Szépüljünk

Szépségtrükkök zabbal

A zab mostanában újra nagy népszerűségnek örvend, és kezdik felfedezni számos jótékony hatását mind a táplálkozás, mind a szépségápolás terén. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan használhatod fel a zabot fiatalos külsőd, egészséged és szépséged megőrzésében!

Ha szépségről van szó, a zab nem elsőként ugrik eszünkbe, pedig ez a gabona legalább olyan hatékony ezen a téren, mint a körülrajongott aloe vera, a kókuszolaj vagy a Q10 koenzim és társaik. Ha nem hiszed, próbálj ki magadon egy pár hetes zabdiétát, és meglátod, nemcsak a külsőd szépségét, de a lelked, szellemed frissességét is visszanyered vele!

Szépségtrükkök zabbal

Karcsú alakot szeretnél – egyél zabot!

A szépséget sokan azonosítják a karcsúsággal, ezért mindent megtesznek azért, hogy leadják felesleges kilóikat. Túlzásokba azért ezen a téren sem kell esni, de tény, hogy 40 kilós súlyfelesleg még a telt idomokat kedvelő férfiakban sem kelt feltétlenül vonzalmat, és már csak az egészségünk érdekében is ajánlatos ettől a többlettől megszabadulni. A zab kiváló segítő lehet ebben, hiszen egyrészt hiánytalanul képes pótolni a súlytöbblet kialakulásában igencsak jelentős szerepet játszó fehér lisztet a konyhában, ezen kívül rendkívül magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt egy erőteljes diéta során is képes ellátni energiával és tápanyagokkal a szervezetet. Felsorolni sem túl könnyű, hogy mi mindent tartalmaz ez a gabonaféle: káliumot, kalciumot, krómot, vasat és foszfort, B1-, B2-, B6-, E-, E1-vitaminokat, sőt még a ritkán előforduló biotint (H-vitamint) is, az értékes fehérjékről és növényi zsírokról nem is beszélve. A zab ezért kitűnő alapja lehet a legtöbb fogyókúrának, és amellett, hogy segít a fogyásban, a bőr, a haj szépsége szempontjából fontos vitaminokat és ásványi agyagokat bevihetjük vele a szervezetünkbe.

Kisimítja a gondokat és a ráncokat

A zabnak van egy eddig méltatlanul mellőzött jótékony tulajdonsága is: tartalmaz ugyanis egy pantoténsav nevezetű antistresszvitamint, amely a feszültség oldásában hatásos. Így a zab kiváló nyugtatószer is, amely csökkenti a szervezet stresszszintjét, és így lazító hatásával hozzájárul szépségünk megőrzéséhez is. Hiszen köztudott, hogy az öregedésben, a külsőnk leépülésével járó korai elöregedésben óriási szerepe van az állandó stressznek, amely zaklatott, rohanó életvitelből származik. A zabnak ezt a pozitív hatását még tovább erősíti, hogy gazdag B1– és B6-vitaminokban is, amelyek az idegrendszer és ezen keresztül a psziché egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek, és amelyek a levertség és a depresszió ellen kiváló anyagok.

Szépségtrükkök zabbal

Még a szőrtelenítésre is használhatod!

Ha a karcsúság, az egészséges bőr, haj és körmök mellett a “ránctalanító” stresszoldó hatás sem elég, a zabbal még tovább szépülhetsz: egy ősi recepttel ugyanis még a szőrtelenítést is elvégezheted vele. Az egyiptomiak használták ilyen célra a zabot, és hogy milyen eredményre juthattak, azt kipróbálhatod magadon: elég, ha összekeversz egy evőkanál zabpelyhet két evőkanál mézzel, két evőkanál citromlével, majd a masszát a bőrödre kened, és negyedóráig ott is hagyod. A műveletet ismételd meg egy héten keresztül három alkalommal, és a szőrpihék, valamint a manapság ugyan divatos, de a nőknek nem éppen előnyös szakáll- és bajuszkezdemények nyom nélkül eltűnnek! Ráadásul ez a “kenőcs” ápolja a bőröd is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top