Szépüljünk

Hozzáértőnek tűnsz, ha csak kicsit fested magad

Érdemes sminkelni, de csak szolidan, ha szavahihetőnek vagy hozzáértőnek szeretnénk tűnni mások előtt. Ezt nemrég tudományos kutatásokkal bizonyították.

Sokszor vékonyka a határvonal a mesterkélt és a vonzó között, amikor sminkről van szó, ezért érdemes tisztában lenni a számunkra megfelelő mértékkel. De a jól eltalált és ügyesen használt kozmetikum nemcsak a szépségünkre van hatással, hanem arra is, hogy mások például mennyire megbízhatónak és kompetensnek ítélnek meg minket. Ezt nemrég kísérletekkel bizonyították egy kozmetikai cég megbízásából készült kutatásban.

A felmérésben részt vevő embereknek idegen nőkről készült fotókat mutattak smink nélkül és különböző erősségű sminkekkel, amelyeket a jelentkezők megadott szempontok szerint értékeltek. A kisminkelt nőket kompetensebbnek, vonzóbbnak és megbízhatóbbnak ítélték, de minél erősebb volt a smink, annál kevésbé tartották szavahihetőnek vagy őszintének a fotókon látható személyeket.

Fotó:abcnews.go.com
Fotó: abcnews.go.com

A képeket először rövidebb, később hosszabb ideig nézhették az értékelők. Minél hosszabb ideig volt előttük egy-egy fotó, annál jelentősebb volt a különbség a szolidan és az erősen sminkelt női arcok megítélése között. A szakemberek elmondták, hogy ez az automatikus érzékelés és ítélkezés tulajdonképpen a születésünktől fogva jelen van, és különösen akkor jellemző, ha csak kevés időnk van megfigyelni valakit.

Az eredményeket mindenképpen érdemes fontolóra venni, például akkor, ha álláspályázathoz mellékelünk fotót, vagy éppen társkereső oldalra teszünk fel egyet magunkról. A szakemberek ugyanakkor hozzátették, hogy a szépség természetesen nem csak a sminkről szól. A belőlünk áradó melegség, bizalom és energia legalább akkora hatással lehet másokra, mint a szép, ápolt arc.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top