Szépüljünk

A botox újabb veszélyes mellékhatása

Kanadai kutatók felfedezték a fiatalító eljárások során használt botox egy újabb veszélyes mellékhatását.

A botox újabb veszélyes mellékhatása A Calgary Egyetem kutatói fél éven át kísérték figyelemmel, mi történik azzal a 18 nyúllal, melyeknek a végtagjaiba botoxot injekcióztak. A kísérlet során az állatok akár 50 százalékot is veszítettek az izmaikból, ami önmagában sem megnyugtató adat, még ijesztőbbnek tűnik azonban az, hogy nem csupán azokban a végtagokban következett be izomvesztés, melyekbe közvetlenül befecskendezték az anyagot, hanem azokban is, melyekbe nem. Így az a korábbi feltételezés is bizonyítást nyert, mely szerint a botox nem marad „egy helyben”, hanem képes elterjedni a testben.

Hivatalosan eddig még nem bizonyították, hogy a botoxinjekciókkal végzett beavatkozásoknak lehetnek hosszú távú mellékhatásaik, azonban egyre több az olyan kutatás, melynek eredményei aggodalomra adnak okot e tekintetben. „Alapvetően sokkal óvatosabbnak kell lennünk. Tudatosítanunk kell, hogy ha egyszer botoxot injekcióztattunk a testünkbe, az a befecskendezés helyétől távolabb eső testrészekre is hathat” – figyelmeztetett Rafael Fortuna, az említett kutatás vezetője a Daily Mail magazinnak adott nyilatkozatában. „Meglepő volt az izomvesztés és a szövetpusztulás mértéke azokban a végtagokban, melyekbe nem injekcióztunk botulinum toxint” – mondta az orvos, aki szerint ez a felfedezés jó néhány fontos kérdést felvet a botox hosszú távú alkalmazhatóságával kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top