Szépüljünk

Ezek a nők életükben csak egyszer vágathatnak hajat – fotók

Életükben csak egyszer vágatnak hajat, sampont nem használnak, és idős korukra sem őszülnek meg egy kínai törzs női tagjai.

A kínai Huangluo faluban élő vörös yao törzs női tagjai csak életükben egyetlenegyszer, 16 éves korukban vágatják le a hajukat, akkor, amikor elkezdenek férjet keresni maguknak.

Éppen ezért a faluban élő nők hajának átlagos hossza 2,3 méter és még idősebb korukban sem őszül. Nem samponnal, hanem erjesztett rizses vízzel mossák a falut átszelő folyóban.

Ezek a nők életükben csak egyszer vágathatnak hajat - fotókFotó: Europress/Getty

A nyolcvanas évekig az itt élő nők haja annyira szentnek számított, hogy azt csak a családjuk láthatta, ma már azonban turisták tömegei látogatják a falut azért, hogy láthassák a vörös yao nők haját. A faluban minden évben fesztivált is rendeznek a hosszú haj tiszteletére. Az idei április 9-én zajlott, ott készültek ezek a fotók is.

Ezek a nők csak életükben egyszer vágathatnak hajat - fotókFotó: Europress/Getty

A törzsnél szigorú szabályai vannak annak is, hogy a nők hogyan viselik a hajukat. A fiatal, hajadon lányok egy fekete sállal takarják el a hajukat. A házas, de még gyermektelen nők két copfba fogják, míg azok, akik már anyák, turbánszerűen csavarják a fejük köré és elöl kontyba tűzik.

Úgy tartják, hogy a hosszú haj hosszú életet, gazdagságot és szerencsét hoz a viselőjének. Méghozzá minél hosszabb, annál nagyobb szerencsét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top