Szépüljünk

Szőrtrend – a legtöbben csíkot borotválnak

A divat folyamatosan változik: tíz éve a legtöbb nő Jeniffer Aniston haját utánozta, aztán divatba jött Victoria Beckham bubifrizurája. De vajon milyen trendeket követünk az intim szőrzetet illetően?
A nagy intimszőr-trend körkép

 
Anyáink kiskorunkban többnyire bikinigyantáról susorogtak, ami azt jelentette, hogy a bugyiból kilógó szőrszálakat távolították el, a többit meghagyták úgy, ahogyan nőtt. Aztán az internettel és az azon fellelhető végtelen mennyiségű pornóval együtt megjelentek a műkörmök, a szolibarna bőr, valamint a teljesen lecsupaszított nemi szervek divatja is.
Vajon tényleg annyira normává vált a teljes csupaszság, ahogyan a videók alapján hisszük, vagy léteznek még nők, akik nem szőrtelenítenek.

Vezet a csík

Nagy Krisztina intimkozmetikus szerint a lányoknál a klasszikus formák letaszíthatatlanok a trónról. Csík, háromszög, négyszög is előfordul, de 2011-ben a csík volt a leggyakrabban kért minta, ami a mindenütt másutt látható csupaszságot hivatott hangsúlyozni.
A szőrtelenítésnek történelme van – mondja Kriszti. – Általában a brazilokat emlegetik ilyenkor, pedig az intim szőrtelenítés az arab országokban is folyamatosan jelen volt. Sokan nem gondolnák, hogy az a társadalom, amelyik burnusszal takarja el a nők minden porcikáját, mennyit ad és adott mindig az intim szépségre. Nászéjszaka előtt sok arab országban a család nő tagjai rituális szertartás keretében távolítják el a menyasszony fanszőrzetét különleges főzetű cukorgyantákat használva a célra.”

 
A nagy intimszőr-trend körkép
 
A nagy intimszőr-trend körkép

Az intimkozmetikus szerint a teljes szőrtelenség nem divat, klienseinek többsége valamennyi kis szőrt dísznek meghagy. Ám ez is változik: aki megismeri a szakember által biztosítható simaságot, az egyre többet szeretne belőle. „Egyre többen jönnek rá, hogy ezt nem a kozmetikusnál, hanem képzett specialistánál kell csináltatni, és így aki eddig megállt a bikinivonalnál, most bátran vállalja a teljes szőrtelenítést” – mondja Kriszti, akinek kliensei elsősorban a harminc feletti budapesti nők, valamint férfiak, jellemzően a negyvenes korosztályból.

Senkinek nem hiányzik

De vajon van-e bármiféle hasznos funkciója a pamacsnak az esztétikai hatáson túl?

A nagy intimszőr-trend körképDr. Abkarovics Géza nőgyógyász szerint ma már egészen nyilvánvaló, hogy a szőrtelenségnek semmiféle negatív hatása nincs az egészségre. „Több gyakorló nőgyógyász is megerősítette, hogy a gyakran felmerülő érv, miszerint a szőr egyfajta első védelmi vonal, ami megvéd a külvilágtól, persze igaz, de jelentősége csak azoknál a természeti népeknél van, akik nem hordanak bugyit. Vagyis a szőrtelenítés inkább divatos, mint egészséges, de semmiképpen nem ártalmas, ha az ember tiszta eszközökkel csinálja. „Epilálva kevésbé valószínű a fertőzés, mint borotvával. Nőgyógyászati szűrés előtt tanácsos elvégezni, de nem szükséges” – mondja a nőgyógyász.

Az intimkozmetikus lehetségesnek tartja, hogy pár év múlva ismét divatba jön a szőr, de egy biztos: „csak szépen igazítva, fazonírozva” – mondja.

Rajtad mennyi az annyi?

„Hetente egyszer borotválom, teljesen. Volt, hogy csíkot hagytam nagy könyörgésre, de úgy szúrta, mint az állat, úgyhogy nekem muszáj kopaszra borotválnom. Tíz éve hordom így, előtte természetes volt, még a bikinivonalat sem szedtem.”
Emese (31)

„Csipesszel szedem a bikinivonalamat, elég szélesen, de a többit teljes hosszában hagyom. A férjemnek is így jön be.”
Kinga (29)

„Régebben próbálkoztam gyantával, de egy szálat sem szedett ki, olyan erős a szőröm, az epilátor pedig azért nem vált be, mert a bőröm lila lett tőle, azóta borotválom magam, női eldobható borotvával; nekem bevált.”
Rita (27)

„Borotválok, borotvahabbal, hetente egyszer, mert a hetes borosta még tolerálható, az enyém puha. Állandóan megvágom magam, de belefér. Hat és fél éve szedtem le először teljesen, előtte csak a bikinivonalat borotváltam… sosem gyantáztam vagy epiláltam, mert a gondolattól is összepisilem magam. Ha most gyantázni akarnék, vissza kéne növesztenem, úgyhogy szakításig biztos nem lesz gyanta, utána növesztek és gyantáztatok.”
Orsi (33)

„Azt hiszem, sosem láttam még a teljes fanszőrzetemet, mert már akkor szedtem, amikor még alig nőtt. Próbálkoztam egy időben csíkkal, de béna volt, mert túl ritkás hozzá a szőr.”
Kriszti (30)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top