Szépüljünk

Babakozmetika: így ápolhatod legkíméletesebben a picit

Ha a babánk bőrének ápolásáról van szó, akkor a kulcsszó a gyengédség. Segítünk, hogy milyen összetevőket érdemes inkább elkerülni, és ajánlunk néhány igazán kíméletes babaápoló terméket!

Sajnos még a babakozmetikumokban is sokszor találunk olyan összetevőket, amik gyakori allergének, és könnyen irritálhatják a vékony és érzékeny bababőrt. A legjobb, ha vásárlás előtt megnézzük a termék tubusán található úgynevezett INCI listát (vagyis az összetevők listáját, melyet kötelező feltüntetni minden kozmetikumon, így ezt minden esetben megtaláljuk a csomagoláson). Amiben a következő összetevőket látjuk, azt jobb a boltban hagyni árcédulától, szép csomagolástól vagy jó illattól függetlenül:

  • Denaturált alkohol: Sok növényi kivonat alkoholos oldat formájában kerül bele a kozmetikumokba, illetve az alkohol tartósítja is a tégely tartalmát, viszont sajnos erőteljesen szárítja és irritálja a bőrt. Az INCI-n Alcohol vagy Denat. Alcohol néven találod.
  • Illatanyagok: Nehéz ellenállni a finom babaillatnak, de ha kozmetikumokról van szó, mégis érdemes. Az illatanyagok ugyanis a leggyakoribb allergének, és ez független attól, hogy természetes vagy mesterséges forrásból jönnek. Legyen szó illóolajokról vagy szintetikus parfümkeverékről, ha a babánk bőre érzékeny, mondjunk le róla. Az INCI-n leggyakrabban Parfum / Fragrance, Limonene, Linalool, Geraniol, Citral vagy Citronellol néven találod őket.
  • Erős habzóanyagok: Bár ezektől van szép nagy és tartós habja a samponoknak, tusfürdőknek, tisztító hatásuk túlságosan is erős és agresszív az érzékeny bababőrre. Nemcsak a szennyeződéséket mossák le, hanem megbonthatják a bőr természetes védőrétegét. Az INCI-n Sodium Lauryl Sulfate vagy Sodium Laureth Sulfate néven találod őket.
  • Színezékek: Szép és csábító, ha egy babáknak szánt kozmetikum pasztellilában, sárgában vagy rózsaszínben pompázik, de teljesen felesleges. Csak egy vegyszerrel több, amivel terheljük a babánk bőrét.
  • Kémiai fényvédő összetevők: A babák bőre akár tízszer vékonyabb, mint a felnőtteké, így kétéves korig olyan fényvédőt érdemes választani, aminek összetevői nem szívódnak be a bőrbe, hanem a felszínen maradva verik vissza a napsugarakat. Ezek az úgynevezett fizikai vagy ásványi fényvédők, és csak titán-dioxidot és cink-oxidot tartalmaznak mint napvédő összetevőt. Kerülendő kémiai fényvédő hatóanyagból sokféle van, a teljes listájukat a pontos INCI megnevezésekkel megtalálod a Krémmánián.

Popsikenőcsök, törlőkendők

Bár a baba fenekét tiszta vízzel is le lehet mosni, sokszor egyszerűbb és praktikusabb nedves törlőkendőt használni. A cinket tartalmazó védőkrémek pedig szinte megkerülhetetlenek, ha nem szeretnénk, hogy a pelenkától piros és kiütéses legyen csemeténk popsija.

Megnézem
Összes kép (1)

Babafürdetők, samponok

Bár vannak országok, ahol a babákat csak tiszta vízben fürdetik, ráadásul nem is mindennap (itt olvashattok egy érdekes blogposztot a svájci babaápolási szokásokról), hazánkban a babafürdetők és a mosdókenőcsök a legelterjedtebbek az apróságok tisztán tartására. Íme néhány igazán kíméletes termék:

Megnézem
Összes kép (1)

Fényvédők, hidratálókrémek

A babák bőrét legalább olyan fontos óvni a napsugárzástól, mint a felnőttekét. Bár az ásványi fényvédők általában kissé nehezen kenhetők, és fehéres réteget hagynak, kétéves korig megéri elviselni ezt a kellemetlenséget. Kint fényvédővel védjük a bőrüket, bent pedig gyengéd babaápoló olajat vagy testápolót használjunk!

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top