Szépüljünk

Ugyanaz az étel miért nem egészségtelen egy vékony nő kezében?

Úgy tűnik, a divatipar szerint az evés a vékony modellek privilégiuma. Ha egy plus size modell étellel szerepel egy divatfotón, akkor máris az elhízást hirdeti. De valóban így lenne?

Az ételhez sokakat egy se veled se nélküled kapcsolat fűz, hiszen míg a fogyókúrázók az ördögtől valónak vélnek egy fánkot, addig a hízni képtelenek az újabb felesleges próbálkozást látják a süteménybe. Saját érzéseinket aztán kifejezésre is juttatjuk, hiszen egy dögös szupermodellről napvilágot látott vacsorafotó kapcsán rácsodálkozunk, hogy ilyen vékony, és még eszik is, de rögtön elkönyveljük a szerencsés génjeinek. Amint pedig egy telt nő tésztával pózoló fotóját pillantjuk meg, hívatlanul ugyan, de megjelenik az egészségrendőrség, és az étel már nem csupán egy fotón szereplő kellék lesz, hanem az egészségtelen életmód, lustaság, igénytelenség fő forrása, amit meggyőződésünk, hogy az a kövér nő épp hirdet fotójával. Tényleg erről lenne szó? Valóban feltételezzük, hogy Ashley Graham vagy a plus size bloggerek fő küldetése, hogy kerekded formáikat látva mindenki a pizzásdoboz után nyúljon? S ugyanaz az étel miért nem egészségtelen egy vékony nő kezében?

Emily Ratajkowski a Love magazinban

Nemrégiben Emily Rajtakowski modell legfrissebb Love magazin-fotózásán alaposan megmártózott egy jó adag spagettiben, ám érdekes módon a kommentelők nem aggódtak amiatt, hogy vajon milyen mértékben buzdít a sorozat a helytelen táplálkozásra. Sokkal inkább dögösnek és ideális vacsora-randipartnernek nevezték a szexi modellt. A Vogue Italia tavaly decemberi számának címlapjáról is egy vékony modell néz ránk csábosan, miközben hamburgert és sültkrumplit eszik, s hasonló tematikájú sorozatot találunk a magazin belső oldalain is. Meglepő módon persze itt sem háborodtak fel az emberek azon, hogy milyen káros hatása lehet a képnek vagy a rajta szereplő hamburgernek a modell életére. Jöjjön azonban a kettős mérce ellenpéldája.

Az angol bikinimodell, Iskra Lawrence többször is megkapta már kommentelőitől, hogy a sok chips és McDonalds miatt ilyen kövér (42-es méretű modellről van szó) és előszeretettel vág vissza különböző ételekkel pózolva, amit több, mint 1 millió követőjével meg is oszt Instagramon. Van, hogy egy halom chipses zacskó között pózol, míg máskor a brownie-evés lassított videója mellett üzen: „…bikiniben vagyok, mert így hiteles, edzek, hogy erős és fitt legyek, s közben imádok néha brutál finom brownie-t is enni”.

i s k r a (@iskra) által megosztott bejegyzés,

Számtalan telt nőtől hallottam már a környezetük rácsodálkozását, miszerint nem is esznek a duci lányok „annyit”. Feltételezzük, hogy aki elhízott, az biztos a mértéktelenség eredményeként kerekedett ki. Természetesen alapvető biológiai tényeket kár lenne cáfolni, de egy ember testalkata még nem árulja el, mit reggelizett, vagy hányszor járt gyorsétteremben a héten. Ezek inkább csak a saját előítéleteink, amikkel nem csupán vadidegeneket ostorozunk, hanem saját magunkat is. Így lesz a tésztaevés „bűnözés”, így gondolunk majd az ételre bűnös dologként, és ez a fajta ártó gondolkodás sajnos az étkezési zavarokat is előidézheti egyes egyéneknél. Természetesen a vékony embereknél sem egyszerűbb a helyzet, hiszen nem kellemes, ha az embert lépten-nyomon anorexiásnak nézik vagy értetlenkedve figyelik, miért salátát eszik, miért nem tésztát, hiszen megtehetné.

Az étel alapvetően intim dolog, mégis úgy tűnik, az emberek kényszeresen bele akarnak szólni abba, mit egyen egy vékony vagy egy kövér ember. Meggyőződésem, hogy emiatt a sztereotípia miatt képtelenek sokan tovább látni akár az ikonikus Terry Richardson francia Vogue-nak készített fotósorozatán is, mely képek főszereplője Crystal Renn plus size modell volt. Hiába, hogy egy 40-es méretű nőről volt szó, aki nem mellékesen könyvben írta meg saját étkezési zavarával folytatott harcát modellként, mégis sokan ízléstelennek, egészségtelennek titulálták az elkészült sorozatot.

Crystal Renn a francia Vogue-ban

S mi lenne a megoldás? Egyértelműen a szemléletváltás! Ha egy plus size modell pózol hamburgerrel egy divatanyagban, akkor nézzünk úgy a képre, amilyen céllal készült: művészi, ahol a hamburger nem több és nem kevesebb, mint ami. Fotózáson használt kellék! Ha pedig meglátunk egy telt nőt enni (mert attól még, hogy nem látod, naponta megtörténik ez), aki ezt fotóval dokumentálja, ne szóljunk bele olyan dologba, amiről egyrészt semmit sem tudunk (hacsak nincs röntgenszemünk), másrészt ne aggódjunk álszent módon a képen szereplő egészségéért. Az ő élete, az ő döntése. Akárcsak a szalonna vagy saláta a vékony lány tányérján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top