Szépüljünk

Ha szereted a csillámport, kezdhetsz aggódni

A csillámpornak nem az a legnagyobb hátránya, hogy irgalmatlanul nehéz összetakarítani.

A kutatók szerint mihamarabb be kell tiltani a csillámport, az ugyanis rendkívül környezetszennyező. A legtöbb csillámpor műanyagból készül, és a kis méretű részecskék potenciális ökológiai veszélyt hordoznak, különösen az óceánok élővilága számára.

„Azt gondolom, minden csillámport be kellene tiltani, mivel mikroműanyag” – mondta dr. Trisia Farrelly, a Massey Egyetem antropológusa.

Mikroműanyagnak az 5 milliméternél kisebb műanyag darabkákat hívjuk, melyek méretüknél fogva sok állat számára vonzó, ám annál veszélyesebb élelmiszert jelentenek. Mi több, akár az emberi szervezetbe is bekerülhetnek ezek a darabkák az elfogyasztott tengeri állatokon keresztül. Egy tanulmány rámutatott: az Egyesült Királyságban kifogott halak harmadának szervezetében találtak műanyagot.

A csillámport rengeteg termékben használják, különösképp a kozmetikai iparban. A többség pedig bele sem gondol abba, hogy az ártatlannak látszó csillám mennyire környezetszennyező. 

Többek között az Egyesült Királyság és Új-Zéland kormánya is lépéseket tesz a mikroműanyagok használatának visszaszorítása  érdekében, ám egyelőre nem tisztázott, hogy ez a csillámporra is vonatkozik-e majd.

A csillámpornak is létezik ugyanakkor környezetbarát, műanyagmentes, biológiailag lebomló változata. Dr Ferrelly úgy véli, a változásnak felülről kell indulni: a gyártóknak felelősséget kell vállalniuk, és a biztonságos, nem mérgező alternatívákra kell cserélniük a termékeikbe kerülő csillámport.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top