Szépüljünk

Olcsó és veszélyes kínai kozmetikumok miatt aggódik a DM, a Rossmann és a Douglas

Közös levélben tiltakoznak a nagy német drogériák az ellenőrizetlen kínai kozmetikumok ellen. A Rossman, a DM és a Douglas szeretnék, ha az internetes kereskedőkre is ugyanazok a fogyasztóvédelmi szabályok vonatkoznának, mint rájuk.

Nem tartják igazságosnak a nagy német drogérialáncok, hogy az internetes kereskedőknek semmilyen felelősséget nem kell vállalniuk a náluk rendelt kozmetikai szerekért. Így olyan, az Európai Unióban tiltott szerek is bekerülhetnek Németországba, amiket boltokban nem lehetne forgalmazni.

A gyártók székhelye a legtöbbször nem is az unió területén van, a külföldi eladóknak pedig semmiféle felelősségre vonástól nem kell tartaniuk, míg a fogyasztóvédelmi felügyelet alól kieső internetes áruházak, például az Amazon és az eBay minden felelősséget áttolnak a harmadik országban, főként Kínában lévő eladóra, mondván, hogy ők csak közvetítők.

A három cég a német szövetségi kancellári hivatalnak, illetve a fogyasztóvédelemért és élelmiszer-biztonságért felelős minisztériumnak címezte a levelet. A versenyhátrányuk leküzdése érdekében a három lánc azt javasolja, tegyék felelőssé az internetes platformok üzemeltetőit is. Az Amazon és az eBay szerint ők folyamatosan vizsgálják, és el is távolítják a szabályokat megsértő hirdetéseket – írja a Privátbankár.

Ezzel szemben Hese.de az Amazon 100 legnépszerűbb kozmetikai terméke közül 24-et vizsgáltatott meg, és csak kettő felelt meg a jogszabályoknak. A problémát érzékelik a minisztériumban is, az internetes ellenőrzési részleg vezetője szerint az internetes piac súlyosan el van hanyagolva a fogyasztóvédelemben. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top