Szépüljünk

Veszélyes az otthoni fogfehérítés

Az otthoni fogfehérítő készletek nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a professzionális fogfehérítés. A spórolásnak azonban a fogaink láthatják kárát.
Veszélyes az otthoni fogfehérítés
Eladó Vanessa Paradis  mosolya

„Csináld magad” fogfehérítő készletekhez manapság már viszonylag olcsón hozzájuthatunk az interneten vagy az illatszerboltokban. Jócskán akad ezek között olyan termék, mellyel valóban látványos hatást érhetünk el, a szakemberek azonban óva intenek ezek használatától.

Veszélyes az otthoni fogfehérítés„Egyes otthoni fogfehérítők klór-dioxidot tartalmaznak, vagyis ugyanazt azt az anyagot, amit az úszómedencék fertőtlenítésére is használnak. Az összetevőt nem feltétlenül tüntetik fel a csomagoláson, pedig nagyon veszélyes. Az ilyen szerek rendkívül ártalmasak lehetnek, mivel úgy fehérítenek, hogy gyakorlatilag lemarják a fogak külső felületét, tönkretéve a fogzománcot. A fogak túlérzékennyé válnak, de előfordul az is, hogy a sérülés helyrehozhatatlan, extrém esetben akár a fogak elvesztéséhez is vezethet – magyarázta a Daily Mailnek nyilatkozó fogorvos, dr. Martin Fallowfield. – Az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen anyagok találhatók ezekben a fogfehérítőkben és az mit művelhet a fogaikkal” – fogalmazott a szakember.

A legtöbb otthoni fogfehérítő szer fő összetevője a hidrogén-peroxid, mely behatol a fogak porózus anyagába és oxidálja az elszíneződéseket. Ha a hidrogén-peroxid koncentrációja túl magas, az már károsíthatja a szöveteket, ha pedig az anyag a fogínyre kerül, megégetheti azt.

Dr. Fallowfield arra figyelmeztetett, hogy a csináld magad fogfehérítés akár fordítva is elsülhet: a sérült zománcú fogak ugyanis sokkal könnyebben elszíneződnek az ételektől, italoktól, illetve a dohányzástól, mint az egészségesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top