Szépüljünk

Ezért nem működnek az újévi fogadalmak

Új év, új én – talán az egyik leggyakrabban használt kifejezés a szilveszteri koccintás óta. Január elsejével új fejezet, sőt, egy 365 oldalas új könyv indult és tökéletes alkalom ez az újratervezésre. Még ha nem is nevezzük nevén, de ezekkel az újévi fogadalmakkal bizony keményen feladjuk saját magunknak a leckét. De miért is nem működnek ezek az amúgy gondosan, előre eltervezett s megfogalmazott változások, amiket pezsgőmámorosan megfogadtunk?

A legegyszerűbb és talán leggyakoribb válasz mindössze 3 szó: nem akarod igazán. Hajlamosak vagyunk akár a diétát vagy épp a dohányzásról való leszokást újévi fogadalmaink közé venni, ám legtöbbször ezek nem is a mi kívánságaink. Le akarunk fogyni, mert akkor leszünk majd tetszetősek MÁSOKNAK; akkor találunk majd egy MÁSIKAT, a párunkat, aki boldoggá tesz majd minket; akkor tesszük boldoggá a MÁSIKAT, legyen az a párunk vagy az édesanyánk, ha már végre nem cigizünk és még folytathatnám a sort. Vagyis tulajdonképpen mások kedvére teszünk a legtöbb fogadalmunkkal és pont ezért nem is tudjuk őket hosszú távon betartani, hiszen nem saját, belső igény ez a változásra.

No de van az úgy, hogy tényleg mi szeretnénk a változást ám mégis alábbhagy a kedv, mire beköszönt a február. Mire figyelhetnénk jobban avagy miért nem tudjuk betartani a fogadalmakat?

Instant siker

Türelmetlenek vagyunk, lássuk be! A hetek vagy hónapok, netán évek alatt felgyülemlett plusz kilókat pár hét alatt szeretnénk eltüntetni. Ha két hét után még nem látjuk a kockákat hasunkon, megállapítjuk, nem nekünk való ez, inkább sutba vágjuk a kondibérletet. De mi lenne, ha a maratont nem sprintként kezelnénk és fokozatos, de folyamatos változással haladnánk a célunk felé? Ahelyett, hogy drasztikus diétába fognál, lépésről lépésre fogj hozzá a munkához. Egyik héten vezesd be, hogy busz helyett gyalogolsz, míg másik héten kezdd el magad a rendszeres vízivásra szoktatni.

Mindig azt mondom, nem egy hét alatt kerekedtél ki, ne is várd, hogy egy hét alatt adod le azokat a kilókat. És persze az sem árt, ha nem csak a cél van meg, de tudod a miértre is a választ. Jelen esetben pontosan határozd meg, miért szeretnél fogyni? Egészségügyi problémáidra keresed a megoldást? Fittebb szeretnél lenni? Felejtsd el, mások vagy a társadalom érveit, egyedül a saját indokod számít, hiszen az visz majd előre!

Jutalom, nem büntetés

Hogyan is változtathatnál meg valamit gyűlölettel? Legyen szó testmozgásról vagy a dohányzásról való leszokásról, fontos, hogy a célig vezető utat is élvezd, különben gyorsan visszafordulsz majd! Találj olyan mozgásformát, amit ténylegesen kedvelsz és örömmel mész edzeni, nem pedig mintha a fogadat húznák. Ha pedig megérett benned a gondolat, hogy füstmentes életet élj, kezdj el másképp tekinteni a testedre, a légzés tisztaságának fontosságára, akár a jógát is segítségül hívhatod, de mindenképp legyen egy jobb, pozitívabb alternatíva, így nem lemondásként éled majd meg a fogadalmad, hanem jutalomként.

A kevesebb több

Ha már lúd, legyen kövér, új életet kezdünk és azt érezzük, végre eljött a pillanat, mikor életünk MINDEN területét rendbe rakjuk majd. Pedig a kevesebb most tényleg több! Számtalan irracionális fogadalom helyett koncentráljunk a betartható EGY-re, amit aztán tényleg képesek vagyunk megvalósítani és nem esünk a bukás miatti önmarcangolás csapdájába. Legyen az az egy pontosan meghatározott, világos cél. Az „idén lefogyok” nem elég konkrét terv, így nyomon követni is nehezebb.

Azonban egy ruhaméretet csökkenni nem túl irracionális és még pontosan mérhető cél is, ahogy az is, ha az ötödik emeletre lift és lihegés nélkül feljutni a fogadalmunk tárgya. A folyamat közben pedig sose felejtsük el megjutalmazni magunkat és ismerjük el a fontos mérföldköveket a változás során. Mert igenis a harmadik emeletig való könnyed lépcsőzés is eredmény, ahogy az is, ha cukrozott üdítő helyett már vizet iszunk!

Ha pedig utunk során elbizonytalanodunk, és eljön az a bizonyos válaszút, hogy feladjuk, vagy sem, akkor mindig érdemes az előre megfogalmazott, miértre adott válaszunkat mantrázni. Mert hiszem, ha tudod, hogy adott dolgot miért csinálod, akkor nem téveszted szem elől a célt és ez erőt ad a folytatáshoz. Így lesz egy fogadalomból szokás, és így válik az új szokás életed részévé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top