nlc.hu
Szépüljünk
Parfüm baconszalonnából és lóvizeletből

Parfüm baconszalonnából és lóvizeletből

Levendula, jácint, ilang-ilang: ezek viszonylag ismert parfümalapanyagok. Ám azt nem gondolnánk, hogy egy lóvizeletszagú molekula kifejezetten csodát tehet a jázminos illatkompozíciókkal.

Parfümöt nemcsak virágos alapanyagokból készíthetünk, de fűszerek, sőt állati eredetű elemek is jól jöhetnek.

Zólyomi Zsolt
Zólyomi Zsolt
Fotó: Sanoma Archív/
Lakos Gábor

A legkülönlegesebbek

Különlegességnek számítanak például azok a természetes kivonatok, melyeket folyékony szén-dioxiddal nyernek ki olyan érzékeny alapanyagokból, melyekből korábban nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett – tudjuk meg Zólyomi Zsolt parfümőrtől. Ilyenek például a sárgarépamag, a dió, a feketeribizlirügy-, a tölgyfanyesedék-, vagy épp a hársfavirág-kivonat. Kuriózumként tartják számon a „kőzetizzadmányokat” is, melyek egy-egy kő vagy természeti képződmény illatát – például a folyékony láva fölött terjengő illatot – idézik. A szintetikus alapanyagok közül különlegesek azok a molekulák, melyek fémes hatást kölcsönöznek egy illatnak, például ahhoz hasonlót, mint amilyet a vasalótalp áraszt, miután kihúztuk a konnektorból, de van vajas illat és tengervíz felett szálló párás szellőt utánzó molekula is  – magyarázta a szakember.

A legdrágább

Jelenleg az egyik legdrágább alapanyag az írisz földbeni szárának a kivonata, ebből 1 kiló akár 100–150 000 euróba – azaz átszámolva 29–43 millió forintba – is kerülhet. Ezt a kivonatot jellemzően a kisebb, felsőkategóriás, úgynevezett „niche” parfümöket gyártó márkák használják, melyek költséges reklámkampányok helyett inkább minőségi alapanyagokra költenek. Ilyen kivonat található például az amerikai Odin márka 04 Petrana nevű parfümjében vagy a The Different Company – Bois d’Iris elnevezésű illatában. 

A legbizarrabb

Parfüm baconszalonnából és lóvizeletbőlAz indolmolekula tömény állapotban egy az egyben a lóvizelet szagát idézi, megfelelő mennyiségben azonban – ez mindössze néhány cseppet jelent  – kiválóan kiegészíti, élettelivé teszi a jázminos illatkompozíciókat. A parfümgyártás talán egyik legbizarrabb irányzata manapság az élelmiszer-ipari vonal: a legkülönfélébb ételek és italok illatát idéző parfümök készülnek, a konyaktól kezdve a rokfort sajton át a baconszalonnáig. Mint a parfümőrtől megtudtuk, az ilyen típusú parfümök alapanyagainak nincs közvetlen közük az adott élelmiszerhez, a hagyományos parfümökhöz hasonlóan olyan természetes vagy szintetikus kivonatokból keverik ki őket, melyek elegye végül az adott étel vagy ital illatát adja ki.

A legnagyobb átverés

Bár a DNS-parfüm feltalálója már 1995-ben Ig-Nobel (azaz anti-Nobel) díjat kapott értelmetlen találmányáért, a mai napig is számos cég foglalkozik azzal, hogy DNS-minta alapján készít állítólagosan személyre szabott parfümöket a megrendelő számára, nagyjából akkora összegért, amennyiért egy átlag középkategóriás parfümöt vásárolhatna. Zólyomi Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy ez bizony átverés, hiszen egy valóban személyre szabott parfüm elkészítéséhez eleve kevés egyetlen DNS-minta, ennél sokkal többet kell tudni a delikvensről a tökéletes egyéni illathoz, figyelembe kell venni például az életmódját, ízlésvilágát, de meg is kell szagolni – a testillatot ugyanis a genetikán túl az életvitel is nagyban befolyásolja. Egy egyénre szabott parfüm elkészíttetésének az ára ráadásul rendkívül magas, akár 20 000 euróba (azaz az 5 700 000) forintba is kerülhet, és az alkotófolyamat fél–másfél évig is tarthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top