nlc.hu
Szerk

Szexológus az nlc-n

Több szexszel erősít az nlc júliustól

Miért nincs a párodnak orgazmusa? És neked miért nincs? Mostantól te is választ kaphatsz a kérdéseidre. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus tanácsadó válaszol.
Sereg Tímea

Júliustól párkapcsolati mediátor, szexológus tanácsadó válaszol az olvasók kérdéseire. Sereg Tímea válaszol majd minden olyan kérdésre, ami a szexualitásról, párkapcsolatokról, házasságokról, a saját test működéséről, válásról, szakításról, újrakezdésről szólnak. 

A problémám az, hogy a párom nem tud kielégülni, csak úgy, ha magának csinálja. Pedig nagyon jól esik neki minden, amit teszek vele, csak orgazmust nem tud megélni velem, sem a behatolással, sem pedig az orális szexszel. Mit tegyek, hogy ez megoldódjon?

– a kérdést az egyik ötven év feletti női olvasó küldte, akinek nevét, korát, beazonosíthatóságát természetesen óvjuk. A kérdésre a választ szakértőnk adja, ami szerinte egyszerű: olvasónk sajnos semmit nem tehet az ügyben, egyedül a türelme és a megértése lendíthet át ezen a gondon. A partner az, akire a nagyobb feladat hárul, de csak akkor, ha ő is meg szeretné élni az ejakulációt úgy, hogy nem saját magának csinálja. Olvasónk problémája nem egyedi, egy bizonyos kor felett gyakran találkozhatnak más nők is azzal, hogy a partnerüknek van ugyan merevedése, de szex közben nem képesek ejakulálni. Feltehetően az olvasói levélben az orgazmus szót használva az olvasó erre utalt. 

Gyakori, hogy a megszokott ingerlési szokások uralják a partnerrel való szexet, azaz ha egy adott férfi hozzászokott ahhoz, hogy egy bizonyos módon, egy bizonyos erősséggel önkielégít, akkor ezt nem tudja utánozni a partnere: sem a hüvelynek, sem a női kéznek nem olyan a szorítása és az erőssége, ami megfelelő inger lehet az izgatáshoz. Egyrészt okolható tehát egy rossz szokás, amin lehet változtatni. A nehezebbik része azonban az, hogy muszáj azonnal urológus segítségét kérni, hiszen az ejakulációs problémákat minden esetben ők vizsgálják meg először. Szükséges a tesztoszteron hormon szintjének ellenőrzése is, illetve ha eddig szedett az illető potencianövelőt, akkor az urológussal érdemes beszélni a változtatásról. Amennyiben a szakorvosok kizárják a szervi okokat, és szeretnék együtt megélni a tetőpontot a szexben, akkor biztos, hogy változtatni kell az önkielégítési szokásokon. Ha ez egyedül nem megy, akkor mód van segítséget kérni olyasvalakitől, aki foglalkozik a szexualitással.

Sereg Tímea 2016 óta foglalkozik az emberi szexualitással, újságíróként, mediátorként és tanácsadóként egyaránt. Újságírói munkájában kiemelten fontosnak tartja, hogy a szexualitásról a lehető legpontosabb információkat juttassa el az olvasóknak. Ehhez segítségére vannak a képzések, amiket részt vett: mediátor képzés az Umathum Mediátor Akadémia szervezésében, szexológus tanácsadó képzés a Szexológiai Tudományos Társaság szervezésében, pedagógus végzettség, továbbá felnőttképzési szakértő képzésen való részvétel. Egyfajta edukációt látni a cikkeiben, tévhiteket oszlat el, bemutatja, miért is fontos rálátni arra, mennyire összetett és bonyolult valójában az emberi szexualitás. Mindez júliustól az nlc olvasói számára is elérhető, bárki, akinek kérdése van a saját intim életével kapcsolatban, esetleg megrekedt egy helyzetben, nem tudja, hogy szakítson-e vagy sem, vagy éppen az ismerkedéssel vannak gondjai, e-mailen segítséget kérhet: timea.sereg@centralmediacsoport.hu

A szexre szinte minden hatással van az életünkben, vallja a tanácsadó, aki nőknek és férfiaknak egyénileg is segít az elakadásokban. „Azok a nők, akik megkeresnek, többségükben az orgazmust szeretnék megélni a partnerükkel. Vannak nők, akik az ismerkedés, társkeresés folyamatával kapcsolatban keresnek meg, és vannak, akiknek a válás utáni újrakezdés okoz nehézséget egyedül. A férfiaknál a merevedéssel, pornónézéssel, magömléssel kapcsolatos problémák kerülnek előtérbe, többen vannak, akik egy-két év kihagyás után szeretnének újból ismerkedni és ehhez szeretnének segítséget kérni. A 20 év feletti szűz férfiakkal is foglalkozom, ők azok, akik nehezen tudnak megnyílni, akiknek fontos az, hogy érzelmeket is megéljenek az első szexuális együttlétek alatt. A párok esetében nagy többségben a kommunikáció okoz gondot, ezt követi az együtt töltött idő alatt felgyűlt harag, az ebből kialakult elhidegülés.

Rengeteg olyan kérdés van nap mint nap, ami felmerül bennünk a párkapcsolati gondjaink miatt, és sok esetben nincs kitől kérdezni, vagy ha van is, a környezet nem biztos, hogy sokáig képes megértően kezelni a problémákat. A baráti, családi érzelmi támogatás nem mindig olyan, amilyennek kellene lennie – ítélkezéssel, kritikával teli, sokszor bántó lehet. Éppen ezért jön jól valaki, akitől ismeretlenül is lehet kérdezni, aki meghallgatja a problémát, és ítélkezéstől mentesen érdemi választ adhat. Ilyen témák lehetnek a meztelenséggel, a testtel, a szemérmességgel kapcsolatok kérdések, a szerelemről való kérdések, az ismerkedés és a kezdeményezés témaköre, a gátlásosság, a korai házasság, a párválasztási dilemmák, a fogamzásgátlás, a féltékenység, a nők illetve férfiak szexuális zavarai.

Azt azonban fontos tudni, hogy vannak gondok, amikre nem lehet egy cikkben vagy akár egy Facebook-csoportban megoldást találni, és szükség lehet valamilyen szakember segítsége. Ilyen gondok lehetnek például a betegségek (hormonális gondok, cukorbetegség, gyógyszer mellékhatása miatt kialakult panasz), de ilyen a párkapcsolaton belüli erőszak is. Ez utóbbi esetében szükséges jogi és pszichológiai segítséget kérni, illetve fontos megkeresni valamelyik civil szervezetet, kríziskezeléssel foglalkozó tanácsadó központokat, ahol segíthetnek.

Még több kérdés a szexről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top