Szépüljünk

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

Az aloe veráról és a kamilláról köztudott, hogy pozitív hatással vannak a haj szerkezetére is. Erősítik, táplálják azt, segítve annak növekedését. De gondoltad volna, hogy az indiai egres vagy a bazsalikom is hasonló tulajdonságokkal bír?

Bojtorjángyökér

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

A belőle kinyert olaj használatával fényes és puha lesz hajunk, miközben erősíti annak szerkezetét. Táplálja a hajhagymákat, gyulladáscsökkentő hatása a korpás fejbőr gyógyításában van segítségünkre. A gubancolódásra hajlamos hajkoronák tulajdonosainak is érdemes egy próbát tenni vele, ugyanis használatával könnyebben kifésülhetővé válnak tincseink. Az olajat a fejbőrbe masszírozzuk be, majd hagyjuk rajta körülbelül fél órára, ezt követően alaposan, samponnal mossuk le a maradékot.

Bazsalikom

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

A korpás haj és a száraz fejbőr számára nyújthat enyhülést a bazsalikomolajból készített pakolás. Csökkenti ugyanis a fejbőr viszketését, gyulladását, serkenti a vérkeringést, valamint erősíti a haj szerkezetét, csökkentve a töredezettség kialakulását. Mindennek köszönhetően a hajnövekedést is segíti. A kókuszolajjal elkevert bazsalikomolaj kiváló erre a célra, de készíthetünk a növényből hajöblítéshez használatos főzetet is.

Görögszéna

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

A hajhullás elleni harcban lehetnek fő szövetségeseink a görögszéna magból készített pakolások, hajmaszkok. Ez a vitaminokban gazdag növény rendkívül jól gyorsítja a haj növekedését. A pakolás elkészítéséhez a görögszéna magot érdemes 10-15 percig főzni, majd egy éjszakára tovább áztatni, végül alaposan ledarálni. Az így kapott masszát vigyük fel a fejbőrre, fél órát hagyjuk rajta, majd alaposan mossuk ki.

Indiai egres

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

A tradicionális indiai orvoslás az amla néven is ismert növény minden részét feldolgozza, jut belőle hajkoronánk számára is. Remek hajkondicionáló, amitől frizuránk csillogóbb lesz, miközben erősíti a hajszálak szerkezetét és a hajhullás ellen is segítségünkre lehet. A fejbőrt jól tisztítja, így a korpásodás is megakadályozható, ha a belőle előállított port forró vízzel összekeverve, kihűlés után pakolásként alkalmazzunk hajunkra és fejbőrünkre. A természetesen hullámos haj textúráját felerősíti, rendszeres használatával pedig sötétíti a haj színét.

Ázsiai gázló

5 növény, amiről nem is gondoltad, hogy segíthet a hajápolásban

Gotu kola, tigrisfű és centella néven ismert, több ezer év óta használatos ayurvédikus növény, amelyből olajt és tablettát is találhatunk. Belsőleg használva számos előnyös tulajdonsággal bír, memóriaserkentő hatású, segíti az agy és az idegrendszer működését. Emellett azonban kollagéntermelést fokozó hatása miatt a haj és a körmök növekedéséhez és erősödéséhez is hozzájárul. Ehhez elegendő kivonatát egy kevés olíva olajjal elkeverni és a fejbőrre pakolásként felvinni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top