Szépüljünk

Hajvágás előtt – fontos kérdések és válaszok

Michelle Williams, Jennifer Lawrence és Miley Cyrus is megtette: rövid hajra cserélték hosszú tincseiket. Karrierjük pedig nemhogy megsínylette volna a hatalmas változást, épp az ellenkezője történt. Mielőtt azonban bejelentkeznénk a fodrászhoz egy jó kis hajvágásra, alaposan gondoljunk át mindent, mert visszaút már nem lesz.

A rövid haj több, mint egy egyszerű frizura. Miley Cyrus például hajvágással búcsúzott el a jókislány Hannah Montanától, és pixie fazonnal ünnepelte új énjének felszínre törését. A rövid haj sok nő számára a függetlenséget, az önbizalmat jelképezi. Ennek ellenére érdemes alaposan körbejárni a legfontosabb kérdéseket, amik felmerülhetnek hajvágás előtt.

Miley Cyrus
Miley Cyrus

Milyen arcformához passzol a rövid haj?

Nagyon fontos szerepe van a fazon kiválasztásakor az arcformának. Az egészen rövid frizurák az ovális arcúaknak állnak jól, de még a keskeny arcforma sem garancia arra, hogy minden úgy sikerül, ahogy szeretnénk. A magas homlokú nők frufrus fazont válasszanak, akinek pedig nagyon hosszúkás az arca, az olyan hajat vágasson magának, ami oldalt hosszabb, hogy kicsit szélesítse az arcot. Az aranyszabály így szól: minél rövidebb a haj, annál oválisabbnak kell lennie az arcnak.

Nem leszek túl férfias, ha rövidre vágatom a hajamat?

Hogy egy nő férfiasnak hat-e rövid hajjal, az az egész stílusától függ. Jennifer Lawrence vagy Michelle Williams a bizonyíték arra, hogy mennyire jól néznek ki a nőies nők rövid hajjal. Persze az arcvonások is nagyon fontosak: a keményebb, férfiasabb vonások természetesen felerősödnek egy rövid fazontól, de azok egyáltalán ne izguljanak, akiknek nagy szemük, aprócska orruk és finom járomcsontjuk van.

Honnan tudom, hogy a hajam minősége alkalmas-e egy rövid frizurához?

Azt csak egy profi fodrász tudja megmondani, hogy passzol-e a frizura, amit kiválasztottunk és a hajunk minősége. Frissen vágva általában még nincs probléma, a gondok akkor kezdődhetnek, ha a haj már nőtt egy kicsit. Érdemes például olyan dolgokra is figyelni, hogy meddig nő a tarkón a hajunk. Ha a nyak közepén is túlnő, akkor azon a részen hosszabbra kell hagyni a hajat. Akkor sem jó bármelyik rövid fazon, ha nagyon dús vagy kemény, sprőd a hajunk. Ilyenkor pár héttel a vágás után könnyen úgy nézhetünk, mintha sisak lenne a fejünkön.

Valóban könnyebb ápolni a rövid hajat?

Az egészen rövid, pár centis frizura tényleg nagyon könnyen kezelhető. De már a szintén elég rövidnek számító pixie fazon is odafigyelést igényel. Könnyű elfeküdni, így szinte minden reggel be kell lőni, hogy tökéletesen álljon. Igaz, nem tart sokáig megcsinálni, de rendszeres időtöltés lesz reggelente. Előfordulhat, hogy aki hozzászokott ahhoz, hogy indulás előtt egy gyors copfot csinál magának, azt idegesíteni fogja a rövid haj formázgatása. Fodrászhoz is gyakrabban kell járni: a rövid haj legkésőbb két hónap alatt teljesen elveszti a formáját.

Mi a jobb? A radikális rövidítés vagy fokozatosan haladni?

Ha hosszú hajunkat azonnal egészen rövidre vágatjuk, akkor az egész megjelenésünk is radikálisan megváltozik. Aki tudja magáról, hogy nem tud mit kezdeni a hirtelen változásokkal, az jobban teszi, ha egy bubifrizurával kezd. Ha ez bejött, jöhet a következő fokozat.

Hullámos haj rövid frizurából is:

Még több frizura a Nők Lapja Cafén:

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top