Szépüljünk

Moss hajat szappannal!

A szappanos hajmosás bizarrabbul hangzik, mint amilyen valójában, ám lehet, hogy a te hajadnak is éppen erre van szüksége.

Bioboltok, natúrkozmetikai márkák kínálatában vagy épp kézművesvásárokon te is  találkozhattál már a hajmosó szappanokkal vagy samponszappanokkal. Eddig talán nem mertél ilyesmit tenni a kosaradba, mivel minimum furcsának tűnt a gondolat, hogy beszappanozd a tincseid. Pedig a hajat nemcsak hogy szabad, de kimondottan egészséges is szappanozni.

Moss hajat szappannal!

Mire jó?

A samponszappanokból viszonylag sokfélét lehet már kapni, a különféle alapanyagok pedig más és más hajproblémákra nyújthatnak megoldást. Felsoroljuk a leggyakoribb összetevőket és azt, hogy melyik mire jó, hogy ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb összetételű terméket.

  • Agyag: Alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket. Különösen gazdag ásványi anyagokban. A haj természetes védőrétegét megóvja.
  • Holt-tengeri iszap: Erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást, a korpásodást és a zsírosodást.
  • Olívaolaj: Vitaminokban gazdag, ápol és hidratál.
  • Szőlőmagolaj: Regenerálja, fényesebbé teszi a hajat, megkönnyíti a kifésülést.
  • Levendulaolaj: Illatosít, csökkenti a hajhullást, regenerálja a hajat.
  • Teafaolaj: Fertőtlenítő hatású, lassítja a haj zsírosodását.
  • Ricinusolaj: Eltávolítja a baktériumokat, megszünteti a korpásodást és a fejbőrön lévő fertőzéseket, serkenti a hajnövekedést.
  • Kókuszolaj: Megnyugtatja és hidratálja a fejbőrt, rendbe hozza a megviselt hajat, megelőzi a hajvégek töredezését.
  • Rozmaringolaj: Megszünteti a korpásodást, lassítja a zsírosodást, a hajat és a fejbőrt is táplálja.
  • Citrusolaj: Erősíti, regenerálja a töredezett, száraz hajat, serkenti a hajnövekedést.
  • Kamilla: Gyulladáscsökkentő, hajerősítő hatású, lassítja a zsírosodást.
  • Csalánlevél: Erősíti a hajhagymákat, csökkenti a hajhullást.
  • Diólevél: Megszünteti a korpásodást és a hajhullást, továbbá fertőtleníti a fejbőrt.
  • Kecsketej: Szabályozza a fejbőr faggyútermelését, megállítja a korpásodást.

Itt jegyezzük meg, hogy a hajmosó szappanok mellett léteznek olyanok is, melyek fürdésre és hajmosásra egyaránt használhatók. A tapasztalatok szerint ez utóbbiak azonban ritkábban válnak be a hajra, ezért ha inkább biztosra akarsz menni, akkor hajmosáshoz kimondottan e célra készült szappant válassz. Ha festett a hajad, akkor is nyugodtan használhatsz samponszappant: jó eséllyel azt veszed majd észre, hogy lassabban fakul a hajszíned.

Így használd!

A szappanos hajmosás valamivel ugyan macerásabb, mint a hagyományos samponos, viszont ha jól csinálod, akkor ritkábban kell majd hajat mosnod, vagyis mégis spórolhatsz vele némi időt.

Először a szokott módon vizezd be a hajad! A szappant a hajadon és a kezedben is felhabosíthatod, de ha kezdő vagy, a kezedben egyszerűbb lesz. A samponszappanok általában kevésbé habzanak, mint a samponok, hogy konkrétan mennyire, az márkától, összetételtől is függ. A kevesebb hab miatt azonban többször alaposabban kell szappanoznod, hogy a tövektől a végekig mindenhová jusson. Miután eloszlattad a szappant, simán, zuhany alatt öblítsd le! Ha zsírosodásra hajlamos a hajad, ismételd meg a szappanozást, majd újból mosd ki zuhannyal!

Moss hajat szappannal!

Ezt követően jön az almaecetes vagy citromleves öblítés, ami a szappanos hajmosás elengedhetetlen lépése, e nélkül ragacsosak maradhatnak a tincseid. Az öblítővizet lavórban készítsd el, ne pedig kancsóban vagy palackban, mivel nem elég vele csak leönteni a hajat. A víz legyen kellemesen meleg, és 3-4 literhez adj 1-2 evőkanál almaecetet vagy ugyanennyi frissen facsart citromlevet, valamint néhány csepp, számodra szimpatikus illatú, natúr illóolajat! Miután kimostad a szappant a hajadból, a fejedet hajtsd a lavórba és áztasd benne a hajad, közben pedig a kezeiddel masszírozd, hogy maradéktalanul eltávolítsd belőle az esetleg még benne lévő szappanmaradványokat is.

Ezután mosd át a hajad még egyszer zuhany alatt! A samponszappan összetételétől függően előfordulhat, hogy vizesen a szokásosnál nehezebb kifésülni a hajad: ettől ne ijedj meg, és semmiképp ne rángasd, inkább szárítsd meg, és azután fésüld ki óvatosan!

Adj neki időt!

Fontos tudnod, hogy a samponszappanra át kell szoknia a hajadnak, különösen ha eddig szilikonos samponokat, hajápoló termékeket használtál. A hajmosások gyakoriságától függően nagyjából 2-4 hét az „átfutási idő”, mire a szappanos hajmosás már érzékelhető eredményeket hoz. Ez persze nem azt jelenti, hogy ebben a köztes időszakban katasztrofális lesz a hajad, viszont a „csodát” – például lassúbb zsírosodás, szebb fény, a korpa eltűnése – ne az első szappanos hajmosásod után várd! Tény, hogy kell hozzá némi kitartás, de megéri.

Kipróbáltuk


Festett, hátközép alá érő hajam van, amit korábban minden második nap mostam. Elsősorban azért váltottam samponszappanra, mert szerettem volna ritkábban hajat mosni, illetve táplálni a gyorsan növekvő és emiatt meglehetősen gyakran festett hajamat. Nagyjából 2 hónapja használom az egyik hazai natúrkozmetikai márka zöld agyagos samponszappanát. Bevallom, két-három – egyébként teljesen szabályosan végzett – szappanos hajmosás után kis híján feladtam: nem elég, hogy az almaecetes áztatás miatt körülményesebb volt a hajmosás, de sokkal nehezebben tudtam kifésülni a hajam, és tapintásra is sprődebbnek tűnt. Kitartottam azonban, és úgy két hét elteltével kezdtem érzékelni az első jótékony változásokat. Már 3 napot is kibírt a hajam zavaró zsírosodás nélkül, szebb lett a fénye, és a festéket is kevésbé engedte, mint korábban, illetve feltűnt, hogy nem csupán közvetlenül a mosást követően, de tartósan is sokkal könnyebbnek éreztem a tincseimet. Ahhoz, hogy a hajam tapintását is megszeressem, valamivel több időre volt szükség, ugyanakkor bevált, hogy hajmosás után nem vizesen, hanem szárazon fésültem ki. Mostanra eljutottam oda, hogy akár 4 nap is eltelik két hajmosás között, és a hajam jóval kevésbé él „önálló életet”, szebb a fénye és jobb a tartása, mint akkoriban, amikor még samponnal mostam.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top