nlc.hu
Szépüljünk
A hajvágástól nem nő gyorsabban a hajad – káros tévhitek a hajápolásról

A hajvágástól nem nő gyorsabban a hajad – káros tévhitek a hajápolásról

Július 22-e Magdolna, a fodrászok védőszentjének napja. A magyar hagyomány szerint Magdolna napján vágni kell a lányok hajából, hogy szép hosszúra nőjön. Ez azonban nem feltétlenül állja meg a helyét.

Minden nemzetnek megvannak a maga hiedelmei, miközben ma is élnek a tévhitek a hajápolásról – és némelyik egészen káros. Ezeket gyűjtötte csokorba Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

A skót nők nem fonják ki a hajukat, amíg a család valamelyik tagja hajón utazik, nehogy tengeribeteg legyen. A japánok szerint nem szabad kölcsönadni fésűt, mert kihullik a hajunk. A franciák szerint, ha találsz a válladon egy hajszálat, akkor jó hírt fogsz kapni. Ezekkel az ártalmatlan hiedelmekkel szemben viszont manapság számos kártékony tévhit él a hajápolásról.

Fésülés, hajvágás

“Az egyik legmakacsabb tévhit, hogy a sok fésüléstől szép lesz a haj. Valójában elég naponta egy-két alkalommal fésülködni, mert a túl sok fésülködés serkenti a faggyúmirigyek működését, ami könnyen zsírosodáshoz vezethet” – mondta Lafferton Annamária.

Sokan hiszik, hogy a gyakori vágástól gyorsabban nő a haj, ami szintén tévedés. A vágás gyakoriságát a frizura jellege és a haj igénybevétele határozza meg. Hosszú, vagy éppen növesztett hajat megfelelő ápolás mellett csupán 2-3 havonta kell igazítani. Rövid frizura esetében a haj növekedésével a frizura elveszíti a formáját, ezért ezt rendszeresebben kell igazítani.

Az sem igaz, hogy ha valaki növeszti a haját, akkor egyáltalán nem kell vágni. A csúnya, töredezett hajvégeket ilyenkor is vágni kell, ami viszont rendszeresen ápolt hajnál nem több 1 centinél. Ehhez találni kell egy olyan fodrászt, aki valóban hajlandó csak annyit vágni, amit a haj egészsége megkíván. Ha a töredezett hajvégeket nem vágjuk le, akkor a hajszál egy idő után képes többet visszatörni, mint amennyit nő. Ilyen esetekben hiszik azt a nők, hogy egyáltalán nem nő hajuk.

Hajszárítás

A hajszárításról sokak hiszik azt, hogy káros, valójában nem az – ha megfelelően végezzük. Hajszárításnál leginkább arra kell figyelni, hogy alacsonyabb hőfokra állítsuk a hajszárítót. Nem szükséges minden alkalommal teljesen megszárítani a haj teljes hosszát sem, de fontos, hogy hajtőnél megszáradjon, mert sokkal többet árt, ha megfázik a fejbőr. Hajmosás után a hajtörlés helyett pedig csak itassuk fel a nedvességet a hajról, mert a törölköző anyagával való erős súrlódás árt a frissen mosott hajnak, ami ilyenkor érzékenyebb.

“De talán az egyik legkárosabb tévhit, hogy léteznek hajkímélő hajvasalók, hajsütővasak. Sajnos ezek az eszközök mind csak magas hőfokon hatékonyak, ezért a valóság az, hogy kíméletlenül károsítják a haj szerkezetét. A roncsolódott hajból eredő elrontott frizurák jelentős részéért a helytelen vegyszerhasználat mellett ezek az eszközök a felelősek.”

Egyenesítés

Amíg a dauert mindenki károsnak tartja, a keratinos hajegyenesítésről sokan hiszik, hogy egyenesen jót tesz a hajnak. Sajnos ennek szintén az ellenkezője igaz. Lényegében ugyanaz a folyamat megy végbe, mint a dauerolásnál, csak fordított irányban, és a haj szerkezete ugyanúgy károsodik.

“Az elrontott frizurákért gyakran a tévhitek is felelősek. A károsodott hajon már sokszor csak a vágás segít, ezért kérjük inkább ki egy hozzáértő fodrász véleményét, mielőtt kipróbálunk bármilyen új módszert vagy eszközt” – tanácsolja Lafferton Annamária.

Hozzátette: Csodák és csodaszerek sajnos nincsenek. Ha szeretnénk, hogy szép hajunk legyen, akkor táplálkozzunk egészségesen, igyunk elég folyadékot, válasszunk a hajtípusunknak megfelelő termékeket, és tartsuk be a 3 lépéses hajápolást – sampon, balzsam és hajpakolás rendszeres használatával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top