás, viszketés: a leggyakoribb tünetek, melyekkel a bőr a téli időjárás viszontagságaira reagál, méghozzá nem csupán azokon a területeken, melyek közvetlenül ki vannak téve a hideg levegőnek, hanem azokon is, melyeket akár több réteg ruha fed. Ha nem figyelsz oda kellőképpen, akkor a kellemetlenségek jelentősen súlyosbodhatnak, és akár bőrgyulladások – például ekcéma – kialakulásához is vezethetnek. A megfelelő ápolással viszont egészséges, finom és látványra is szép maradhat a bőröd a téli hónapokban.

Úszd meg ép bőrrel a telet!

Krémezz!

A kiszáradás, a vízhiány, a hideg időben lecsökkent faggyútermelés ellensúlyozására az egyik legkézenfekvőbb megoldást az jelenti, ha rendszeresen krémezed az arcod és a tested, persze nagyon nem mindegy, hogy mivel. Mayer Csilla kozmetikus elmondta, hogy ebben az időszakban a hidratáló és tápláló összetevőket tartalmazó arckrémek és testápolók használata fokozottan javasolt, vizes alapú krémek helyett azonban érdemes minél természetesebb, olaj vagy vaj alapú termékekre váltani. A leghatásosabbak a mandula-, kókusz- és avokádóolajat, illetve a shea vajat tartalmazó készítmények. Nagyon lényeges a vitaminpótlás is: lehetőség szerint olyan kémeket válassz, melyek tartalmaznak A-, E-, D- és/vagy C-vitamint!

Úszd meg ép bőrrel a telet!Belülről is ápold!

A bőrt nem csupán kívülről, de belülről is ápolni kell. Köztudott, hogy az elégséges vízfogyasztás számos szempontból fontos, ezek közé tartozik a bőr egészségének védelme is. Ha nem kívánod a hideg vizet, igyál helyette forró teát! A telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok fogyasztása szintén jótékony hatással van a bőrre, érdemes tehát ilyeneket is beépítened az étrendedbe.

Védekezz az UV-sugárzás ellen!

A szakember felhívta a figyelmünket arra is, hogy nem csupán nyáron, hanem a téli hónapokban is védekezni kell a  UV-sugárzás ellen, különösen akkor, ha hó is esett, hiszen az visszaveri a nap sugarait, felerősítve ezzel a káros hatást. Azokra a területekre, melyet a ruházatod nem takar, kenj minimum 15-ös – de ha huzamosabb ideig tartózkodsz a szabadban, akkor 30-as – faktorszámú fényvédőkrémet!

Tisztálkodj okosan!

Ha odakinn átfagytál, meglehetősen élvezetes lehet áztatni magad a forró zuhany alatt, vagy épp hosszan ücsörögni a kádban. A bőrödnek azonban ez sajnos nem tesz jót, ugyanis szárítja azt. A szakértő tanácsa, hogy kellemesen meleg – tehát semmi esetre sem forró – vízzel, ne túl hosszú ideig zuhanyozz, és használj olajos alapú tusfürdőt! Ha viszont semmiképp sem szeretnél lemondani a  kádazásról, adj a vízhez némi szódabikarbónát és jojobaolajat!

Csak kíméletesen!

A téli hónapokban óvakodj a durva arcradírok, maszkok és az alkoholos alapú arclemosók használatától! A kozmetikus ezek helyett a minél természetesebb, akár házi készítésű  arcpakolások, kíméletesebb arcradírok és arctisztító tejek használatát javasolja. Ha rendszeresen sminkeled magad, a téli időszakban válts hidratáló alapozóra, vagy ami még jobb: színezett hidratálóra!

Úszd meg ép bőrrel a telet!

Külön törődj velük!

A könyököd, a térded és az ajkad bőre némi plusztörődést is igényel, hiszen ezek a testrészeid eleve hajlamosabbak a kiszáradásra. A szakember azt ajánlja, hogy a térded és a könyököd hetente egyszer dörzsöld át egy fél citrommal, majd pedig alaposan kend be hidratáló krémmel! Az ajkak ápolására a legmegfelelőbb eszköz értelemszerűen az ajakbalzsam, ezen belül is a színvonalas, olajos vagy vajas alapú termékek.

Párologtass!

Nem csupán a kinti hideg veszi igénybe a bőrödet télen, hanem a fűtött helyiségek száraz levegője is. Épp ezért, ha teheted, helyezz el egy párásító berendezést az otthonodban. Az optimális páratartalom egyébként nemcsak a bőrödre lesz jó hatással, de fokozza például a hőérzeted, a légúti betegségek kialakulásának esélyét pedig csökkenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top