A CoolSculpting nevű ejárást a Harward Egyetem tudósai fejlesztették ki. A módszer azon a felfedezésen alapszik, miszerint a zsírsejtek különösen érzékenyek a hidegre és az olyan alacsony hőmérsékletek, melyek a bőrt vagy az izmokat még nem károsítják, a zsírsejteket már képesek elpusztítani.
A kezelés területenként – például úszógumi, integetőizom – egy-egy órát vesz igénybe. Az érintett testrészre először egy nedves kendő kerül, mely megvédi a bőrt és egyben a megfelelő tapadást is biztosítja. Ezután jöhet maga a fagyasztás, melyet az e célra kifejlesztett géppel végeznek. A páciens fájdalmat és hideget nem, csak furcsa bizsergést érez. Közvetlenül a kezelés után a testrész jeges és kemény tapintású, leginkább fagyasztott húsra emlékeztet, néhány perc után azonban „kiolvad”, és legfeljebb némi bőrpír jelzi, hogy történt vele valami. A beavatkozás várt, pozitív hatásai a tapasztalatok szerint csak több kezelés után, nagyjából másfél-két hónap elteltével jelentkeznek. Már akinél…
Charles Nduka, a brit Daily Mail által megkérdezett plasztikai sebész felhívta a figyelmet arra, hogy a kezelés – hasonlóan a többi vágás vagy szúrás nélküli eljáráshoz – kecsegtetőnek tűnhet ugyan, viszont nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fagyasztással feloldott zsírsejtek nem ürülnek ki a szervezetből. A legoptimálisabb eredmény eléréséhez szükséges az is, hogy rendszeres testmozgást végezzünk. A zsírt ugyanis nem elég fagyasztani, égetni is kell.