Szépüljünk

5 tipp, hogyan vásároljunk környezettudatosan kozmetikumokat

Az egészség védelme mellett szerencsére egyre többen fordítanak gondot arra is, hogy szépségápolási készítményeik ne károsítsák a környezetet, illetve előállításuk a lehető "legzöldebb" módon történjen. Az emberiség ökológiai lábnyoma így is óriási, ha tehetjük, válasszunk körültekintő módon a rendelkezésre álló kínálatból, mérlegeljük, mi az a valódi ár, amelyet egy termék megvásárlásával megfizetünk.

 1. Válasszunk nem mérgező, újrahasznosítható csomagolású kozmetikumokat

A termékek dobozain, flakonjain gyorsan leellenőrizhető, ha környezetbarát csomagolású termékről van szó. A műanyag flakonok teljes kizárása borzasztó nehéz dolog, azonban arra például ügyelhetünk, hogy a többdarabos kiszereléseknél, mint amilyenek az arctisztító kendők is, ne olyat válasszunk, amely egyesével csomagolt termékeket tartalmaz, megtöbbszörözve a felhasználásukkal járó hulladék mennyiségét. Számos termék kapható már üvegből készült tégelyekben, amelyek szintén megfelelő alternatívát jelenthetnek, nem beszélve a csomagolás nélküli készítményekről, amelyekhez mi magunk is vihetünk textil táskát, amibe beleteszik a kiválasztott darabokat.

A papírok esetén az FSC, vagyis a Forest Stewardship Council nonprofit szervezet logója mérvadónak számít, amelyet az erdők fenntartható felhasználásának a biztosítására alapítottak. Számos cég arra is ügyel, hogy a címkék nyomtatásához a biológiailag felhalmozódó tinták és lakkok helyett különböző, növényekből kinyert biováltozatokat használjanak.

5 tipp, hogyan vásárolj környezettudatosan kozmetikumokat
 

2. Keressük a nyuszit

A cruelty-free, vagyis állatokon nem tesztelt kozmetikumok már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak, ráadásul árfekvésüket tekintve is találhatunk belőlük az olcsótól a drágáig minden változatot. Fontos tudni, hogy az számít valóban CF-terméknek, amely esetén sem a kész terméket, sem a nyersanyagokat, sem pedig az egyes összetevőket nem tesztelték állatokon. Számos CF-listán csak olyan márkák szerepelhetnek, amelyek harmadik személyt sem bíznak meg  ilyen tevékenységgel, valamint a beszállítójuk, anyavállalatuk sem folytat állatkísérleteket. A márkák minden esetben feltüntetik az ezt jelző nyuszis logót, amely a Cruelty Free International szervezet hivatalos jelzése a fogyasztók számára arról, hogy a termék megfelel minden, ezzel kapcsolatos előírásuknak. Nem a CFI az egyetlen ezzel foglalkozó szervezet, az egyes márkáknak és termékeknek pedig akár a Krémmánián is utánanézhetünk.

5 tipp, hogyan vásárolj környezettudatosan kozmetikumokat
 

3. Ellenőrizzük, hogy a termék hitelesítetten organikus készítmény

Ezek a kozmetikumok ugyanis környezetbarát eljárással készülnek, csak természetes, organikus alapanyagokat tartalmaznak – ez pedig nem csak környezetünknek, saját magunknak is pozitívum lehet, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy mentesek minden káros kemikáliától. Így már csak azt kell ellenőriznünk, hogy a felhasznált, természetes összetevők között van-e olyan, amely esetlegesen bőrirritációt okozhat számunkra.

5 tipp, hogyan vásárolj környezettudatosan kozmetikumokat
 

4. Csekkoljuk a műanyag összetevőket

Bizony, a környezetszennyező műanyaggal nem csak a csomagolások esetén találkozhatunk, magukban a termékekben is előfordulnak, csak ott éppenséggel a jól hangzó mikrogyöngy néven futnak. A testradírokban, arctisztítókban, de akár samponokban is megbújó gyöngyök attól hogy picikék, még épp úgy felgyűlnek, mint nagyobb méretű társaik, sok esetben pedig a természetes vizekben kötnek ki – pár ezer évre. Mivel számtalan, biológiailag lebomló alternatívája létezik, teljességgel felesleges a használatuk.

5 tipp, hogyan vásárolj környezettudatosan kozmetikumokat
 

5. Ha megennénk, magunkra is kenhetjük

Persze ezt nem kell teljesen szó szerint venni, hiszen az egyes növényekből nyert kivonatok épp úgy ártalmasak lehetnek az egészségünkre ha nem a megfelelő módon alkalmazzuk őket. Az azonban igaz, hogy amit bőrünkre kenünk, az bizony – jó esetben – fel is szívódik, így érdemes körültekintően átnézni a kozmetikumok címkéit, hogy tisztában legyünk vele, mit is juttatunk szervezetünkbe.

5 tipp, hogyan vásárolj környezettudatosan kozmetikumokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top