Szépüljünk

Ólomszennyezett arcpakolást találtak a polcokon

Kilencven boltban vizsgálták az arc- és testpakolások címkézését, valamint összetételét a fogyasztóvédők, és egy ólomszennyezett terméket is találtak. Betiltani azonban nem lehet.
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtöki közleményében nem nevesíti a szennyezett terméket. Hozzátették, az ólom tudtunkon kívül akár a régi csővezetékeken átfolyó vízből, de bizonyos termékek használatával is a szervezetbe kerülhet, például hajkezelő készítmények, iszappakolás vagy ajakrúzs révén.

Ólomszennyezett arcpakolást találtak a polcokonA Fogyasztóvédelmi Hatóság az akció során ellenőrizte a kozmetikumok címkéjét, laboratóriumban ellenőrizték a bevizsgált termékek összetételét. Bár a vizsgálati eredmények alapján a biztonsági követelményeknek mikrobiológiai tisztaság szempontjából valamennyi minta eleget tett, egy esetben a laboratórium ólomtartalmat mutatott ki.

A hatóság az ólomszennyezett termékek forgalmazását megtiltani nem tudja, ettől függetlenül felhívják a fogyasztók figyelmét arra, hogy az ólom kis mennyiségben is veszélyes lehet, így nem árt megfontolni bizonyos termékek rendszeres használatát. Kérdés, hogy melyikét, hiszen nem lehet tudni, melyik gyártó terméke akadt fenn a vizsgálaton.

A boltok csaknem harmadában találtak hiányosságot a hatóság. Ilyen volt például a nem megfelelő címkézés, az elővigyázatossági előírások és a tárolási körülmények feltüntetésének, valamint a minőségmegőrzési idő feltüntetésének hiánya. Ezenkívül egyes helyeken lejárt szavatosságú arcmaszkokat forgalmaztak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top