Fess hajat vegyszermentesen!

mn | 2013. Augusztus 23.
Felhagynál a gyári hajfestékek használatával, vagy eleve azért nem mersz belevágni a hajfestésbe, mert tartasz a vegyi anyagoktól? Fess hajat hennával! Tudnivalók.

A tisztálkodószereinket, kozmetikumainkat egyre többen cseréljük természetes alapanyagokból készült termékekre, házi kencékre. A természetes hajfestésre való áttérés viszont valóban nem olyan egyszerű, mint például egyik nap még tusfürdővel fürdeni, másnap pedig már bioszappannal, ugyanakkor nem is kivitelezhetetlen. A leghatékonyabb, ősz hajra is használható vegyszermentes hajfesték a henna nevű gyógynövényből – illetve kiegészítésképp további színező növényekből – készült pép.

 

Alkalmas rá a hajad?

Ha már festve van a hajad szintetikus festékkel, akkor az utolsó festést követően 3 hónapig pihentesd, mielőtt hennára váltanál, mivel a növényi hatóanyagok és a korábbról rajta lévő vegyi anyagok reakcióba léphetnek a hajadon, ami súlyos töredezéshez vezethet. Ha még nem őszülsz, az utolsó alkalommal festess a természetes hajszínedhez a lehető legjobban hasonlító árnyalatot, így könnyebb lesz átvészelni az átmeneti időszakot, és később a henna is egységesebb színben fogja majd be. Ha semmiképp nem tudod kivárni a 3 hónapot, mert erősen őszülsz és/vagy nem teheted meg, hogy lenőtt hajjal járj, 4-5 hetet akkor is várj az első hennázásig, és mielőtt az egész hajad befestenéd, mindenképp végezz próbafestést egy tincsen, hogy lásd, hogyan reagál a hajad a hennára.

Tévhit, hogy ha egyszer is hennával festetted a hajad, utána addig, míg a hennával festett rész le nem nő, nem használhatsz szintetikus hajfestékeket. A folyamat visszafelé is működik, vagyis 2-3 hónapos pihentetés után a korábban hennával festett hajat is befestheted készen kapható hajfestékekkel, viszont tény, hogy a hennával festett szín nem kopik, ezért azt csak lenöveszteni tudod, világosítani nem.

Milyen hennát válassz?

A hajfestéshez jó minőségű, por állagú hennát szerezz be, lehetőleg egy megbízható bioboltból.  Fontos, hogy direkt hajfestésre való, zöld színű, natúr hennaport keress. Egyes üzletekben kaphatók színezett hennák – például barna henna, fekete henna –, illetve pép állagú hennák is, ezeket azonban inkább hagyd a polcon, ezek ugyanis veszélyesek is lehetnek. Jobban jársz, ha „tiszta” hennából te magad kevered ki a festékpépet.  

A henna önmagában kizárólag vörösre tudja festeni a hajat. A vörös árnyalat annál intenzívebb lesz, minél világosabb a hajad alapszíne, vagyis a szőke és az ősz hajszálak lesznek a legvörösebbek és minél sötétebb az eredeti haj, értelemszerűen a vörös árnyalat is annál sötétebb. A hajszínt világosítani, szőkíteni hennával nem lehet! További növényi anyagok, így cassia-, amla- (indiai pöszméte) por, illetve indigó hozzáadásával viszont élénkítheted vagy sötétítheted a színt, akár a fekete árnyalatig is. Az alábbiakban szó lesz arról is, hogyan.

Így használd!

Hozzávalók:

Ha a színt a  vöröshöz képest változtatni szeretnéd, az ehhez szükséges növényi por:

Az arányokat persze csak iránymutatás gyanánt adtuk meg, a saját tapasztalataid alapján  változtathatod őket.

 

Kikeverés:

Festés:

Exit mobile version